До Барселона и назад

Поредният теч на документи свързва близък до Бойко Борисов бизнесмен с осъдени за пране на пари във Великобритания

Ако серията анонимни видеа с документи продължи, за премиера ще бъде все по-трудно да пази мълчание
Ако серията анонимни видеа с документи продължи, за премиера ще бъде все по-трудно да пази мълчание
Ако серията анонимни видеа с документи продължи, за премиера ще бъде все по-трудно да пази мълчание    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Ако серията анонимни видеа с документи продължи, за премиера ще бъде все по-трудно да пази мълчание    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От БСП дадоха знак, че също разследват историята с къщата в каталунската столица.

Темата за КТБ трябва да е една от най-чувствителните за премиера Бойко Борисов и ГЕРБ. Именно под неговия поглед банката се надуваше, а междувременно лошият днес Цветан Василев получаваше награди от Цветан Цветанов. Благодарение на късата памет на обществото и калната медийна среда ГЕРБ и Борисов успяха да превърнат КТБ и Цветан Василев от свое слабо място в свое пропагандно оръжие.

В сряда депутатът от ГЕРБ Делян Добрев съобщи, че подава сигнал срещу колежката си от БСП Елена Йончева, тъй като тя имала общо дружество с офшорна фирма, контролирана от Цветан Василев. Очевидно подлагайки под съмнение всестранността на разследването и работата на прокуратурата, бившият енергиен министър поиска да стане ясно дали в случая не става дума за пране на пари.

БСП, разбира се, можеха да отговорят в същия стил и да внесат идентичен сигнал срещу Александър Сталийски - приближеният до премиера Бойко Борисов културист, който имаше не един и два бизнеса с бившия банкер. Социалистите обаче избраха друга тактика. Пред журналисти в парламента Елена Йончева заяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за набеждаване и клевета, като след това уточни: "Тази клевета няма да спре нашето разследване за къщата в Барселона."

Под "къщата в Барселона" Елена Йончева очевидно визира анонимните видеа, които започнаха да се появяват във фейсбук преди две седмици. Вероятно същият източник изпраща до медиите и анонимни мейли, съдържащи автентични документи от регистри, които потвърждават значителна част от твърденията в клиповете.

Те описват сюжета около "Мис Бикини" за 2006 г. Борислава Йовчева и нейния баща Георги Йовчев, които през 2012 и 2013 г. стават управители на две дружества в Барселона. Впоследствие близки до ГЕРБ бизнесмени внасят в капитала на тези дружества къща в каталонската столица на стойност 2.9 млн. евро и над 1.5 млн. евро в брой.

Историята с къщата в Барселона се появи за пръв път в публичното пространство през януари 2016 г. Тогава сайтът "Биволъ" пусна част от запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки. От него се чува как Янева, която дълги години е била близка семейна приятелка на втория в ГЕРБ - Цветан Цветанов, разказва, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на неназовано момиче.

Логично премиерът Бойко Борисов категорично отрича да има връзка с историята. Признанието на БСП, че я разследва показва, че социалистите са разпознали изнасяното като ново слабо място на управляващите.

Какво знаем

През февруари 2013 г. Борислава Йовчева влиза в управлението на барселонската фирма Numin Invest Sl, а няколко месеца по-късно капиталът на дружеството е увеличен с 2.9 млн. евро с апорт на къща в северната част на Барселона. Вноската е направена от близкия до Валентин Златев бизнесмен Александър Чаушев и Яна Горанова.

Миналата седмица в предаването на Сашо Диков по "Евроком" Александър Чаушев коментира, че къщата е негова: "Моя е собствеността, аз не го отричам. Всичко е законно, по най-перфектния начин направено, регистрирано и така." След няколко месеца Борислава Йовчева излиза от управлението на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен баща ѝ, чийто домашен адрес съвпада с този на въпросната къща.

Отново пред Сашо Диков Чаушев отказа да отговори на въпроса как е финансирана покупката на имота, като определи въпроса като некоректен: "Не се задават такива въпроси в цивилизованите общества - за пари. Важно е да са платени данъците и да няма престъпление, за което гарантирам." Бившият директор в "Лукойл" отказа да отговаря на въпроса дали в къщата живее Борислава Йовчева: "Това също е личен въпрос. И вие разбирате, че, както и да въртите наоколо, освен че собствеността е моя, няма да получите нищо повече. Не искам да се замесвам в жълто-кафяви публикации."

Бащата на Борислава - Георги Йовчев, според информационната система ДАКСИ е бил едноличен собственик на фирма за търговия на зеленчуци в България. В Испания той се появява в още едно дружество - Ema Bgs SL, на което е управител. През 2015 г. два пъти капиталът на дружеството е увеличаван с общо 1.75 млн. евро, които са внесени от кипърската фирма Palms Enterprises, чийто пълномощник е близкият до ГЕРБ бизнесмен Йордан Христов. С увеличаването на капитала на фирмата в нейното управление влиза и близката до Христов Силвия Николова. За последен път името на Христов се появи в публично през август 2016 г., когато стана ясно, че е придобил хотел "Даунтаун" на столичния бул. "Васил Левски".

В България Palms Enterprises, фирмата на Христов "Перла" и община Приморско са съдружници в "Спортни имоти Приморско" АД, в чието управление от 2008 до 2011 г. влиза друг близък до Борисов бизнесмен - Иван Саздов. Въпросното дружество стопанисва аквапарка "Аква планет" в града.

От 2000 до 2005 г. Саздов и Христов управляват тенис клуба в Банкя, където Борисов живее и играе тенис. През фирмата си "Перла турист" Йордан Христов има още едно съдружие с община Приморско - в компанията "Робинзон бийч". През 2005 г. общината внася в капитала й 30 декара, разположени на самия горски бряг.

Опасни връзки

В анонимното видео се изнася още едно твърдение, което се потвърждава изцяло от официалните регистри - че Йордан Христов и Силвия Николова са били свързани с британците Майкъл Дойл и Белинда Ланион. Те стават известни през 2012 г. когато срещу тях започва разследване за пране на пари, по което през 2015 г. са признати за виновни. Двамата съпрузи са жители на острова Сарк, който е разположен срещу бреговете на Нормандия - дестинация, която дълги години беше използвана като данъчен рай. Семейство Дойл е помагало на клиентите си да се "крият" зад тях и по този начин да се изплъзват от данъчни и други регулатори.

От документите, вписани в Търговския регистър по партидата на "Спортни имоти Приморско", се вижда, че Силвия Николова е била упълномощена от Белинда Ланион да представлява регистрираното в Делауер Gordon Holdings, което е акционер в "Спортни имоти Приморско".

Предвид обвиненията, по които през 2015 г. Майкъл Дойл и Белинда Ланион са осъдени, най-вероятно в случая на Gordon Holdings тя е номинален директор, а реалният собственик на дружеството е някой, който има доверие на Силвия Николова. От протоколите от общото събрание на акционерите на "Спортни имоти Приморско" се вижда, че след 2012 г., когато разследващите във Великобритания и САЩ "атакуват" офиса на Gordon Holdings, дружеството спира да изпраща представител на общите събрания.

Gordon участва в собствеността и на други компании, свързани с Йордан Христов - хасковския завод за производство на индустриални резервоари "Химмаш", столичния Оптико-механичен завод (ОМЗ АД) и др.

"Капитал" потърси Йордан Христов за коментар на мобилния му телефон, но той не отговори нито на обажданията, нито на съобщението, което му изпратихме.

След като опозицията в парламента обяви, че се занимава с "къщата в Барселона" и сюжетите около нея, за Бойко Борисов ще бъде все по-трудно да пази мълчание по темата. Встрани от личния сюжет в нея, тя поставя серия от легитимни въпроси, на които той ще трябва да отговори.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kfn1530626076569606 avatar :-|
    Plamen Ivanov
    • - 19
    • + 10

    И какво казвате с тази статия ? Изцяло се базирате на догадки - "близък до". Изпъстрено е налепване на имена без ясна връзка, само за да бъде актуално и злобно?
    Дайте най-накрая нещо сериозно, както беше срещу Д.Добрев и срещу пълния идиот Цв.Цветанов.
    Редакторите, обърнете внимание малко на фактология и анализ, а не на близък до... познат под... Тъпо и клеветническо! "Капитал" не трябва да слиза до жълто ниво, тип: изтипосан текст в интернет.

    Нередност?
  • 2
    vespasian0303 avatar :-|
    vespasian0303
    • - 1
    • + 16

    Тези схеми с офшорки имат едно брилятно нещо в тях - крайният собственик по веригата винаги е някой безработен, а фактическият собственик, който не е вписан никъде по никакъв начин е съвсем друг. Следователно винаги по такива теми контрата ще бъде като горният коментар. Да, ББ няма да излезе в нито един документ като собственик на нещо, то това е и целта на тези офшорки. Но България е малка държава и доста от тези слухове са самата истина.

    Нередност?
  • 3
    glh451118348 avatar :-|
    J. J.
    • + 12

    Той и Путин, примерно, няма 200 милиарда. Никъде в банковите регистри - от Швейцария до Ню Йорк, Токио и Сингапур, няма да се намери името му. Най-много из руските документи да има някоя счупена Лада. Той и Пеевски - горкия, доскоро имаше само някаква таратайка, но Съвета на шишковците му препоръча леко изсветляване на милионите - за парлама, и от бос голтак изведнъж стана и номинален милионер.

    Нередност?
  • 4
    theteaserboy avatar :-|
    theteaserboy
    • - 1
    • + 6

    КОИ ЛИ СА ВИОЛОНчЕЛИСТИТЕ, ГОТВАчИТЕ И ТЕЛЯЦИТЕ НА БОРИСОВ. ДОВЕРЕНИТЕ ЛИЦА СА ТЕНЕСИСТА-САЗДОВ, СТАЛИЙСКИ, ЗЪБОЛЕКАРЯТ И БРАТ МУ ОТ СИРИЙСКИ ПРОИЗХОД И ОщЕ ДОСТА ДРУГИ, ВЪРТЯщИ НАРОДНИТЕ КИНТИ, щЕДРО ДАДЕНИ ОТ БАЦЕ. МЯЙ ВЕчЕ СА МУ ПИПНАТИ ТОПКИТЕ ПРИ ТОВ ЗДРАВО.
    МЪРДАНЕ НЕМЯ, щЕ МЕНГЕМЕТО щЕ СТИСКА ПО-СИЛНО.

    Нередност?
  • 5
    sha16312238 avatar :-|
    sha16312238
    • - 2
    • + 5

    Първо се замислете над следното :
    Боко има ли морал...???
    Веднага се сещам за един скандал който някак си се потули... една млада тенесистка и баща и обвиняваха за нещо Бай Уй...

    Нередност?
  • 6
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev
    • - 1
    • + 2

    От цялата статия не разбрах-кое е незаконното? Някой си имал нещо някъде си, дал го е на любовницата си, ама то не е на ББ - И ??? Сигурно има някаква връзка, ама то е недоказуемо и в стил "една жена каза" - няма ли по-реални неща, дето директно могат да се свържат с парите от данъци които плащам, там злоупотреби ако има ме вълнува ...

    Нередност?
  • 7
    sokrat41 avatar :-|
    sokrat41
    • - 1
    • + 3

    Често използуваните уж в ролята на "аргументи" намеци като "близък до", "свързан пряко или косвено със" дискредитират медиите на Прокопиев, защото са скелета на внушенията... Това не е журналистика, не всеки разбира тънкостите на фалшификацията, но тези, които ТРЯБВА да я разбират, ВИНАГИ я разбират...

    Нередност?
  • 8
    minuvach avatar :-|
    Минувач
    • + 2

    Елена се беше заканила, че заедно с испански евродепутати бързо ще разплетат истината за собствеността.
    Продължително се умълчаха.
    Елена е куха лейка и прилага много елементарни номера. Спомняте си този с дупките по оградата, съпроводена от двама уволнени за трафик на мигранти...
    С право Радев и Сер. я разкараха.

    Нередност?
Нов коментар