🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ опитали да провалят Резолюция на СЗО за насърчаване на естественото кърмене

Американски делегати заплашили иницииралата документа Еквадор с търговски санкции, разказва New York Times

Индустрията за 70 млрд. долара, в която доминират най-вече американски и европейски компании, забелязва спад в продажбите в по-стабилните икономически страни, a ръст се отчита предимно в пазарите на разиващите се страни.
Индустрията за 70 млрд. долара, в която доминират най-вече американски и европейски компании, забелязва спад в продажбите в по-стабилните икономически страни, a ръст се отчита предимно в пазарите на разиващите се страни.
Индустрията за 70 млрд. долара, в която доминират най-вече американски и европейски компании, забелязва спад в продажбите в по-стабилните икономически страни, a ръст се отчита предимно в пазарите на разиващите се страни.    ©  Sucheta Das
Индустрията за 70 млрд. долара, в която доминират най-вече американски и европейски компании, забелязва спад в продажбите в по-стабилните икономически страни, a ръст се отчита предимно в пазарите на разиващите се страни.    ©  Sucheta Das

Проучване на Lancet от 2016 г. установява, че естественото кърмене би предотвратило 800 хил. детски смъртни случая годишно по целия свят и хората ще спестят 300 млрд. долара.
Очаквано една резолюция за насърчаване на естественото кърмене би трябвало да бъде посрещната положително и бързо да се одобри от стотиците делегати, които се събраха тази пролет в Женева на конференцията на Световната здравна организация към ООН. Тя обаче предизвика негативна реакция от страна на САЩ, които са си послужили със заплахи, за да попречат на приемането в първоначалния ѝ вид, пише New York Times.

Основаваща се на проучвания, събирани от години, резолюцията доказва, че майчиното мляко е най-полезно за децата и страните трябва да ограничат максимално достъпа до пазара на продуктите, които го заместват.

Какъв е проблемът

Официалните американски органи по информация на медиата обаче пожелали да се направят поправки върху документа, като например премахването на някои условия, според които "правителствата трябва да защитават, препоръчват и подкрепят естественото кърмене" и друг пасаж, който призовава политиците да ограничат популяризирането на хранителни продукти, които според много специалисти имат вредно въздействие върху малките деца.

След като исканията им не били проети, те започнали да отправят закани, твърдят дипломати и официални представители, участвали в преговорите. Еквадор, която е инициатор на резолюцията, първа се сблъскала с трудности. Американците били категорични: ако Еквадор откаже да изтегли резолюцията, Вашингтон ще предприеме неблагоприятни търговски мерки и ще оттегли военната си помощ от страната. Поставена в подобно положение, страната бързо се съгласила.

Страхът от САЩ

"Шокирани сме, защото не разбираме как може такова незначително нещо като естественото кърмене да провокира подобни заплахи", обясняват пред New York Times официални представители на Еквадор, които пожелали да останат анонимни поради страх да не изгубят работата си.

Здравните застъпници се опитали да намерят подкрепа от други страни, но поне десетина държави, повечето от които бедни страни в Африка и Латинска Америка, отказали, защото се страхуват от ответни мерки, твърдят пред медиата официални лица от Уругвай, Мексико и САЩ.

"Бяхме разочаровани и много натъжени", споделя Пати Рундал, директор на британската адвокатска кантора Baby Milk Action, която участва конференциите от края на 80-те години.

В крайна сметка руснаците били тези, които представили документа и се застъпили за него, а САЩ не отправили директни заплахи към тях и така голяма част от услията им против резолюцията са останали неуспешни.

От американската администрация са отказали да отговорят на въпросите на New York Times с извинението, че нямат право да обсъждат "лични дипломатически преговори". Здравният департамент, който е една от водещите институции, настоявала за извършването на поправки в резолюцията, обясни мотивите си, но отрече да е участвала в заплахите срещу Еквадор.

"Оригиналният вариант на резолюцията изправя майките пред ненужни препятствия, защото не можем да се съгласим, че всички жени са в състояние да кърмят. Те трябва да имат избор и достъп до алтернативи за здравето на своите бебета и да не им се отнема тази възможност", заяви говорител на здравното министерство в имейл.

Лобизъм или политическа линия?

Въпреки че лобисти от бранша за производство на бебешки храни са присъствали на срещата в Женева, здравни адвокати споделят, че според тях няма пряко доказателство, че те са свързани със заплашителното държание на Вашингтон.

Индустрията за 70 млрд. долара, в която доминират няколко американски и европейски компании, отчита спад в продажбите в по-стабилните икономически страни, тъй като повече жени предпочитат естественото кърмене. Малкият очакван ръст на продажбите от около 4% за 2018 г. идва основно от пазара в развиващите се страни.

Базираната в Чикаго Abbott Laboratories, един от най-големите играчи на пазара на бебешки храни, е отказала коментар пред медията. А базираният в Швейцария хранителен гигант Nestlé, със значителни операции в Съединените щати, се дистанцира от заплахите срещу Еквадор и казва, че компанията ще продължи да подкрепя международния кодекс за маркетинг на заместители на майчиното мляко, който призовава правителствата да регулират неподходящото насърчаване на такива продукти и насърчаване на кърменето.

Настоятелността на администрацията срещу Резолюцията за кърмене е впечатлила служителите в сферата на здравеопазването и чуждестранни дипломати, които я описват като ярко контрастираща на тази, водена от президента Обама - в подкрепа на Световната здравна организация по отношение на естественото кърмене.
По време на дебатите някои американски делегати дори предложили САЩ да намалят своето финансово участие към организацията. Вашингтон е най-големият спонсор на СЗО с 845 млн. долара, или около 15% от бюджета й.

Случаят е поредният пример, в който администрацията на САЩ заобикаля здравни и обществени проблеми.
Действията на делегацията в Женева всъщност са напълно в съответствие с политиката на Тръмп, пише New Yоrk Times.

И припомня, че в преговорите за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) американците са настоявали за ограничаване на възможностите да се поставят предупредителни надписи за нездравословни храни и напитки според проектопредложение, с което медията разполага.

На същата среща на СЗО в Женева пък САЩ са успели да премахнат и позиции в подкрепа на данъците за газирани напитки, от документ, който съветва страните да се борят с нарастващите нива на затлъстяване.

Илона Кикбъш, директор на Глобалния здравен център в Института за международни изследвания и развитие в Женева, заява, че съществува нарастващ страх, че администрацията на Тръмп може да причини трайни щети на международни здравни институции като СЗО, които са жизненоважни за задържането на епидемии като ебола и за борба със заплахи като диабет и сърдечно-съдови заболявания в развиващия се свят.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Голямо зло е този Тръмп, но какво може да се очаква от един избор на Путин!

    Нередност?
  • 2
    nikentce avatar :-|
    nikentce

    Причината не е само продажбите на адаптирани млека. Ако се погледне работният режим на една средностатистическа майка в САЩ, на която майчинството(като период) е повече от смешно, кога, как и къде да кърми? САЩ иска пчели-работнички, а не майки-кърмачки. Стимулирането на по-дългото кърмене ще доведе до приемането на по-дълго майчинство, съответно майките няма да ходят на работа през този период, което ще доведе и до намаляването на търсенето на детегледачки и т.н. всичко по веригата. Всичко това ще се отрази цялостно на икономиката, когато става на въпрос за такива гиганти-производители като САЩ, Германия и др.

    Нередност?
  • 3
    ssalfjas avatar :-|
    ssalfjas
    • - 2

    Изпуснали са чудесна възможност да блъснат нещо ЛГБТ в международен документ. Жалко за либералите.

    Нередност?
Нов коментар