🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата нареди проверка в агенцията по храните след журналистическо разследване

Поводът са обществени поръчки за унищожаване на животински отпадъци

Ръководената от Дамян Илиев агенция по храните е отказала да оповести информация за количествата обезвредени животински отпадъци, платени от бюджета, смятайки, че няма "надделяващ обществен интерес"
Ръководената от Дамян Илиев агенция по храните е отказала да оповести информация за количествата обезвредени животински отпадъци, платени от бюджета, смятайки, че няма "надделяващ обществен интерес"
Ръководената от Дамян Илиев агенция по храните е отказала да оповести информация за количествата обезвредени животински отпадъци, платени от бюджета, смятайки, че няма "надделяващ обществен интерес"    ©  Анелия Николова
Ръководената от Дамян Илиев агенция по храните е отказала да оповести информация за количествата обезвредени животински отпадъци, платени от бюджета, смятайки, че няма "надделяващ обществен интерес"    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров ще започне проверка в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), след като в сряда журналистът Генка Шикерова публикува журналистическото разследване "Война за трупове", в което се разказва за съмнителни обществени поръчки, свързани с обезвреждането на животински отпадъци. Сега специализираната прокуратура ще проверява дали има длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на институцията. Журналистическото разследване е свързано с т.нар. мобилни инсинератори.

Разследването на Шикерова първоначално е правено за "Нова тв" преди година, където тя работеше по това време, но телевизията така и не го излъчи. Сега филмът е направен наново и разследването е надградено от журналистката и фондация "Антикорупционен фонд", която е го и финансирала.

Поръчки, допълвани с анекси

В понеделник фондация "Антикорупционен фонд" съобщи, че ще подаде сигнал до агенцията за държавна финансова инспекция за обществени поръчки в агенцията по храните по повод разследването за процедурите за обезвреждането на животински трупове чрез т.нар. мобилни инсинератори - съоръжения, при които отпадъците се изгарят чрез висока температура.

Според разследването в края на 2017 г. агенцията по храните е обявила обществени поръчки за обезвреждане на животински отпадъци за 30 млн. лв. Процедурата е обжалвана, а институцията решава да премине към пряко договаряне с два кандидата - дружествата "Син кръст 2016" и "Еко БГ СЖП".

"Собственици на "Син кръст 2016" са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирма концесионер. Съдружници в "Еко БГ СЖП" са Димитър Манджуков и Димитър Димитров", съобщава Антикорупционният фонд. През март миналата година са сключени първите договори с двете фирми за 12 млн. лв., а в края на годината се прибягва до подписване на анекси за още 17 млн. лв.

От съобщението на Антикорупционния фонд обаче става ясно, че "на база платените количества и цената, договорена на тон с инсинераторите, излиза, че за една година те са изгорили около 20 хиляди тона трупове и други животински отпадъци, или близо три пъти повече от обезвредените от екарисажите в Шумен и Варна за 2017 година. Количество, което никога досега не е обезвреждано в България и което според експерти не е възможно да бъде обработено от инсталации с подобен капацитет". Агенцията по храните е отказала да даде официална информация какво е преработеното и платено количество животински отпадъци и как се контролира то с изключително странния мотив, че "липсва надделяващ обществен интерес от разкриването на тази информация", макар да става въпрос за плащания за извършена дейност, които са от държавния бюджет.

Самата Шикерова коментира пред БНР, че "най-озадачаващо е липсата на информация". "Изчисленията, направени в разследването, са на база платени суми и договорената цена за обезвреждане на отпадък, защото от БАБХ смятат, че информацията, свързана с това какви пари ние, данъкоплатците, плащаме за обезвреждането на трупове, как се контролира този процес, изобщо какво работят в БАБХ, харчейки нашите пари от данъците, те смятат, че това не е информация от обществен интерес. Тази политика на БАБХ получава подкрепа от високо ниво, защото продължаваме да не я получаваме тази информация", каза още тя.

Проверка за длъжностно престъпление

В четвъртък стана ясно, че Специализираната прокуратура започва проверка на данните в журналистическото разследване. От агенцията по храните ще бъдат изискани всички документи по обявяването на обществените поръчки, сключените договори, анексите и плащанията по тях, данни за двата екарисажа в Шумен и Варна, както и заповедите и указанията на агенцията по загробването на животни в момента покрай кризата с африканска чума по свинете.

Това не е първата обществена поръчка в агенцията по храните, покрай която се завихря обществен скандал. През миналото лято покрай чумата по овце и кози в Странджа институцията избра със спешна процедура регистрирана няколко дни след установяването на заболяването фирма за компютърни части с 500 лв. капитал, която трябваше да доставя диагностични ветеринарни материали. Нейният собственик се оказа 28-годишен мъж, който според информация в медиите е служител на наказателен паркинг в София, а самата компания беше със седалище в апартамент в панелен блок. Тогава поръчката бе спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • + 2

    С какво толкова е ценен този брадясал тип, че продължава да го крепят?

    Нередност?
  • 2
    ivanko77 avatar :-(
    ivanko77
    • + 3


    До коментар [#] от "
    evpetra
    ":

    Контролира бизнеси за 15тина млрд. на година и на такова място им трябва безкрупулен човек който да осигурява правилното придвижване на парите от корупция.

    Нередност?
Нов коментар