Здравната реформа на ГЕРБ 3: застраховка над осигуровката

Промените на ресорния министър в модела ще са ясни до септември. Другият споменаван вариант е повече каси

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова разказа само единия вариант за промяна. Няма яснота колко би струвала застраховката и дали ще е задължителна
Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова разказа само единия вариант за промяна. Няма яснота колко би струвала застраховката и дали ще е задължителна
Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова разказа само единия вариант за промяна. Няма яснота колко би струвала застраховката и дали ще е задължителна    ©  Цветелина Белутова
Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова разказа само единия вариант за промяна. Няма яснота колко би струвала застраховката и дали ще е задължителна    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата има два варианта за промяна на здравния модел, като само единият е обявен - застраховка за доплащане. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред БНР.

Здравният министър Кирил Ананиев обеща да предложи промени в модела първоначално през март, след това отложи за юни, а тогава съобщи, че общественото обсъждане ще е до края на септември. Тоест официалните идеи ще са ясни след края на лятната ваканция.

Дотук бяха загатнати подробности от вариантите. В единия случай стана ясно, че се разглежда белгийският модел, в който съществуват партийни и синдикални здравни каси. След това - че се обсъжда и пълна демонополизация на здравната каса, както и ситуация, в която се въвежда допълнително задължително здравно застраховане. Засега председателят на парламентарната здравна комисия Дариткова потвърди публично само, че се обсъжда модел, в който пациентите да извършват доплащанията си през застрахователни дружества.

Защо няма повече каси

С изключение на БСП в програмите на всички останали политически партии, включително и в тези на управляващите, е записано, че те предлагат демонополизация на здравната каса. Това би могло да означава, че здравната каса ще има конкуренти за цялата здравна вноска или пък вариант на приватизация на институцията.

От 2000 г. до момента нито една партия с изключение на ДПС не е подкрепяла варианта с конкурентни частни здравни каси.

Повечето политически партии обмислят двустълбов или тристълбов модел, в чиято основа е държавната здравна каса, а пациентите доплащат доброволна или задължителна и доброволна осигуровка за здраве.

Трудностите пред задължителното застраховане

Вноската за здраве сега е 8%. От осигурени (основно работещи в частни фирми) годишно се събират 2.4 млрд. лв. (за 2017 г.). Държавната здравната каса плаща за здравни услуги 3.8 млрд. лв.

Отделно от това пациентите доплащат за прегледи, изследвания, лечение в болница и лекарства същата сума. Застраховането за заболяване е доброволно и от него се възползват около 300 хил. души, като повечето от тях са служители на частни компании и техните семейства, като услугата е част от социалния пакет на фирмите. През миналата година премийните приходи на доброволното здравно застраховане са общо 97.4 млн. лв. по данни на Комисията за финансов надзор, като щетимостта в този сектор е изключително висока – потребителите ползват правата си по тази застраховка за безплатни прегледи, изследвания и лечение поне 6-7 пъти годишно по данни на застрахователите.

Ако промяната в модела предвижда тристълбов модел, в който всички са задължени да плащат допълнително за здраве над здравната вноска, държавата си създава нов проблем с финансирането на този втори стълб. Причината е, че тя осигурява 4.5 млн. души – пенсионери, деца, майки, студенти, войници и всички държавни служители. Дори и в момента тя не намира достатъчно средства, за да покрива пълната им осигуровка за здраве, а държавата се е задължила през следващите 10 години до достигне вноската за здраве при минимална работна заплата за всеки от осигурените от нея. Получава се така, че държавата внася за тази група една сума накуп – 1.2 млрд. лв. В същото време работещите в частния сектор и държавните фирми, които са 1.6 млн. души, внасят в здравната каса здравни осигуровки на стойност 2.6 млрд. лв. (план за тази година).

Здравните застрахователи в момента имат условия да не застраховат пациенти с тежки хронични заболявания като рак, диабет и други, както и пациенти над 65-годишна възраст, в повечето случаи и деца. При всички тях щетимостта е най-висока и се предполага, че държавата е длъжна да им осигури безплатно здравеопазване.

Солидарният модел на здравно осигуряване, популярен в Европа, не предполага задължително застраховане. Още повече че при индивидуалните полици пациентът не би могъл да ползва повече, отколкото е платил.

Доброволното застраховане го има и сега

Според представители на дружества, които се занимават със здравно застраховане, ако моделът препоръчва само доброволно здравно застраховане, това не може да се приеме за каквато и да било промяна.

"Това не е надграждане. В момента пациентите и без това доплащат много средства за здраве. Ако промените предполагат доброволно застраховане, единственият ефект от него е, че ще се узаконят сегашните доплащания. Тоест ние се отказваме от солидарния осигурителен модел и узаконяваме 50% от разходите за здравеопазване да са от джоба на болния", коментира д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на здравните застрахователи и изпълнителен директор на здравния фонд "Доверие", който е втори по пазарен дял.

Според нея причината хората да не си правят допълнителна здравна застраховка и да заплащат, когато имат нужда, е, че държавата е абдикирала от контрола кой за какво взема пари от пациента. Застрахователите трудно ще се справят с "творчеството" на лекарите за какво ще се доплаща, ако това бъде позволено законово, и вероятно ще изчислят високи суми на застраховките, които да отговарят на високата щетимост, която се очаква.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chicago514 avatar :-|
    chicago514
    • + 2

    Дали ще е Застраховка,25 каси или 10 милиарда дадени от правителството на една здравна каса - на Мафията и е все едно.Закони уж имаме,а политици с отнето имущество и в затвора - нямаме.Ама то не е само в здравеопазването така.

    Нередност?
  • 2
    rqg15565274 avatar :-|
    cvetozar_stankov

    Интерновус правят много тъмни сделки с форекс...

    Нередност?
  • 3
    bym24565276 avatar :-|
    klavdiq23

    Куесте ЕООД са най-големите форекс измамници!

    Нередност?
  • 4
    nana_56 avatar :-|
    Viliana Penovska
    • + 1

    Като чуя застраховане и се изприщвам, а когато е задължително - още повече! Още рекет върху изстрадалият българин! Застрахователният модел е много скъп. Застрахованият няма непрекъснат достъп до здравни грижи, а само когато възникне някакво събитие. Застрахователните компании застраховат предимно здрави хора, до 65 г. Размерът на вноските зависи от здравословното състояние и възрастта на застрахования и не винаги се изплаща цялата сума.Това на практика означава, че хронично и тежко болните няма как да се застраховат и или ще умират, или пак ще доплащат под масата.

    Нередност?
  • 5
    gun avatar :-|
    gun
    • + 1

    Ако има допълнително ЗАДЪЛЖИТЕЛНО здравно осигуряване, то това ще е допълнителна кражба от населението подобна на пенсионното ДЗПО, сложило в джоба на трибуквените УПФ-та досега 10 милиарда лева. Ако има индивидуално допълнително доброволно осигуряване в частна каса - добре, всеки ще си избере допълнителни услуги, където поиска - в момента това се прави само от работодателите. А индивидуалните здравни ЗАСТРАХОВКИ (не осигуряване), които съществуват в момента са пълно мошеничество, никога не си правете такива. Четете внимателно дребния шрифт - те не важат, например ако "си употребил алкохол" - пил си една бира, чупиш си крака в някоя дупка на улицата, но застрахователят нищо не ти плаща, независимо, че не си се пребил заради пиянство. А след като изреди всички "изключения", накрая застрахователят си е оставил и най-важното: "ако не полага необходимите грижи за здравето си". И така - не си отишъл на профилактичен преглед заради джипито си, не си си купил предписаното скъпо лекарство, а неговия евтин аналог - и застрахователят ти показва среден пръст. НИКОГА не си правете ддравни застраховки и злополука поради горепосоченото, четете общите условия и т.нар. "изключения". И няколко здравни съвета - намерете си свястно джипи, което ви дава направления, когато ви потрябват. Ползвайте профилактичните прегледи, които ви се полагат -https://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=105861. Ползвайте различните безплатни прегледи, които периодично се обявяват от различни болници. И си плащайте здравните осигуровки, разбира се.

    Нередност?
Нов коментар