🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Военното "прасе-касичка"

САЩ все по-свирепо притискат европейските си съюзници да поемат нарастващ дял от разходите за въоръжени сили

САЩ неофициално заплашват да изтеглят своя 35-хиляден военен контингент от Германия
САЩ неофициално заплашват да изтеглят своя 35-хиляден военен контингент от Германия
САЩ неофициално заплашват да изтеглят своя 35-хиляден военен контингент от Германия    ©  Reuters
САЩ неофициално заплашват да изтеглят своя 35-хиляден военен контингент от Германия    ©  Reuters

След по-малко от седмица западният отбранителен съюз НАТО ще бъде принуден да влезе в неравна битка. Тя обаче няма нищо общо с досегашните военни учения, симулиращи активиране на прословутия чл. 5 (нападението срещу един означава обявяване на война срещу всички). Няма да бъде и отразяване хибридна агресия от типа на конфликта в Крим и Източна Украйна. Няма да е дори реакция в отговор на терористична атака.

През следващата седмица НАТО ще бъде принуден да се изправи не срещу някой друг, а срещу... американския президент Доналд Тръмп – ирационален ръководител на държавата с най-голям военен ресурс в алианса и отявлен еврофоб. Лидерите на съюза ще имат нелеката задача да убедят президента на САЩ, че стратегическият интерес на Вашингтон е да не прекъсва трансатлантическата връзка в областта на отбраната и че Америка ще изгуби много повече от евентуална дестабилизация на Стария континент, отколкото би спечелила при евентуално частично или пълно изтегляне на войските си. За момента обаче сигналите от щаб-квартирата на Тръмп по темата са недвусмислени и по-скоро всяват объркване и тиха паника в редиците на европейските съюзници, които притеснено броят дните до предстоящата среща на върха в новата щаб-квартира на алианса в Брюксел.

Колко струва сигурността

Тръмп ще каже на съюзническите държави в НАТО другата седмица, че САЩ не могат да бъдат "световно прасе-касичка", обяви говорителят на Белия дом Хоган Гидли пред журналисти във вторник. Острото изказване идва като продължение на разкритията, че президентът е изпратил през юни серия остри писма до лидерите на онези натовски държави, които според него си правят оглушки по въпроса с увеличаването на военните разходи. Още на срещата на НАТО в Уелс през 2014 г. държавите от алианса по принцип се разбраха постепенно да увеличат средствата за въоръжени сили на поне 2% от БВП до 2024 г., като поне 20% от сумата отива за модернизация.

Само пет от страните в НАТО обаче са достигнали това ниво, което по думите на американския президент отпреди една година "е абсолютният минимум". В тази група не попада и европейският лидер в сферата на "меката сила" Германия, която, въпреки че е четвърта по богатство в света, дава само по около 1.2% от своя БВП за армия и не е обявила ясен план кога, как и дали смята да достигне 2% (около 73 млрд. долара при 44.5 млрд. долара сега). Според писмото на Тръмп страни с мощни икономики, като например Германия, Канада, Норвегия и Белгия съзнателно не изпълняват ангажимента си, поради което "САЩ губят търпение заради техния провал да изпълнят споделените ангажименти в сферата на сигурността в рамките на алианса".

Auf Wiedersehen*

По информация от няколко независими източника, в желанието си да накаже Берлин и канцлера Меркел, Доналд Тръмп е възложил на Пентагона да изготви анализ каква ще бъде цената и ефектът от евентуално мащабно изтегляне на американски войски от Германия. В момента в страната са разположени над 35 хил. военнослужещи на активна служба – най-голямото струпване на американски сили в Европа, наследило 100-хилядния щатски контингент от времето на Студената война.

Като евентуално място за предислокация на силите неофициално се спряга Полша – близък съюзник на Вашингтон и коректен платец по линия на споразумението за 2% разходи за отбрана. Под въпрос е обаче дали Тръмп би рискувал да изнерви с това Владимир Путин в контекста на предишни договорки с Кремъл за неразполагане на сили в бивши съветски сателитни страни. Темата най-вероятно ще бъде обект на предстоящите разговори между двамата в Хелзинки. "САЩ продължават да отделят повече ресурси за отбраната на Европа, когато икономиката на континента, включително и на Германия, се справя добре, независимо че предизвикателствата за сигурността изобилстват. Това вече не е устойчив модел за нас", се казва в писмото на Тръмп до Меркел.

Закономерно охлаждане

"Тръмп все още мисли, че НАТО представлява нещо като клуб, където дължите такси или плащате някакъв вид рекет за защита. Където САЩ вършат цялата работа, защитават всички тези почиващи си безделници европейци. Според него сега трябва да има последици", коментира Дерек Чолeт, бивш служител на щатското военно министерство и настоящ вицепрезидент по политиката за сигурност в German Marshall Fund пред в. New York Times. Реалността обаче е, че американският президент не казва нещо по-различно от своите предшественици след края на Студената война, които също призоваваха Европа да поеме по-голяма отговорност в сферата на отбраната, макар и с доста по-умерен и дипломатичен тон. Просто изглежда готов да подплати предупрежденията си с реални действия.

В крайна сметка Тръмп е прав, че през 2017 г. САЩ са отделили за отбрана 618 млрд. долара, докато съвкупните военни бюджети на всички други страни в алианса едва достигат 300 млрд. долара. А армиите им дори не се приближават до американската по бойни способности. И по всичко личи, че Тръмп е готов да използва военния дисбаланс като средство за изнудване в течащата трансатлантическа търговска война. "Президентът иска силен НАТО. Ако смятате, че Русия е заплаха, задайте си въпроса: Защо Германия изразходва по-малко от 1.2% от своя БВП? Когато хората говорят за подкопаване на алианса, трябва да се вгледате в онези, които предприемат стъпки, правещи НАТО по-малко ефективен във военно отношение", обобщава ситуацията консервативният президентски съветник по националната сигурност Джон Болтън.

---------

* Сбогом (от немски)

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rado_ts80 avatar :-|
    one_1980
    • + 5

    "В крайна сметка Тръмп е прав, че през 2017 г. САЩ са отделили за отбрана 618 млрд. долара, докато съвкупните военни бюджети на всички други страни в алианса едва достигат 300 млрд. долара."

    САЩ отделят толкова много пари, НО никой от останалите в НАТО няма бази по света и не използва армията си като полицейска сила където и да е било по света (Ирак, Афганистан, Сирия, .. Южна Корея)
    не съм русофил или анти американ, ама не може да се пише статия в Капитал и да не се отбележи тази голяма разлика
    Германия с цитираните 1.2% дали си развява така коня по света
    т.е. колко от разходите на САЩ са реално за НАТО и поддръжка на тези военни структури свързани само с алианса

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 3

    Преди 100 г., Германия е насилствено демитализирана. Сега е на път насилствено да бъде ремилитаризирана. Може би най-накрая ще ни поднесат македонските земи.

    Нередност?
  • 3
    vxa15365434 avatar :-|
    Ликующий
    • - 1

    Сметката пристигна! То истината е по-дълбока - САЩ нямат интерес от ояла се и егоистична Западна Европа. Театърът на конфронтацията са Русия и Китай.

    Нередност?
Нов коментар