🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Премиерът нареди спиране на съмнителна поръчка покрай чумата

Фирма за компютри, регистрирана дни след установяването на заразени животни, трябваше да достави консумативи за диагностика за над 300 хил. лв.

Изпълнителният директор на агенцията по храните Дамян Илиев обяви, че спира поръчката за диагностични материали за изследвания на чума след разговор с премиера.
Изпълнителният директор на агенцията по храните Дамян Илиев обяви, че спира поръчката за диагностични материали за изследвания на чума след разговор с премиера.
Изпълнителният директор на агенцията по храните Дамян Илиев обяви, че спира поръчката за диагностични материали за изследвания на чума след разговор с премиера.    ©  Анелия Николова
Изпълнителният директор на агенцията по храните Дамян Илиев обяви, че спира поръчката за диагностични материали за изследвания на чума след разговор с премиера.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спешната обществена поръчка за доставка на консумативи, нужни за изследване на животни за болестта чума, която бе възложена на регистрирана само преди месец компания за компютърни части с 500 лв капитал, ще бъде прекратена след като днес премиерът Бойко Борисов се закани "да анулира конкурса" и "да ги изгони". Това стана ясно от информация на Българската агенция за безопасност на храните. Според директора на агенцията Дамян Илиев, цитиран от агенция "Фокус", той е получил обаждане от Борисов, който му е наредил да прекъсне поръчката и "да се оправя по начина, по който е решил".

През последните дни поръчката породи много съмнения, след като агенцията предприе пряко договоряне с една единствена фирма, регистрирана 9 дни след установяване на чумата в България, твърдейки че само тя предлага въпросните препарати за диагностика.

Спиране на поръчката

В петък директорът на агенцията по храните Дамян Илиев съобщи, че спира спешно обявената обществена поръчка за доставка на консумативи, нужни за изследване на дребни преживни животни на болестта чума, в която бе поканен само един кандидат- компютърна фирма с капитал 500 лв, регистрирана преди месец. По думите му това се е случило след разговор с премиера Бойко Борисов, който му е казал "прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил", съобщава агенция "Фокус". Според думите на Илиев Борисов е поръчал още изследванията за чумата да се направят в чужбина.

Малко преди спешната пресконференция в агенцията по храните самият Борисов, който е на посещение във Варна, обеща пред журналисти проверка на поръчката и анулирането й, ако се открият нарушения. От думите му дори стана ясно, че е възможно да се стигне до уволнения. Дамян Илиев обаче каза, че оставка не му е искана.

Компютърна фирма във ветеринарния сектор

Въпросната поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по овце и кози е за над 330 хил. лв без ДДС и бе обявена в средата на седмицата. Процедурата е спешна заради регистрираните случаи на чума в края на юни и е т.нар. пряко договоряне, в което е поканена само една фирма- "Глобул вижън 2018".

"Глобул вижън 2008" е учредена в края на юни, девет дни след първите заповеди за евтаназиране на животни заради чумата. Неин собственик е 28-годишният Никола Явахчов, който според БТВ е служител на наказателен паркинг към центъра за градска мобилност в София. "Глобул вижън 2008" е с основен предмет на дейност търговия и ремонт на компютри и е с капитал от 500 лв. Регистрирана е в панелен блок в софийския квартал "Сухата река", а нейният собственик е бил прокурист през 2009 г. в друга фирма за ремонт на компютри- ЕТ "Ви М Ви- Виктор Лазаров", сочат данните от фирмените регистри.

Като причина да се покани само тази фирма за пряко договоряне, от агенцията посочват, че е единствената в България, която има оторизация да предлага продуктите за диагностика на чума на френския производител ID Vet. Преди ден от агенцията съобщиха, че eдинствено "Глобул вижън 2018" е представила пълномощно от френския производител да продава въпросните китове за диагностика, което е с дата 1 август. Въпросното пълномощно било подписано от главния изпълнителен директор на френската компания Филип Поркюе.

Собственикът на българската фирма Никола Яначков обясни пред "Нова телевизия", че е имал контакти с французите и е преговарял за дистрибуция на техните продукти "от 6 или 8 месеца". Очевидно обаче френската страна не е актуализирала информацията в сайта си за новата сделка. В секцията за поръчки на сайта на ID Vet се съобщава, че неин дистрибутор в България е австрийската фирма NOACK & CO GmbH. Компанията е добре известна в животновъдния сектор- оперира в няколко държави от Централна и Източна Европа и търгува с фуражни добавки, диагностични материали за ветеринарната медицина и за качествен контрол на храните. Освен с ID Vet, тя работи и с други производители в сектора kato Biocar diagnostics, Biocheck и др., се вижда от информацията на компанията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 3

    Е-ей, човек непрекъснато трябва да е нащрек! Всеки ден далавери! Този Дамян Илиев трябва да бъде незабавно уволнен не само заради тази история, а и заради всичко, което натвори около чумната епидемия!

    Нередност?
Нов коментар