САЩ: Сирийските авиолинии са доставяли оръжие на "Хизбула"

Според разследването Желяз Андреев е комуникирал директно с ръководни кадри в компанията, поставена под ембарго

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За пръв път след като съобщиха за разследването срещу българска фирма, нарушавала ембаргото със Сирия, американските власти коментираха случая. Повод за това стана арестът на 29-годишния Желяз Андреев миналата събота.

Помощник главният прокурор за национална сигурност Джон К. Демърс, прокурорът от Южния окръг на Флорида Бенджамин Грийнбърг, специалният агент Робърт Ф. Ласки от офиса на ФБР в Маями, специалният агент Робърт Луци от представителството в Маями на Офиса за експортен контрол към Министерството на търговията на САЩ, както и членове на работната група за борба с тероризма в Южна Флорида излязоха с общо съобщение по случая.

В него се казва, че Желяз Андреев е бил задържан, тъй като имало издадена червена бюлетина от Interpol заради водено разследване срещу него за "сговор за измама на американското правителство и съществени нарушения на търговското ембарго срещу Сирия, наложено от Закона за спешните международни икономически правомощия (IEEPA ) и по силата на решение на Офиса за контрол на чуждестранните капитали към Министерството на финансите на САЩ (OFAC), което налага запор върху активите на Сирийските арабски авиолинии и забрана за американските граждани да извършват сделки с тях".

"Андреев е обвинен в сговор за нарушаване на Закона за спешните международни икономически правомощия (IEEPA ) и регулациите на Офиса за контрол на чуждестранните капитали към Министерството на финансите на САЩ (OFAC), като изнася стоки с двойна употреба, а именно такива, които могат да имат както цивилно, така и военно приложение, на Сирийските арабски авиолинии, авиокомпанията на сирийското правителство", се казва в съобщението (частите, които са поръчвани чрез Желяз Андреев, са за цивилни самолети - бел. ред.).

Причината, уточняват американските власти, е, че тази организация е "определена и блокирана от OFAC заради участието й в транспортиране на оръжия и боеприпаси в Сирия съвместно с терористичната организация "Хизбула" и Иранската революционна гвардия".

"Според съдебните документи Андреев е работил в българския офис на AW-Tronics, експортна компания, базирана в Маями, която е изпращала и изнасяла различни самолетни части и оборудване за Сирийските арабски авиолинии. Андреев е комуникирал директно с ръководни кадри в Сирийските арабски авиолинии, които са закупували частите", се казва още в съобщението.

Желяз Андреев беше задържан миналата събота в родния си град Добрич по искане на американските власти. Вчера съдът отхвърли искането на прокуратурата той бъде задържан под стража, докато делото за екстрадирането му бъде разгледано по същество. Той отхвърля обвиненията на американските власти и казва, че е "наследил" Сирийските авиолинии като клиент и не е знаел за ембаргото, наложено от САЩ.

По същото време от българското външно министерство съобщиха, че по разпореждане на премиера започват консултации с държавния департамент на САЩ. На пресконференция в прокуратурата главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е поискан ареста и на останалите четирима българи (Иван Сергиев, Михаела Ненова, Любка Христова и Искрен Георгиев), които са обект на разследването в щатите. Той заяви, че решението на съда в Добрич е правилно и няма да бъде протестирано от прокуратурата, тъй като не вижда неотложност в случая.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Много непрецизно. Направо абсурдно е.
    Горе се говори за: "разследването срещу българска фирма, нарушавала ембаргото със Сирия" (на български език "със Сирия" означава "заедно със Сирия"), а по-долу: "Андреев е работил в българския офис на AW-Tronics, експортна компания, базирана в Маями". Това са две коренно различни твърдения. Едното е неверно. Първото.

    Капитал се превръща с всяка следваща емисия в дразнещо непрофесионално ведомствено издание на една американска фондация. Явно се налага да се разясни на автора, че законодателството на САЩ няма екстериториалност, т.е. се разпростира само в границите на държавата им. И на васалните такива. Що не поискат екстрадирането на китаец, руснак, индиец?

    Както пишeше на плакатите на протеста за свободата на Желяз днес: Ти си следващият!

    Нередност?
Нов коментар