Бойци от "Хизбула" по време на погребението на свой боен другар, загинал по време на пограничните сблъсъци с израелската армия
Бойци от "Хизбула" по време на погребението на свой боен другар, загинал по време на пограничните сблъсъци с израелската армия    ©  Reuters

Детонаторът "Хизбула"

Реалната опасност от избухване на по-голяма война в Близкия изток всъщност тиктака на север от Израел по границата с Ливан

Бойци от "Хизбула" по време на погребението на свой боен другар, загинал по време на пограничните сблъсъци с израелската армия    ©  Reuters

Докато светът със затаен дъх следи ескалацията на насилието в ивицата Газа и наум отброява дните след даването на "зелена светлина" за израелска сухопътна операция, истинската заплаха от спираловидна ескалация на конфликта в регионална война всъщност се намира на север. И се нарича "Хизбула".

Базираната в съседен Ливан шиитска (пара)военна организация де факто е най-тежковъоръженият недържавен силов "актьор" в света. Според нейния лидер Хасан Насрала още през 2021 г. тя е разполагала с над 100 хил. бойци и е готова да нападне Израел във всеки момент в подкрепа на своите "братя по оръжие" от "Хамас". Организацията е и предполагаем извършител на бомбения атентат на летището в Бургас от 2012 г., при който загинаха 5 израелски туристи и техния български шофьор.

"Хизбула" получава почти цялото си въоръжение и военно ноу-хау от Иран, превръщайки се по този начин в основен инструмент на Техеран за индиректно проектиране на сила в тази част на Близкия изток. Логистична подкрепа за организацията преминава почти безпрепятствено през териториите на Сирия и Ирак, където радикалният режим на аятоласите също упражнява силно невидимо внимание благодарение на доктрината на ген. Касем Солеймани - ликвидирания от САЩ бивш ръководител на иранските сили за тайни задгранични операции "Кудс". През последните години влиянието и мощта на "Хизбула" вече са нараснали дотолкова, че на практика тя негласно решава какво да се случва в Ливан. Движението се радва на особено силна подкрепа в южната част на страната, която граничи с Израел.

Въвличане на Ливан, Сирия и (може би) Иран

Влизането на "Хизбула" във войната драстично би ескалирало най-тежкия конфликт в Близкия изток от десетилетия. То би увеличило неимоверно много вероятността от масови цивилни жертви на територията Израел и Ливан, а също така почти сигурно ще въвлече във войната САЩ и Иран (пряко чрез изпращането на формирования на елитната Ислямска революционна гвардия или индиректно чрез силите "Кудс" и прокси бойци от други шиитски милиции). При подобен сценарий към "Хизбула" със сигурност ще се присъедини и 70-хилядната ливанска армия, както и огромно количества арабски доброволци, обединени от омразата си към евреите и тяхната държава. Израелските въоръжени сили, в момента концентрирани най-вече върху Газа, ще се сблъскат със сериозни трудности да се бият едновременно на два фронта, докато ракети обсипват от север и от юг нейните селища и военни бази.

От изненадващото кърваво терористично нападение на "Хамас" на 7 октомври досега напрежението между Израел и "Хизбула" постепенно нараства с ежедневни сблъсъци по границата с Ливан. Проиранската групировка изстрелва ракети и противотанкови боеприпаси по израелските постове, а в отговор израелската армия нанася въздушни удари по позициите, от които се води огън срещу нея. Всичко това води до ежедневни жертви от двете страни, но въпреки това засега конфликтът остава с относително ниска интензивност, като се избягват трансгранични операции по земя.

Рискът от включването на "Хизбула" и Иран индиректно чрез нея е всъщност основната причина САЩ да изпратят в региона два самолетоносача с флотилиите им, както и да пребазират повече бойни самолети и системи за противовъздушна отбрана в базите си в Близкия изток. Именно към нея бяха отправени заплахите в първата реч на американския президент Джо Байдън във връзка с кризата в региона, който предупреди трети страни да не се изкушават да се включат в конфликта, освен ако не искат да си имат работа и с армията на САЩ. Според висш американски служител отговорът, който администрацията на Байдън е получила от Иран и "Хизбула" по неофициални канали, е, че макар да не желаят ескалация, те може да бъдат принудени да се намесят, ако Израел продължи военната си операция в Газа. Той твърди, че екипът на щатския президент прави всичко по силите си, за да предотврати влизането на "Хизбула" във войната, но също така е подготвен и за сценарий в обратната посока.

Дъжд от ракети (и дронове)

Мащабът на заплахата, която "Хизбула" представлява за Израел, не трябва да бъде нито подценяван, нито надценяван. По-специално внимание трябва да бъде обърнато на способността на ислямистката организация да обстрелва цели в цялата страна, включително с много по-модерни и разрушителни оръжия в сравнение с това, което "Хамас" успява да демонстрира до момента. "Хизбула" не само разполага с многочислени сухопътни сили, но и с огромен арсенал от ракети, включително противокорабни и такива с голям обсег, както и дронове камикадзе. Движението също така има сериозно присъствие не само в Ливан, но и на територията на съседна Сирия, откъдето също може да обстрелва Израел, а евентуално и военни сили на САЩ, които могат да се притекат на помощ.

Ракетните запаси на "Хизбула" трудно могат да се оценят с абсолютна точност. Още от 2016 г. обаче се приема, че организацията е складирала поне 150 000 ракети, което е приблизително десетократно увеличение спрямо арсенала от 15 000 броя, които са били на нейно разположение преди Ливанската война от 2006 г. Въпреки че оценките варират в широки граници, със сигурност може да се каже, че "Хизбула" има по-голям ракетен запас дори в сравнение с повечето държави по света.

Голямата част от тези ракети обаче са оръжия със сравнително малък обсег. Обикновено са преносими/мобилни, неуправляеми или поне нямат автономна система за прехващане и насочване към целите. Независимо от това дори боеприпаси от този тип представляват сериозна заплаха за Израел. Ако бъдат изстреляни под формата на масиран бараж, те могат да претоварят противовъздушната отбрана на противника и да нанесат сериозни щети. Също така прехващането на тези портативни ракети, както и контрабатарейната борба срещу преносимите системи за изстрелването им далеч не са лесна задача.

Най-масовото оръжие на "Хизбула" са 107- или 122-милиметрови системи за реактивен залпов огън, монтирани на шасито на камион или дори на пикап. Това са своеобразни реплики на установките "Град", но в китайски вариант, които след това са преработени в местни версии от Иран и Сирия. Обсегът на този тип ракети варира от 8-10 км до 20-30 км. Някои от тези боеприпаси могат да се изстрелват дори в полеви условия от установка, монтирана на преносим триножник. Този тип системи не са особено точни, но краткият им полет и ниската траектория често ги прави трудни за прехващане от системите за ПВО. "Хизбула" разполага също така с китайски 122-милиметрови ракети "Тип 81", които имат касетъчни бойни глави.

Проиранската групировка разполага в арсенала си и с по-модерни реактивни установки за залпов огън Raad-2 и Raad-3, които са еквивалент на съветските BM-27 "Ураган". Тези системи са с още по-голяма далекобойност - от порядъка на около 60 км. Сред по-далекобойните оръжейни системи изпъкват сирийската 302-милиметрова ракета Khaibar-1, поразяваща цели до около 100 км, и иранските Zelzal-1 и Zelzal-2 с обсег между 200 и 250 км. Може би най-далекобойните боеприпаси в арсенала на "Хизбула" са балистичните Fateh-110 and M-600, които могат да поразяват мишени на разстояние до 300 км. Смята се, че движението разполага с няколкостотин броя от тях.

Заплаха и по море

Потенциално най-опасни за американското военно присъствие в региона обаче може да се окажат противокорабните ракети на проиранската групировка. Израел научава това по трудния начин, когато нейната корвета Hanit e ударена край бреговете на Ливан по време на войната от 2006 г. Става дума за китайски боеприпас от типа C-802, допълнително оборудван с иранска система за насочване. Този тип ракети са дозвукови, но се движат близо до морската повърхност и на теория могат да поразяват плавателни съдове на разстояние до 120 км. При това положение те биха могли да се окажат реална заплаха за американските самолетоносачи и техните флотилии в Източното Средиземноморие.

Според израелското разузнаване "Хизбула" е получила и от по-модерните руски противокорабни ракети P-800 "Оникс" - най-вероятно от Сирия, която е закупила от Москва брегови батареи "Бастион". Твърди се, че тези боеприпаси развиват свръхзвукова скорост от порядъка на Mach 3 и могат да атакуват цели на 300 км дистанция.

Военните анализатори също така се опасяват, че ливанската групировка може да комбинира използването на балистични и противокорабни ракети с баражи от дронове камикадзе, които да отвлекат вниманието на противовъздушната отбрана. Подобен подход вече масово се прилага и от двете враждуващи страни на фронта в Украйна. Още от 2010 г. израелското разузнаване алармира, че "Хизбула" и "Хамас" разполагат с безпилотни апарат с обхват над 300 км. Смята се, че основният дрон в арсенала на "Хизбула" в момента е Mirsad-1 с обсег около 200 км. Организацията обаче най-вероятно разполага и с поне ограничени количества от далеч по-съвършените ирански ударни безпилотници Shahed-129, които наподобяват американските Predator, могат да останат във въздуха до 24 часа и да изминат през това време до 1600 км.

В допълнение към тези безпилотни летателни апарати групировката най-вероятно е получила нови и по-усъвършенствани дронове. Слуховете твърдят, че става дума за допълнителни модели, проектирани от Иран, като например най-новите версии на апаратите Mohajer, Sammad, Karrar и Saegheh. Така хиляди безпилотници могат да залеят Израел по същия начин, както Русия направи това с Украйна миналата зима.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    ОК, търсим детонатор. Да премем, че Хизбулла е (един от) възможен детонатор на палестинския конфликт.
    Но тогава задължително трябва да отговорим на въпроса кой натрупа барутните погреби, които този детонатор може да взриви? Защото детонатор се използва, за да взриви нещо вече приготвено да бъде взривено, нали?

    Това е пример за риска от хаотичното използване на цветисти метафори, когато с тях искаш да замацаш проблема - опира се до казване на истината...

    Видимата цел на западната пропаганда е Хизбулла да се посочи на непаметливата публика като причина за всички злини. И да се спусне перде над действителните сили и реалните причинители на палестинско-израелския конфликт, които носят фундаменталната вина за достигането му до това състояние.
    И за евентуалното му взривяване.

    Има десетина резолюции на ООН за необходимостта от създаване на самостоятелна палестинска държава, но Израел ги игнорира. Защо може да игнорирарезолюции на ООН?
    Защото гръб са му три от петте страни, постоянни членки на СС на ООН - САЩ, ОК и Франция! Това е Западът, който и сега се съсипа да декларира съпричасност с Израел, но изобщо не вижда вече над седем хилядите палестински жертви, разрушените им градове и повечето от милион прогонени от домовете им палестинци.
    Класическо лицемерие!

    Елементарното делене на света на добър и лош, което ни се налага от пропагандата, е форма на тотална заблуда, защото тия етикети целят - и го постигат - да размармалочат истината за конфликта в Палестина.
    А тя е много простичка: израелската армия избива едната половина на населението на страната си и разрушава обиталищта му с оправданието, че терористи от същия етнос са убили 1400 евреи.
    По същата логика след 11 септ. 2001 САЩ трябваще да изравнят със земята Саудитска, защото всички терористи от тази акция бяха саудити, нали? Или да се избиват семействата на ония кукувци, които по веднъж в седмицата ходят да застрелят по някой клас в училище в Америка...

    Целта на "отмъщението" на Държавата Израел, откровено подкрепяно от Запада, е силово решаване на палестинския проблем по Сталински: има палестинци - има проблеми, няма палестинци - няма проблеми...

    Само че Западът не може да надмогне колониалния си начин на мислене и продължава да смята, че войската му може да смаже всяко непокорство на робите.
    Едно, че отдавна не е така и неспособността на същия този колониален Запад да реагира адекватно на преврата в Нигер, например, ни го бута в очите, и второ - изпуска се конфесионалния фактор. Просто е абсурдно да се мисли, че армия - каквато и да е тя - може да се изправи срещу религия. Още повече срещу мюсюлманската, един от фундаментите на която е отдаване на земния живот за вярата и преминаване в селенията на Аллах. Ислямът е единствената конфесия, която тачи и развива инструмента на мартирите (мъчениците на вярата).
    Восток дело тонкое.
    Само с ботуши не става. Трябва и мислене.
    И слизане от пиедестала на собствената самовлюбеност.

    Иначе още десетки като Хизбулла ще изникнат от нищото...
    Барутни погреби Западът е създал достатъчно по целия свят.

    Нередност?
Нов коментар