🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП все пак ще подкрепи проектите за модернизация на армията

Средствата за нов тип бойни самолети и техника за пехотата са повече от 3.2 млрд. лв. и ще бъдат гласувани в петък в Народното събрание

Сухопътните сили показаха наличната техника в парада на 6 май
Сухопътните сили показаха наличната техника в парада на 6 май
Сухопътните сили показаха наличната техника в парада на 6 май    ©  Велко Ангелов
Сухопътните сили показаха наличната техника в парада на 6 май    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БСП ще подкрепи проектите за закупуване на нов тип изтребители за армията и техника и оборудване за пехотата с прогнозна стойност 3.26 млрд. лв. Въпреки че социалистите досега защитаваха позицията, че разходите за отбрана не трябва нито да са приоритет, нито да нарастват, след извънредно заседание на парламентарната им група в четвъртък позицията им беше променена.

Проектите

Модернизацията на въоръжението и оборудването на пехотата ще стане за 12 години, на разсрочено плащане за обща сума от близо 1.5 млрд. лв. с ДДС. Парите ще се залагат постепенно в централния бюджет на всеки три години. С тях ще се закупят 90 единици бойни машини (при нужни над 200) и 60 спомагателни, както и "системи и допълнително оборудване".

За поне осем изтребителя са предвидени 1.8 млрд. лв. с ДДС. Първите самолети при добра организация могат да бъдат доставени до две години от влизането в сила на договора с бъдещия изпълнител. Плащането ще стане за десет години. И по двата проекта е предвидено допълнително индустриално сътрудничество, или т.нар. офсет. Най-вероятно ще се преговаря самолетите да се ремонтират в страната, а пък бойните машини дори може да се сглобяват тук.

Променената позиция

"Няма как да сме против модернизацията на армията", обобщи депутат от БСП аргументацията на повечето от присъствалите на заседанието на групата. На по-особено мнение са били Жельо Бойчев и Валери Жаблянов, според които не е добре да се дава бланкетна подкрепа на кабинета да похарчи няколко милиарда. Отделно съществуват и подозрения, че проектите изобщо ще бъдат осъществени. Корнелия Нинова обаче подкрепила харчовете.

Решението е политическо и първо беше обсъдено от Съвета по външна политика и отбрана на "Позитано" 20 в сряда вечерта. Планът беше по темата да се произнесе разширеното ръководство - Националният съвет на БСП в неделя, но ГЕРБ го осуети, като изненадващо вкара проектите за модернизация на армията в дневния ред на парламента още през тази седмица. Заради липса на изработена политическа позиция социалистите се въздържаха при гласуването в комисията по отбрана във вторник, както и на тази по бюджет и финанси в сряда.

"Решението на съвета, който е спомагателен орган към Националния съвет, беше единодушно", каза за "Капитал" съпредседателят му Атанас Зафиров. Според него БСП винаги е подкрепяла модернизацията на армията, а сега е време да го направи и реално чрез гласуването. Лично Зафиров преценява, че условията в двата проекта за модернизация дават достатъчно гаранции, за да се изключат корупционните съмнения - победителят за самолетите не е предопределен, има интерес от 13 доставчици, плащането е разсрочено, предвидено е индустриално сътрудничество, даден е приоритет на техниката за пехотата пред "съмнителния проект" за ВМС, а и допълнително беше решено да се използва максимално капацитетът на самолетите МиГ-29, като се ремонтират. Освен това, след като приключи изборът на доставчик на новия тип самолети, ще има още едно гласуване в Народното събрание, за което отсега БСП не може да се ангажира с подкрепа. "Демонстрираме политическа воля. Това не означава, че ще си затваряме очите в бъдеще", каза Зафиров.

В особена позиция

Темата за парите за армията поставя Нинова в деликатна позиция, откакто Румен Радев стана президент. Увеличаването на разходите за отбрана до 2% от БВП (ангажимент, който България е приела като член на НАТО) и достатъчно средства за модернизацията на въоръжението са два от любимите му въпроси, разисквани на не един Консултативен съвет по национална сигурност. На последния се оказа, че от всички присъстващи единствено Нинова и Веселин Марешки били против по-големите разходи. Лидерът на БСП няма как да заеме друга позиция, защото тази срещу 2-та процента от БВП за отбраната е гласувана от партиен конгрес. "Има други системи в държавата, които са недофинансирани", е аргументът на "Позитано" 20, който остава непроменен и сега според Атанас Зафиров. Според него средствата за модернизация, прибавени към сегашния бюджет за армията в рамките на около 1.4% от БВП, няма да стигнат до този таван.

Гласуването на проектите ще е в петък. В сегашната ситуация единствено председателят на "Воля" Веселин Марешки се оказва противник на разходите. Той настоява за оставката на министър Красимир Каракачанов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    reaper33 avatar :-P
    не на безразличието

    естествено че ще подкрепи...понеже модернизацията няма да се случи..

    Нередност?
Нов коментар