🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Комисията по отбрана одобри проектите за модернизация на пехотата и ВВС

Изборът на нови изтребители за 1.8 млрд. ще се оценява по нова методика

Бронираната машина на финландския концерн Patriah беше единствената, която се включи в демонстративните стрелби по време на военното изложение HEMUS 2018 миналата седмица.
Бронираната машина на финландския концерн Patriah беше единствената, която се включи в демонстративните стрелби по време на военното изложение HEMUS 2018 миналата седмица.
Бронираната машина на финландския концерн Patriah беше единствената, която се включи в демонстративните стрелби по време на военното изложение HEMUS 2018 миналата седмица.    ©  Анелия Николова
Бронираната машина на финландския концерн Patriah беше единствената, която се включи в демонстративните стрелби по време на военното изложение HEMUS 2018 миналата седмица.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарната комисия по отбрана даде днес зелена светлина на двата приоритетни проекта за модернизацията на армията - за купуване на поне 8 изтребителя и поне 150 бронирани машини за пехотата. Проектите са предложени с решение на правителството ("Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет").

Депутатите одобриха програмите за превъоръжаване на обща стойност 3.26 млрд. лв. без гласовете на левицата, чиито представители с изключение на Спас Панчев предпочетоха да гласуват "въздържал се". Този ход на БСП разгневи министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който отбеляза, че проектите не са приумица на военното ведомство, а ангажимент на правителството и част от решенията на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) към президента. Той атакува социалистите, че не вземат присърце защитата на националната сигурност и по време на КСНС винаги се се противопоставяли на допълнителните разходи за отбрана.

След гласуването на комисията по отбрана разходите за превъоръжаване трябва да бъдат одобрени и в пленарната зала на парламента, която според председателя на комисията и бивш командир на ВВС о.з. ген. Константин Попов (ГЕРБ) най-вероятно ще стане до края на юни. Настоящият командир на ВВС ген.-майор Цанко Стойков пък отбеляза по време на дебатите, че средствата за поддръжка на МиГ-29 рязко са се увеличили и целта на проекта за придобиване на нови изтребители е да се елиминира зависимостта от руското въоръжение. Тази обявена цел обаче е твърде декларативна и теоретична на фона на записаното в проектната документация, според която бойната авиация планира да експлоатира старите МиГ-29 цели седем години след подписването на договора за бъдещите бойни самолети.

По време на дебатите в комисията по отбрана също така още веднъж беше потвърдено, че оценката на офертите за новите изтребители, за които са отделени 1.8 млрд. лв., ще бъде направена на базата на нова методика. "Оценката ще се извършва много по-трудно, защото ще има много повече предложения. И тогава трябва да се извърши преглед на методиката, на математическия модел, за да може да се включат повече параметри, за да може тази оценка да хване целия спектър от предложения", обяви преди няколко дни Константин Попов в интервю за БНТ. Този път исканията за обвързващи оферти ще бъдат не 3, както досега, а 13. Пет от тях са за новопроизведени самолети, а останалите – за самолети втора ръка. Не е много ясно обаче как броят на офертите може да повлияе на математическия модел за оценяването им.

По време на дебатите стана ясно, че не се изключва коопериране и с други натовски държави, с които да сключим общ договор, постигайки икономия от мащаба и по-изгодни условия и цени.