🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ обмислят да питат Брюксел за рекламата на хазарт

Комисията по еврофондовете реши да поиска становище по въпроса от външното министерство

Ако парламентът се допита до ЕК за промените в Закона за хазарта, това ще забави разглеждането им в пленарната зала
Ако парламентът се допита до ЕК за промените в Закона за хазарта, това ще забави разглеждането им в пленарната зала
Ако парламентът се допита до ЕК за промените в Закона за хазарта, това ще забави разглеждането им в пленарната зала    ©  Надежда Чипева
Ако парламентът се допита до ЕК за промените в Закона за хазарта, това ще забави разглеждането им в пленарната зала    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ГЕРБ обмислят възможността финансовото министерство да поиска процедура по нотификация в Европейската комисия дали текстовете за забраната на рекламата на хазарт във внесения от депутати от НФСБ законопроект не противоречат на европейското законодателство. Такова решение най-вероятно ще вземе комисията по бюджет и финанси следващата седмица, която е водеща по законопроекта, твърдят от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ.

Едва след като се получи отговор от Брюксел, парламентът ще пристъпи към обсъждане на внесените от депутатите от партията на вицепремиера Валери Симеонов поправки в Закона за хазарта.

В сряда промените бяха обсъдени от комисията по европейските въпроси, която заедно с медийната комисия са съпътстващи комисии. По време на обсъждането Иван Иванов от БСП направи предложение гледането на законопроекта да бъде отложено с аргумента, че все още не се е произнесла водещата комисия по бюджет и финанси. Предложението му обаче не беше прието.

"Прогресираща хазартна зависимост"

При представянето на мотивите от името на вносителите депутатът от "Обединените патриоти" Петър Петров посочи, че с поправките се предлага да отпаднат съобщенията за големи печалби, които са непряка реклама, но на практика са се превърнали в пряка реклама на лотарийните игри. Той се позова на решение на Европейския съд от миналата година, според което са допустими ограничения при рекламната на хазартна дейност.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който инициира промените в Закона за хазарта, заяви "обществото изпада в прогресираща хазартна зависимост", а за миналата година България се нарежда на първо място сред европейските страни по оборот от хазартни игри спрямо БВП. "Предложенията предвиждат по-строг контрол върху издаването на талони за лотарийните игри, защото има съмнения за паралелно счетоводство", каза Симеонов.

Маша Гаврилова от "България без дим" заяви, че сдружението подкрепя предложенията на вносителите за промени в Закона за хазарта. Борислав Цеков от Института за модерна политика директно предложи законопроектът да мине през процедурата по нотификация в ЕК. От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) предложиха да се създаде работна група, която допълнително да обсъди предложенията, защото в някои от тях има противоречие, като например това, че се забранява непряката реклама на хазартни игри, а се допуска съобщаване на резултатите от тях.

"За" и "против" да се пита Брюксел

Освен изказванията на неправителствените организации и на вносителите същински дебат по законопроекта в комисията по европейските въпроси нямаше. Председателят й Кристиян Вигенин (БСП) каза, че лично подкрепя духа на закона. "Има нужда от регламентация на рекламата на хазартни дейности", каза той.

Според него обаче трябва да се поиска становище от дирекция "Международно право и право на ЕС" на външно министерство дали има нужда от нотификация на ЕК по текстовете от законопроекта. "Ако е необходимо да има нотификация и такава не бъде направена, рискуваме да се окаже, че решенията не са задължителни за изпълнение", каза Вигенин. Петър Петров му опонира, че нотификация не е необходима. "В случая става въпрос за вътрешно решение на България - ще става ли Монте Карло, или няма да става", каза Петров.

В крайна сметка членовете на комисията приеха да се допитат за становище до дирекцията за международно право на външното министерство.

Още противници на забраната за реклама на хазарт

Във вторник правният отдел на Съвета за електронни медии (СЕМ) излезе със становище, че забраната на рекламата на хазарт по телевизията ще ограничи "конституционно установено право да се доставя и получава информация" и "ще влезе в колизия с европейската директива за аудио-визуални медийни услуги, която нито забранява, нито ограничава услугите, посветени на хазартни игри". Според юристите на регулатора вместо пълна забрана на реклама на хазарт и забрана за обявяване на резултатите от тиражите с показването на победителите може да се приеме те да се излъчват след 22 ч., както е уреден въпросът с рекламата на алкохол.

Ако в парламента решат, че трябва да се допитат до Брюксел дали промените в Закона за хазарта отговарят на европейското законодателство, това ще удължи за неопределено време гласуването на поправките в пленарната зала.

Предоговаряне на отношенията между "Нова тв" и "Националната лотария"

На този фон се разиграва още една драма - между най-големия играч на пазара на лотарийни билети - "Националната лотария", чийто мажоритарен собственик е Васил Божков, и "Нова тв", където масово се рекламират игрите на компанията.

В понеделник изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев съобщи, че дружеството е започнало преговори за промяна на договореностите си с "Нова броудкастинг груп". От думите му се разбра, че предаването на "Националната лотария" по "Нова тв" може да се премести в друга национална телевизия, а в "Нова тв" да продължат да се излъчват само реклами.

Според източници на "Капитал" компанията на Божков е най-големият рекламодател на телевизията, като приходите от дейността му са между 20 и 30 млн. лв. годишно.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hes55559736 avatar :-@
    hes55559736
    • - 1
    • + 8

    И господ да питат правилният отговор е РЕКЛАМАТА НА ХАЗАРТ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ!

    Нередност?
  • 2
    abk55307169 avatar :-|
    abk55307169
    • + 6

    Черепухин най-вероятно има достатъчно добри контакти с ГЕРБ, за да не се позволи минаването на този закон. Все пак Горанов откровенно го защити преди дни. А това, че електората се лъже от тези реклами си е негов проблем, просто това е нивото в държавата. А, че има проблем е видно, и една от малкото смислени инициативи на така наречените патриоти ще бъде забравена с някой от следващите скандали в държавата.

    Нередност?
  • 3
    iko15357786 avatar :-|
    iko15357786
    • + 4

    Обаче не искат да споменат за Белене пред ЕК а бързат да размразят проекта...

    Нередност?
  • 4
    goshoee avatar :-|
    goshoee
    • + 1

    Какво Монте Карло, бе? Бабички и ученици си дават последните стотинки, за да търкат по спирките на градския! Това нормално ли е, каква е тази народна простотия. После като им свършат парите взимат един бърз кредит и въртележката се засилва.

    Нередност?
  • 5
    goshoee avatar :-|
    goshoee
    • + 1

    До коментар [#2] от "abk55307169":

    От доста време имам сериозни съмнения, че Божков и явлението Пеевски са едно и също нещо.

    Нередност?
Нов коментар