През последните две години прокуратурата обясняваше липсата на резултати в разследването по "Барселонагейт" с това, че испанските власти не са изпратили информацията, събрана при тях. Последно това е заявил и главният прокурор Иван Гешев през януари т.г. пред евродепутати от комисията LIBE в Европейския парламент. Едва ден след като стана известно, че български служби са поискали и получили доклад за разследването от каталунската полиция, спецпрокуратурата обяви, че и тя е получила информация по случая.
През последните две години прокуратурата обясняваше липсата на резултати в разследването по "Барселонагейт" с това, че испанските власти не са изпратили информацията, събрана при тях. Последно това е заявил и главният прокурор Иван Гешев през януари т.г. пред евродепутати от комисията LIBE в Европейския парламент. Едва ден след като стана известно, че български служби са поискали и получили доклад за разследването от каталунската полиция, спецпрокуратурата обяви, че и тя е получила информация по случая.    ©  Юлия Лазарова

"Барселонагейт" пак ухапа Борисов и показа бездействието на прокуратурата (oбновена)

Прокуратурата две години мълча за разследването за пране на пари в Испания, в което е замесено името на Бойко Борисов, с оправданието, че испанската полиция не праща данни. Сега изведнъж се появиха два доклада

През последните две години прокуратурата обясняваше липсата на резултати в разследването по "Барселонагейт" с това, че испанските власти не са изпратили информацията, събрана при тях. Последно това е заявил и главният прокурор Иван Гешев през януари т.г. пред евродепутати от комисията LIBE в Европейския парламент. Едва ден след като стана известно, че български служби са поискали и получили доклад за разследването от каталунската полиция, спецпрокуратурата обяви, че и тя е получила информация по случая.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Повече от две години българското общество, както и европейските партньори в Брюксел чакат от прокуратурата информация какво става с т.нар. случай "Барселонагейт". Разследването по съмнение за пране на пари бе започнато първо от испанската полиция, след като бе сезирана с информация за луксозния живот на българката Борислава Йовчева в Барселона, поддържан с неясни по произход средства, и "предположението", че се дължи на интимната й връзка с бившия премиер Бойко Борисов. А Борисов също няма легални доходи, с които да осигури подобен стандарт.

Оправданието с испанските власти свърши

Две години прокуратурата залъгваше публиката в България за разследването по случая с уклончивите обяснения, че чака информация от испанските власти, която все не идва. Последно в края на януари т.г. при изслушването на главния прокурор Иван Гешев от комисията LIBE към Европейския парламент той отговори на въпроси на евродепутати, че разследването за къщата в Барселона буксува, защото испанската полиция не е отговорила на запитвания на българската прокуратура.

До началото на тази седмица, когато стана известно, че по искане на български служби в рамките на изпълнителната власт каталунската полиция е изпратила 26-страничен доклад с констатации за предполагаемо престъпление - международно пране на пари на стойност над 5 милиона евро. В него в почти прав текст се казва, че именно бившият премиер Борисов е обединяващото звено между всички лица, замесени в установената бизнес мрежа в Испания, благодарение на която бившата "Мис Бикини" Борислава Йовчева, "предполагаема любовница на Борисов", живее в луксозна къща в Барселона, кара бяло Porshe MAGAN и управлява луксозен бутик в централната търговска част на Барселона. Къщата е закупена за около 3 млн. евро през март 2013 г., когато дъщерята на Йовчева е на по-малко от година, става ясно от документа.

Новината за доклада предизвика силно вълнение и неприятна изненада както за Борисов и ГЕРБ, така, изглежда, и за спецпрокуратурата. Бившите управляващи се опитаха да го омаловажат, а Борисов го нарече притоплена манджа от медийни публикации, която се вади, за да се затулят фактите около кризите пред управлението. Други поставиха под съмнение неговата автентичност. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пък направо заяви пред БНТ, че испанската прокуратура още миналата година е отказала да образува каквото и да е производство по тази тема, защото е преценила, че няма никакво пране на пари. В сряда обаче Елена Йончева, която е член на комисията LIBE, припомни отговора на главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас, изпратен още през юли м.г., че разследването в Испания по случая "Барселонагейт" не е прекратено, а е прехвърлено на българската прокуратура по компетентност. Това е направено, за да се избегне дублиране на разследването по случая.

И изненадващо във вторник ръководството на спецпрокуратурата свика специален брифинг, на който обяви, че предишния ден, 14 февруари, и прокуратурата също е получила информация от испанските власти в обем от 219 страници за "Барселонагейт". По случая са били изпратени две европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до Испания през Евроджъст и точно в деня, в който стана известно за доклада на испанската полиция до българската служба, бил получен и отговорът по едната от тези поръчки. Отговорът по другата се чака, уточни говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев, който няколко пъти акцентира, че ще трябва доста време, за да се преведат над 200 страници от испански, а после да се анализира информацията.

Валентина Маджарова, ръководител на спецпрокуратурата, пък обяви, че е поискала обяснение от ДАНС и МВР защо изобщо са искали информация от испанците за "Барселонагейт", след като разследването се води от прокуратурата. От брифинга не стана ясно обаче кога специализираната прокуратура е изпратила на испанците ЕЗР, че да получи отговор чак сега. Важна подробност, защото се оказва, че по искането на българските служби испанците са реагирали за около месец и половина - информацията е поискана през декември м.г., а каталунската полиция я е изпратила на 28 януари. Междувременно в четвъртък в. "Сега" публикува отговор на говорителя Христо Кръстев, според който двете ЕЗР са били изпратени едва в края на м.г. - през октомври и декември, т.е. повече от година след започването на разследването у нас.

На въпроса на какво основание български служби, различни от прокуратурата, са изискали информация от Испания вътрешният министър Бойко Рашков отговаря: "На законно основание." "Има достатъчно правни норми, които дават основание да се търси съдействие и от чужди служби", казва той пред "Капитал".

Бойко Рашков: Прокуратурата умишлено крие информация

"И в закона за ДАНС, и в Закона за МВР има достатъчно правни норми, които дават основание да се търси съдействие и от чужди служби, когато ние не можем сами да съберем необходимата информация. Никой не е длъжен да знае образувала ли е прокуратурата досъдебно производство преди две години или не - след като и самата прокуратура крие този факт. Тя умишлено скрива от обществото разследван ли е този случай и до какви резултати е стигнала за две години.

Много е странно съвпадението на времето, в което е получена информацията от каталунската полиция тук, в България, и другата информация в обем от над 200 страници, за която самата прокуратура твърди, че била получена в понеделник. Аз изразявам съмнение дали тази информация не е известна на българската прокуратура много отдавна, но предвид че засяга името на бившия премиер Борисов, тя, нашата прокуратура, както и в други случаи (шкафчето с пачки евро и кюлчета злато, изтеклите телефонни разговори на Борисов, включително с цинични изрази и към европейски лидери, и към председателя на парламента и др.) прави всичко възможно разследването да стигне до пълно фиаско. Апелирам към българската прокуратура да излезе с пълна информация пред българското общество и да каже какво е установила до този момент. А не да се интересува какво са установили други служби.

Другата странност, която отбелязах тези дни, е във връзка със списъка, предаден от премиера на главния прокурор. Вместо главният прокурор да отговори, той незабавно е изпратил този списък в МВР с искане да се предостави информация за всяко едно от лицата в него и със срок до края на седмицата. Възниква въпросът знае ли например главният прокурор, че делото срещу Васил Божков е образувано и разследвано само от прокуратурата и прокуратурата е повдигнала 18 или 19 обвинения срещу Божков, които съобщаваше почти ежедневно в медиите. И когато главният прокурор пита какви материали има в МВР във връзка с Васил Божков, не е ли по-лесно да си отвори папките по това дело и да прочете какво има в него."

Скандалът не приключва

Всичко това се случва повече от шест години след като през 2016 г. за пръв път в публичното пространство излезе информацията за купена от Борисов луксозна къща като подарък за неизвестна дама - от прословутите записи на разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. През 2018 г. на страницата на facebook групата "Да спрем разграбването на България" се появиха видеоматериали за сюжета около къщата, в която живее Борислава Йовчева, и която заедно с баща си Георги Йовчев през 2012 и 2013 г. изведнъж стават управители на две фирми в Барселона, захранвани със средства от близки до ГЕРБ лица - директно или през офшорки. Едното от тези дружества придобива къщата, в която Йовчева живее заедно с дъщеря си, баща си и майка си, а другото - луксозния бутик и поршето.

Скандалът обаче избухна с пълна сила в началото на 2020 г., след като в испанския вестник El Periódico излезе обширен материал на челно място, озаглавен "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България", заедно със снимките на Борисов, в който се потвърждава, че каталунската полиция разследва случая, на който българската прокуратура не обърна внимание.

Сега докладът, получен от българските служби, потвърждава, че разследването на испанската полиция е започнало след два сигнала, получени по електронна поща през 2019 г. от гражданската организация БОЕЦ.

От доклада става ясно, че след като е била сезирана със сигналите на БОЕЦ, полицията в Испания е извършила редица действия за изясняване на казуса в няколко направления. На първо място испанските власти са направили пълна проверка и икономически анализ на двете фирми, управлявани от Борислава Йовчева и баща й в Барселона; на всички транзакции, свързани със създаването и покупката на луксозната къща и бутик в каталунската столица; както и на тези след продажбата на къщата. Установени са индикации за наличието на бизнес мрежа от свързани лица, в рамките на която постъпилите в Испания средства са минали през подставени лица и фирми, за да стигнат до фирмите, контролирани от Борислава Георгиева Йовчева - "предполагаема любовница на министър-председателя на Р. България", и нейния баща Георги Станков Йовчев.Изследвани са публичните информации от открити източници за настоящите и бивши известни контакти на премиера Борисов с различни лица от легалния и полулегален бизнес и са съпоставени с известните факти около трансферите във фирмите, управлявани от Йовчева и баща й. На тази база се прави изводът, че двете дружества, които те контролират, са захранвани от близки до Борисов лица. (Повече за бизнесмрежата в Испания и връзките между главните действащи лица вижте в текста "Барселонските тигри")

Паралелно с това каталунската полиция е осъществила полицейско наблюдение на къщата и бутика, в които те се подвизават, и е установила, че в дома живеят само манекенката, дъщеря й Ема Бориславова Йовчева, родена през 2012 г., майката и бащата на Йовчева. Като единствен настойник на момичето е посочена неговата майка. Според информацията в доклада към момента Йовчева живее с дъщеря си най-вероятно Рим, а не в Дубай, каквато неофициална информация имаше за местонахождението й след разкритията и спешната продажба на къщата и бутика в Барселона.

Същественото от гледна точка на обществения интерес по случая са заключенията в доклада на каталунската полиция, че има публични данни в открити източници, според които направените две значителни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност 5 млн. евро могат да идват от недекларирани средства от висши служители на българското правителство, включително министър-председателя Бойко Борисов. "Разследващият екип смята, че подадената в жалбата информация е вярна, тъй като има доказателства за множество индикатори, следващи от корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конструират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 милиона евро."

И още: установените факти "сочат възможни нередности в операциите, наблюдавани до момента в Испания, които биха свързали министър-председателя (бившия - бел. ред.) на България с различните лица, замесени в схемата, разследвана от този екип, и които, ако бъдат потвърдени, ще съставляват предполагаемо престъпление международно пране на пари на стойност над 5 млн. евро".

"От събраната информация и проведените разследвания може да се заподозре връзка между Борислава Йовчева и малолетната и българските средства, свързани с Борисов", се казва още в доклада, в който на няколко места се сочи, че няма данни за легален произход на голяма част от средствата, вложени в капитала на фирмите.

Прокурорски чадър

Този случай е поредното доказателство как прокуратурата се използва за чадър над Борисов, бившите управляващи и целия кръг около тях. Както и за това, че при сегашното състояние на българската прокуратура единствено външни институции могат да провокират и поддържат сериозно разследване на вътрешната корупция - било през санкциите "Магнитски", които станаха причина депутатът от ДПС Делян Пеевски да се освободи от фирми и имоти, а партията му да се опита да изземе лидерството по премахването на златните паспорти, било през Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, която наскоро вкара първото си българско разследване в съда само за два месеца от ареста на обвиняемия.

Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев каза във вторник, че над 90% от действията по разследването на "Барселонагейт" са извършени, разпитани са всички свидетели, включително и Борисов, Борислава Йовчева и баща й, направени са експертизи, разкриване на банкова тайна и др. И въпреки този голям напредък прокуратурата все още не била в състояние да каже дали има данни за престъпление в случая. За целта трябвало да се преведат както 219-те страници от испански, получени в резултат на европейската заповед за разследване, така и докладът на каталунската полиция, предоставен от МВР на английски. От тях щяло да стане ясно какво още трябва да се направи.

Сигурното, е че въпросите около "Барселонагейт" трудно ще бъдат заметени под килима.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 25
    • + 1

    То това е целта на този компромат "Барселонагейт" да вкара прокуратурата в капан. Добре знаят, че прокуратурата не може да намери нещо срещу Борисов и настройват обществото, че няма разкрития заради прокуратурата. Манипулирали са хората преди избори, че много се крало, че ще има наказани и сега се чудят как да оправдаят липсата на резултати. Печелят политическо време, за да свръшат нещо за което са поели ангажимент пред чужди сили и да оберат каквото могат.

    Чаушев разказва, че e закупил имота в Барселона преди няколко години за 3 милиона евро с цел инвестиция. Оттогава отдавал под наем къщата чрез брокерска фирма. „В Испания има гигантски бизнес за преотдаване на имоти под наем. Това е тъй наречената „хестура” – вид услуга, при която фирма отдава под наем, хора чистят, поддържат имота и оставащите пари изплащат на собствениците”, обяснява Чаушев. Борислава Йовчева е живяла в къщата в Барселона като наемателка за няколко месеца. Чаушев определи като политическа игра публикацията в „Ел Периодико”. „Нелепо е всичко. Някакъв селски мотив виждам тук. Това е някаква политическа игра от слаби играчи. Нещата са смешни, долнопробна история...” Той разказва, че не е бил търсен от властите в Испания около разследването. „Още преди да купя имота в Барселона, сам поисках да ми се направи проверка за произхода на средствата. Не са ме търсили около разследването, проверих 10 пъти, включително и днес. Оставил съм координати при адвокати, брокери, на самия адрес в общината. Никой не ме е потърсил”, завършва Александър Чаушев.

    Братът на Йовчева: Сестра ми Борислава няма нищо общо с Бойко Борисов! Това заявява бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев като коментар на бурните събития от последните дни.

    31-годишният мъж твърди пред в. "България днес", че заради гръмналия скандал Борислава вече не живее в Барселона. Сестра ми живееше в Барселона преди, но покрай тия глупости вече не. Грам истина няма в това, което се пише", ядосан е Станко Йовчев. Междувременно омерзената моделката изтрила профилите си в социалните мрежи. Родителите на Борислава Йовчева също били много притеснени. "И това ще мине - ще се докаже, че всичко е една голяма лъжа", казва братът на Борислава.

    Борисов не бил в Барселона повече от 15 години когато е бил кмет на София и бил на работно посещение с тогавашния кмет на Барселона. Това е лесно проверимо.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 10
    • + 9

    Смутен съм от неадекватността, която с пълни шепи вече мие образа на клептократа Борисов!

    И то от същия кръг, който в Борисов 1.0 виждаше технократи, а в Борисов 3.0 - клетпократи. Без изобщо да обясни как едните се превърнаха в другите и как те самите обърнаха палачинката.

    Няма как нормален човек да бъде убеден, че снимка на баце от мачле, може да бъде доказателство за каквото и да било, освен, че тоя със зелената фланелка е наистина ББ! Та дори и да е от доклад на испанската полиция. В него става дума за пране на пари, а не за мач.

    Повличането на крак по Киро-Лениния (не от Ленин, а от Лена Бориславова, ама то май е едно и също...) подход да се прегрява ксерокса, докато се копират всички сайтове, които google вади по подразбиране по ключова дума/израз и това тесте да се нарича доказателства е умопомрачително.

    Чичо Сам бутна Борисов не за корупция, а заради Турски поток към Сърбия. Ако старецът искаше да го убие политически за корупция, да го е направил.
    Не иска!
    И трябва да е много ясно, че Америка няма да убива (политически) Борисов заради корупция. Просто защото може да й потрябва отново. И ще й потрябва, защото си е научил урока и една думичка не продума напреки на талвега на Вашингтон, откакто падна от власт.

    Явно отново ще присъстваме на унижението (след като Киро скоро си отиде в Канада, а баце се върне на бял кон), същите тия да вземат отново да лижат там, дето са плюли.

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 11
    • + 3

    До коментар [#2] от "borodino":

    Съгласен съм. Честно казано смятах, че е трудно типаж като Борисов да ми стане симпатичен след всичко, което съм виждал около персонажите на Герб и обществените поръчки, но на фона на кадрите на ПППП дори и крайно неприяти типове като Горанов стават симпатични.

    И да, никога не е ставало дума за демокрация, ценности или реална борба срещу корупцията. Всичко беше свързано с едни газови совалки и едно вето. Нищо друго. И адски много ме плаши каква спретната мрежа от "интелектуалци" и "журналисти" се създаде покрай АЗБ и немските щифтунги, защото за има-няма година и половина успяха да прекроят политическия ландшафт в България изцяло. Всичко това с цената на огромни разделения в обществото ни.

    Между другото, макар ме е тук мястото за детайли, но имайки някаква представа какво се случва в част от управляваните от ПППП институции, на практика имат какво да покажат и да научат и старите гербаджии.

    Нередност?
  • 4
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 11

    Мястото на мутрите е в затвора. Да и направят ДНК тест с този на Туквун и всичко е ясно.

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 9

    Сагата „Жоси“ – търговия с влияние, изчезнали дела и смачкани обвинения /видео/
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160559065196189

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 7

    Още малко. След като Каскета бъде изритан, прокуратурата най-после ще прогледне за стотиците престъпления на Тиквата.

    Нередност?
  • 7
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 4

    Най-късно наесен, когато ПППП изпразнят джобовете им и отвратят и най-върлите си фенове, а сателитите им изпаднат от парламента, както се е случвало с всички сателите досега, и зорлем върнат Борисов и Пеевски на бял кон на власт, какви ли метани ще им прави олигархичният медиен кръжец?


    До коментар [#6] от "evpetra":

    Лелче, проблемът не е единствено в Гешев, както четем, а в структурата на прокуратурата, която е сталинистко copy-paste от времената на Вишински и не е побутната откак е дефинирана в т.н. Димитровска конституция от 1947 г.
    Прокуратурата е военнизирана пирамидална структура, в която всеки по-низш в йерархията е длъжен да изпълнява нарежданията на по-висшия. Казано с по-простичко - наследникът на Гешев ще продължи да се бърка - ако пожелае - във всяко едно дело с изключение на бракоразводните. Както и досега.
    И каква промяна се очаква?

    Нередност?
  • 8
    yp123 avatar :-P
    yp123
    • + 2

    До коментар [#2] от "borodino":

    "И то от същия кръг, който в Борисов 1.0 виждаше технократи, а в Борисов 3.0 - клетпократи. Без изобщо да обясни как едните се превърнаха в другите и как те самите обърнаха палачинката."

    - Съвсем елементарно - като видите какви хора бяха около него в Борисов 1.0 и как всичко, което беше с над средна интелигентност и що годе някакъв интегритет го напусна и се дистанцираха от него, за да останат единствено корумпета и некадърници, ще ви стане ясно и как Капитал обърнаха палачинката. Но освен тях, същото направиха и близо 1 млн души, които през годините нееднократно гласуваха за Борисов, а сега изпитва неистово желание да си счупят телевизора като го видят. “Властта корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно ... нещо друго неясно има ли?

    Нередност?
  • 10
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1

    До коментар [#8] от "yp123":

    Хе-хе.

    ГЕРБ, всъщност, издържаха много дълго по стандартите на БГ. Вижте как се срути другият проект на добрия олигарх - от 12% на 6% само за 3 месеца и то без официално да са управлявали

    Или пък ИТН - от 24% на 9% - пак само за 3 месеца и пак без официално да са управлявали.

    При следващите избори (когато и да са те) ПП ако вземат и половината от това, което взеха през ноември ще трябва да черпят

    До тук ГЕРБ показва най-добра устойчивост - въпреки постоянните медийни фишеци срещу тях (Костинброд ряпа да яде). И въпреки това, че вече 10 години управляваха - и то по време на 2 тежки кризи - световната икономическа (2009-12) и Ковид

    Нередност?
Нов коментар