Източна стража

Как Полша се опитва да бъде основният стълб на сигурността в "студения мир" с Русия

През 2017 г. САЩ разполагат в Полша елементи от своя бронетанкова бригада, въздушна поддръжка за нея, както и командни елементи на ниво дивизия в Познан
През 2017 г. САЩ разполагат в Полша елементи от своя бронетанкова бригада, въздушна поддръжка за нея, както и командни елементи на ниво дивизия в Познан
През 2017 г. САЩ разполагат в Полша елементи от своя бронетанкова бригада, въздушна поддръжка за нея, както и командни елементи на ниво дивизия в Познан    ©  Reuters
През 2017 г. САЩ разполагат в Полша елементи от своя бронетанкова бригада, въздушна поддръжка за нея, както и командни елементи на ниво дивизия в Познан    ©  Reuters

Ако има държава в Източна Европа, която целенасочено да инвестира в нови отбранителни способности, това е Полша. Причината е не някакъв спонтанен и самоцелен милитаризъм на администрацията във Варшава, а трезва преценка за потенциалните военни заплаха и очевидният факт, че страната е най-големият съюзник по източния фланг на НАТО. И на фона на набиращата скорост нова "студена война" Полша е страна с обща граница с Русия, с нейния най-близък сателит Беларус и с раздираната от сепаратизъм Украйна.

В началото на март правителството във Варшава обяви и амбициозна програма за превъоръжаване на армията на стойност около 49 млрд. долара, които до 2026 г. трябва да бъдат изхарчени за модерно военно оборудване, включително 32 изтребителя от пето поколение, най-вероятно американски стелтове F-35. Ако последното стане факт, Полша ще бъде първия бивш съветски сателит, който притежава най-новите "невидими" щатски бойни самолети.

Ударно превъоръжаване

Всичко това е възможно, тъй като страната е един от малкото отличници в НАТО, достигнали по-рано препоръчителния размер на военния бюджет. "Миналата година Полша промени законодателството си, така че сега отделяме над 2% от БВП за отбрана. След няколко години ще станат 2.5%. Това означава, че бюджетът за модернизация на армията, който е около 30% от тези средства, ще расте всяка година. Министерството на отбраната инвестира тези пари основно в системи, които са предназначени за възпиране на чужда агресия", коментира пред "Капитал" Михал Ях, председател на комисията по отбрана в Сейма (полския парламент). Според него основният проблем е с Русия и той е, че Москва отказва да остави в миналото идеята за сферите на влияние. "Русия винаги е била и ще продължава да бъде нашият най-голям съсед – и на Полша, и на България. Това няма да се промени и искаме да имаме добри отношения с нея. Има само един голям проблем – желаем тя да ни третира като равностоен партньор", допълва Михал Ях.

"Трябва да работим, за да адаптираме НАТО към новите предизвикателства пред сигурността. За жалост такива има. Имаме агресивните политики, водени от нашия източен съсед Русия. Когато бях посланик в НАТО, това беше Грузия. Сега имаме Украйна с Крим и Донбас. Намираме се в изцяло нова среда за сигурност", описва ситуацията Богуслав Винид, съветник по сигурността на полския президент Аджей Дуда и бивш посланик в НАТО.

Марчин Казимирски, съветник по международната сигурност към Министерския съвет на Полша и министерството на отбраната, е още по-прям в оценките си. "Русия, с агресията в Украйна преди 5 години и в Грузия преди около 10 години, е сериозно предизвикателство за всички нас. Трябва да сме готови да отговорим на заплахата, докато е още потенциална. Но Русия е доказала, че политически е готова да използва насилие, за да постигне своите цели. И има на разположение всички военни способности, които са й необходими за това", отбелязва той.

Подобна гледна точка застъпва и Михал Ях. "Когато Полша преди време предупреждаваше, че има заплахи от тази посока, правителството ни бе критикувано, че е русофобско. Тази позиция в Западна Европа в някаква степен се измени едва след анексирането на Крим", казва той.

Кръстопът на армиите

Изострената чувствителност във Варшава на тема Русия е резултат и от обективни обстоятелства от чисто военно естество. Така например според стратезите на НАТО Полша неизбежно бързо ще бъде въвлечена във военен сблъсък при евентуално руско нахлуване в прибалтийските републики (независимо дали е открито или хибридно със "зелени човечета"). Причината е т.нар. процеп Сувалки - 100-километровата граница между Полша и Литва, която отделя стратегическия руски анклав Калининград от територията на Беларус. Завземането на тази територия, от една страна, би отрязало сухопътната връзка между Литва, Латвия и Естония и останалите натовски съюзници, а от друга, би гарантирало логистична връзка за руските въоръжени сили в Калининград.

Във въпросния руски анклав също така са дислоцирани балистични системи "Искандер", които според Полша могат да поразяват цели дори в Германия. "Руснаците демонстрираха, че са способни да пребазират мобилни ракетни установки от Урал в Калининград много бързо в рамките на 2 дни. Системите "Искандер" са изключително мобилни и могат да се разполагат бързо и където и да било. Това е сериозен проблем, особено в контекста на това, че Русия нарушава договора за ракетите със среден обсег", разказва Михал Ях.

Най-вероятно това е и една от основните причини в Полша да привлече на своя територия не само военно присъствие по линия на инициативата за предно базиране на батальонни бойни групи на НАТО, но и американски войски, договорени и дислоцирани на двустранна основа. От 2013 г. САЩ са базирали в страната изтребители F-16, а от 2017 г. са разположили елементи от своя бронетанкова бригада, въздушна поддръжка за нея, както и командни елементи на ниво дивизия в Познан. Преговаря се и за разполагане на щатски зенитни комплекси Patriot. "Като бивш офицер от полската армия винаги съм мечтал, че силите на НАТО един ден ще бъдат разположени тук, в Полша. Разбира се, основната роля се пада на САЩ", споделя Михал Ях. Според полския депутат един батальон, една бригада или една американска танкова дивизия очевидно няма да спрат руската армия, ако започне масирано настъпление. "Но е много важно за нас, че тези войски са тук. Според мен дори само една американска рота в огромна степен увеличава сигурността, защото евентуално нападение срещу нея ще значи нападение срещу САЩ", обобщава председателят на комисията по отбрана в Сейма.

Другият важен елемент от американското военно присъствие е изграждащата се в полския град Режиково AEGIS база, която е част от системата за защита срещу ядрени балистични ракети. Аналогична инсталация вече функционира и край румънския град Девеселу. Въпреки че са предназначени за прехващане на ракети, изстреляни към Европа от Близкия изток (и най-вероятно от Иран), въпросните две бази послужиха като формален претекст за Русия да излезе от договора за ядрените оръжия със среден и малък обсег (INF) ден след като САЩ обявиха, че планират да денонсират участието си в него.

"Милитаризация" на индустрията

Напрежението по източния фланг на НАТО има и своите косвени позитиви и се отразява добре на полската отбранителна промишленост. "Ние сме ключов партньор на нашето министерство на отбраната в техническата модернизация на въоръжените сили. В момента се занимаваме с около 15 стратегически програми за превъоръжаване в Полша. С малките проекти стават над 100", разказа пред "Капитал" Мирослав Яницки, директор по международната търговия на държавния оръжеен холдинг PGZ. Компанията обединява над 60 военни завода в цялата страна с над 100 производствени инсталации.

"Повечето ни продукти са доказани в бойни действия по време на мисии в Ирак, Афганистан и Чад", допълва Яницки. Едни от основните проекти на държавната компания са модернизацията на танковете Leopard-2 съвместно с германската Rheinmetall, както и доставката и поддръжката на над 900 бронирани машини Rosomak, произведени по лиценз на финландската фирма Patria. Последната попада и в шортлистата на българското министерство на отбраната за евентуална бъдеща доставка на бойна техника за сухопътните войски. По този повод от полската PGZ намекнаха, че биха могли да участват в процедурата в България в сътрудничество с Patria.

Полската държавна компания също така е разработила проект за радикална модернизация на класическия руски танк T-72 с подмяна на двигателя, оръдието, бронята, електрониката, системата за прицелване и т.н. Министерството на отбраната на страната обаче все още преценява дали има смисъл да инвестира в бронираната бойна техника от времето на Варшавския договор. Дори и да не го направи обаче, поляците винаги могат да предложат услугите си на някой фен на съветското въоръжение като българския военен министър Красимир Каракачанов, който наскоро обяви планове за ремонт на наличните T-72.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 3

    За отбранителната политика на Полша - браво!

    Нередност?
  • 2
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 2
    • + 6

    "Според полския депутат един батальон, една бригада или една американска танкова дивизия очевидно няма да спрат руската армия, ако започне масирано настъпление. "Но е много важно за нас, че тези войски са тук. Според мен дори само една американска рота в огромна степен увеличава сигурността, защото евентуално нападение срещу нея ще значи нападение срещу САЩ", обобщава председателят на комисията по отбрана в Сейма."

    кръгът е затворен и омагьосан. докато поляците купуват за милярди американска техника и харчат пари от данъкоплатеца, немци и австриици от друга страна прокарват втора газова тръба с русия и наливат пари от приходи.Не знам как поляците би могли оръжейно да се защитат от русия. Единствената защита на поляка е търговия с русия......

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#2] от "ruark":


    [quote#2:"ruark"]Единствената защита на поляка е търговия с русия......[/quote]
    Заради историческата обремененост на полско-руските отношения никой няма да се вслуша в резонния ви извод. За съжаление.

    Има нещо сбъркано в трупането от полска страна на батальон, два, три или разполагането на ракетки Пейтриът отпреди 40 г. срещу руските оръжия от пето поколение. Това ми припомня за безумно храбрите полски кавалерийски атаки срещу танковите колони на Гудериан през септември 1939 г.
    100% самоубийствени.





    Нередност?
  • 4
    trottel_gewehr avatar :-P
    Лудколю Деликолев
    • - 4
    • + 3

    Ами така се прави.
    "Самозабравилата се военщина на панска Полша" с шеги и закачки достигна военен капацитет който и гарантира, че при евентуален конфликт без употреба на ядрени оръжия православното войнство на Воссоединителя ще затъне в кръв до коляно още в приграничните райони.
    И най-интересното е, че при тези темпове на превъоръжаване, до 4-5 години поляците ще са в състояние да "угасят ламБата" на групировката в Калининград и да я ошетат преди да се размърдат подкрепленията от метрополията.

    Нередност?
  • 5
    ros12570607 avatar :-|
    George Stefanov
    • - 1


    До коментар [#4] от "
    Лудколю Деликолев
    ":

    По тая логика и българските части от Ямбол и Бургас могат да " угасят ламбата" на Люлебургаския гарнизон. Какво ще стане после сигурно си представяте. Как това мислене би донесло повече сигурност ми е трудно да си представя. А докторът е прав за натоварванията, и ние си имаме подобни.

    Нередност?
  • 6
    ros12570607 avatar :-|
    George Stefanov


    До коментар [#4] от "
    Лудколю Деликолев
    ":

    По тая логика и българските части от Ямбол и Бургас могат да " угасят ламбата" на Люлебургаския гарнизон. Какво ще стане после сигурно си представяте. Как това мислене би донесло повече сигурност ми е трудно да си представя. А докторът е прав за натоварванията, и ние си имаме подобни.

    Нередност?
Нов коментар