🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След кампания на НАП фирмите отчитат 5 млрд. лв. по-малко пари на каса

Според анализ на данъчните ефектът е предимно от компаниите, които са били проверени, и е под формата на повече дивидент

Според НАП допълнителни 3.8 млрд. лв. са били разпределени като дивиденти през миналата година
Според НАП допълнителни 3.8 млрд. лв. са били разпределени като дивиденти през миналата година
Според НАП допълнителни 3.8 млрд. лв. са били разпределени като дивиденти през миналата година    ©  Георги Кожухаров
Според НАП допълнителни 3.8 млрд. лв. са били разпределени като дивиденти през миналата година    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Касовите наличности на българските фирми са намалели с 38% за една година до 8.1 млрд. лв., като повечето от тези пари са били раздадени под формата на дивиденти. Ефектът е дошъл предимно от дружествата, които са били проверени от данъчните или пък са получили предупредителни писма – общо 25 хил. компании с пари на каса над 100 хил. лв. Това става ясно от анализ на Националната агенция за приходите (НАП) за ефекта от кампанията им за изчистване на парите в каса на фирмите, с който "Капитал" разполага.

Проверките на НАП започнаха през миналата година с цел да накарат повече бизнеси превантивно да изчистят касите си. По данни на агенцията към края на 2016 г. декларираните касови наличности от фирмите са достигнали 13 млрд. лв. Съмненията са, че по този начин компаниите заобикалят плащането на корпоративни данъци и дивидент. И че в масовия случай парите ги няма, а през годините са извадени от касите и са използвани за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството, а са в полза на съдружници и свързани с тях лица.

Повече дивиденти

Общото намаление на кеша в бизнеса през миналата година е 4.9 млрд. лв. По-голямата част от тази сума, или 3.8 млрд. лв., са били раздадени под формата на дивиденти. Съответно са се увеличили и приходите от данък дивидент (5% за местни физически лица) – със 74% до почти 310 млн. лв. през 2017 г. Част от ефекта се пренася и през първия месец на тази година, като така за първото тримесечие приходите по това перо почти се удвояват.

От НАП поясняват, че ръстът на раздадения дивидент при 25-те хиляди фирми, които са били проверени от данъчни инспектори или са получили предупредителни писма и чийто кеш е бил над 100 хил. лв., е три пъти по-голям, отколкото при останалите фирми с касови наличности. Според приходната администрация "при третираните фирми е налице значително дисциплиниране – редуциране на парите в каса и респективно на текущите активи, което води до удвояване на раздаваните дивиденти". При останалите компании обаче "картината е по-различна и не могат да се направят категорични изводи за промяна на поведението".

Всъщност от общо редуцирания с 4.9 млрд. лв. кеш в бизнеса през миналата година 57% идват от тези с наличности над 100 хил. лв.

В същото време приходната агенция даде и вид данъчна амнистия за по-малките фирми, чиито финансови резултати не подлежат на одит, като съобщи, че до края на 2017 г. всяка компания, която доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, може да коригира вече подадени данни, без да й бъде налагана проверка или ревизия.

Голяма част от кеша остава

Въпреки кампанията на НАП немалка част от бизнеса продължава да има големи суми на каса. От анализа на данъчните става ясно, че към края на 2017 г. с деклариран кеш над 100 хил. лв. са почти 13.6 хил фирми, като общо държаната на каса сума е 4.3 млрд. лв. От тези компании почти 9.4 хил. са били в предходната извадка на НАП, а останалите или са новорегистрирани, или са били под прага от 100 хил. лв.

Интересното е, че при половината от тези 13.6 хил. фирми има ръст на парите в каса от над 10%. При една трета има спад в наличностите от над 10%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgh5n2 avatar :-|
    georgh5n2
    • + 2

    И така всичките заплати на ръка се обложиха с 10 % данък. Добър начин да се обезщетят пропуснатите ползи, жалко че ще отидат за корупция, а не за пенсии.

    Нередност?
  • 2
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • - 1
    • + 6

    Това беше правилен ход от страна на НАП, макар и твърде закъснял. Но, ще е с еднократно действие. Ще влязат едни пари в бюджета, които ГЕРБ ще раздаде през излишъците разбирай, че поне половината ще се откраднат. Ами после...? Населението намалява, дребния бизнес едва диша, чужди инвестиции и производства няма. Какво правим...? С командно-административни мерки само, не става...!

    Нередност?
Нов коментар