Промените в НАП: Оперативно интересно прочистване

Приходната агенция съкращава 250 души с аргумент слаби резултати, а целта вероятно е да се тушират скорошни разкрития за корупция

Протестът на данъчните влезе в новините, но това няма да спре преструктурирането
Протестът на данъчните влезе в новините, но това няма да спре преструктурирането
Протестът на данъчните влезе в новините, но това няма да спре преструктурирането    ©  Георги Кожухаров
Протестът на данъчните влезе в новините, но това няма да спре преструктурирането    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проверките на малките фирми на терен ще бъдат прехвърлени на звеното, което досега следеше рисковите стоки.

Много сме обидени от начина, по който се случва всичко, казва данъчен служител от Пловдив. Той е един от 250-те, които ще бъдат съкратени до месец. Дошъл е в София на организирания от синдикатите протест заради изненадващото решение да бъде закрито звеното "Оперативни проверки" в Националната агенция за приходите (НАП). Твърди, че имат много работа, добри резултати, а от ръководството слагат всички от звеното под един знаменател.

Шествието на данъчните влезе в новините, но това едва ли ще обърне събитията. Решението на изпълнителния директор на агенцията влиза в сила от първи май и засяга работещите във всички териториални дирекции в страната. И на практика е най-мащабната подобна операция в историята на приходната администрация, въпреки че съкратените са едва около 3% от всички близо 8 хиляди работещи в системата.

Логичният въпрос е защо се прави и какво е накарало иначе бягащото от конфликти (по думите на хора от гилдията) ръководство на агенцията да предприеме подобна кардинална мярка.

Корупция, лоши резултати...

Новината за предстоящата промяна дойде няколко седмици след акция на прокуратурата и ГДБОП, която завърши с арест на 20 данъчни заради подозрения за корупционни сделки. На 11 от тях бяха повдигнати обвинения, но дали ще бъдат признати за виновни, вероятно ще стане ясно след години, предвид бързината на съдебната система.

От НАП твърдят, че акцията не е основната причина за премахването на структурата. "Решението за закриването на "Оперативни проверки" (виж карето) идва след едногодишна вътрешна дискусия за ефективността на това звено", казва Росен Бъчваров, говорител на агенцията. Като част от причините той посочва трудностите при ротацията на екипите за оперативни проверки, корупционните рискове, както и по-слаби резултати в сравнение с тези на отдел "Фискален контрол". Последният беше създаден преди няколко години с цел да се контролира движението на стоки с висок риск от неплащане на ДДС (храни, горива, захар). От приходната агенция обясняват, че в последната година и половина инспекторите от отдела правят и проверки, подобни на колегите си от "Оперативни проверки" и техните резултати са в пъти по-добри. По данни на НАП през първото тримесечие на 2018 г. относителният дял на оперативните проверки, които са завършили с констатиране на нарушение и са направени от служители на "Фискален контрол", е 40 на 100. При аналогочни проверки от страна на "Оперативни" съотношението е 10 на 100.

"Това сравнение само по себе си не дава пълна представа за вътрешните процеси, но като се наслагат и корупционен риск, системни проблеми, подадени сигнали, картината става по-ясна", казва Бъчваров.

Според хора от системата, "Оперативни проверки" са едно от най-пробитите звена, а тази промяна е шанс "да се проветри службата". "Обществена тайна е, че няма малък бизнес, който да не е изпатил от оперативните инспектори. Ако някой се хване в нарушение, вместо да се глоби и тези пари да отидат в бюджета, се дават под масата", казва собственик на счетоводна къща. Според нея този процес е двупосочен и докато фирмите знаят, че има как да им се реши проблемът по втория начин, ще продължат да правят нарушения.

В тази посока се изказа и финансовият министър Владислав Горанов. "Това е едно управленско решение от страна на ръководството, което аз не крия, че подкрепям", заяви той, като добави, че целта е да се премахнат някои от лошите практики в системата. "Примерно да няма едни и същи фиксирани екипи, които да се сраснат с терена и да се сближат с обектите на контрол, като по този начин се изкушат взаимоотношенията им да прераснат в друг тип." Горанов коментира, че промяната цели да защити малките и средните фирми, които нееднократно са се оплаквали от проблеми.

...или и нещо друго

По-голямата част от освободените бройки след закриването на "Оперативни проверки" ще бъдат прехвърлени към "Фискален контрол". В момента текат конкурси за обявени нови позиции там. А от думите на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и финансовия министър стана ясно, че всеки от освободените данъчни може да кандидатства за тях и ако покрие критериите, ще бъде преназначен. Което пък даде поле за спекулации, че "Оперативни проверки" се закрива, за да може звената да се окрупнят, така, че по-лесно да се контролират отгоре. Инспекторите, които следят стоките с висок фискален риск, имат и повече правомощия, като например да изискват обезпечения за бъдещи вземания.

Бивши данъчни коментират, че според тях преструктурирането не е направено по желание на НАП, а е решение, взето на по-горно ниво. "Имало е команда да се действа принципно, явно с цел да се запуши някакъв голям проблем. Иначе ръководството на НАП не е толкова радикално, заради 11 предполагаеми виновни не би махнало цял отдел", казва човек, близък до системата.

В последната година имаше струпване на негативни новини около приходната агенция и арестуването на 20 данъчни преди няколко седмици явно е преляло чашата. В началото на март предаването "Господари на ефира" разкри друга схема за изнудване над търговци от страна на главен публичен изпълнител в Териториалната дирекция на НАП – София. В края на миналата година пък началникът на отдел "Фискален контрол" на Централното управление на агенцията беше прострелян и по-късно почина, а прекият му ръководител беше освободен.

Източници на вестника коментират, че информации от службите и вътрешния анализ на НАП са показали, че "Оперативни проверки" е най-проблемното звено в агенцията, което генерира най-голям корупционен риск. Това обаче не означава, че няма проблеми и в други отдели. Което пък повдига въпроса за по-задълбочена оценка на процесите в приходната агенция. От НАП дадоха заявка за "цялостен анализ и преглед на дейността на основните функции – обслужване, събиране и контрол". Дали той ще доведе до още промени, е спорно, тъй като всеки публичен шум около проблемите на приходната администрация е по-скоро пасив.

Какво правят от Оперативни

Инспекторите от "Оперативни проверки" работят предимно на терен. Те следят дали в търговските обекти се издават фискални бонове, има ли съответствие между наличностите в каса и отчетения през касовите апарати оборот, служителите на трудов договор ли са и т.н. Оперативните инспектори участват в акциите на приходната агенция по кураторите. Преди няколко месеца от НАП дори обясниха, че те ще започнат да работят на смени, тъй като проверките по търговските обекти вече ще се извършват и след 17 часа, и в почивните дни. През миналата година за първи път беше въведена и практиката за запечатване на обекти заради данъчни нарушения. По думите на самите инспектори заплатите им са между 800 и 1200 лв.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • - 1
    • + 1

    По добре Съкратени и Живи отколкото Работещи....... Явно 1-2млд. увеличен ДДС приход пречи на Белите якички......... "Почина простреляният Началникът на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов... Това говори красноречиво дали НАП си вършат работата.... https://www.24chasa.bg/novini/article/6659777

    Нередност?
  • 2
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • + 1

    Агенцията изтъква, че годишните суми намаляват, а несъбраният ДДС по ревизионни актове през 2017 г. е 4 пъти по-малко спрямо 2011 г. http://www.mediapool.bg/nap-ne-mozhe-da-sabere-58-mlrd-lv-dds-ot-revizii-za-17-godini-news276949.html

    Нередност?
  • 3
    nogica avatar :-|
    nogica
    • - 1
    • + 1

    да ги закриват,само обикалят и за 2лв на стотинки-започват да пишат актове и ако ги почерпиш кафе ставаш абонат. Специално това звено беше само от гадни лепнещи ръчички.

    Нередност?
  • 4
    ivanski12 avatar :-P
    Ivanski

    Бизнеса почна да се изсветлява и някои усетиха това по джоба си, и хоп закриха отдела дето вади най-много приходи на светло

    Нередност?
Нов коментар