Делата за несъстоятелност вървят на тъмно заради липсата на Търговски регистър

Фирми може да са поискали да бъдат обявени в неплатежоспособност, но контрагентите им няма как да разберат това

Сградата на Агенцията по вписванията в София
Сградата на Агенцията по вписванията в София
Сградата на Агенцията по вписванията в София    ©  Надежда Чипева
Сградата на Агенцията по вписванията в София    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След краха на Търговския регистър не съществува надежден източник, от който да става ясно, че срещу дадено дружество тече производство по несъстоятелност. Това показа проверка на "Капитал" в публичните регистри на съдилищата, системата за производствата по несъстоятелност, Търговския регистър и консултации с търговски съдии и адвокати.

Въпреки това към настоящия момент държавата в лицето на Агенцията по вписванията, Министерството на правосъдието или Висшия съдебен съвет не са адресирали проблема и това отваря врати за огромни злоупотреби.

На тъмно

Според Търговския закон молбите за откриване на производство по несъстоятелност, подадени от самото дружество, се вписват незабавно в Търговския регистър. Когато делото е образувано по искане на кредитор, до регистъра се изпраща за вписване решението, с което е открито производство по несъстоятелност.

Идеята и в двата случая е кредиторите на фирмата да могат своевременно да узнаят, че тече подобно производство и да предявят вземанията си. Ако те не го направят своевременно, могат да загубят възможността да имат претенции към имуществото на фирмата, обявена в неплатежоспособност или поискала да бъде обявена в такава.

След като от миналия четвъртък Търговският регистър не функционира и на практика актове, свързани с производствата по несъстоятелност, не се вписват в него, съответно кредиторите няма как да научат от него, че подобно производство е било открито.

Другият възможен източник на тази информация е системата за производства по несъстоятелност, която се поддържа от Министерството на правосъдието. Тя също не е благонадежден източник на информация, защото не всички окръжни съдилища в страната изпълняват задължението си да подават информация към нея.

Без решение

Справка на "Капитал" в системата на МП показа, че от срива на Търговския регистър са образувани над десет дела за несъстоятелност. Тези от тях, които са образувани по молба на самото дружество, се развиват, въпреки че изпратената до регистъра молба не е била вписана.

Търговски съдия обясни пред "Капитал", че от регистъра отказват да приемат актовете на съда, което е проблем, тъй като обстоятелства, които се вписват служебно въз основа на акт на съда, включително решения за откриване производство по несъстоятелност, в момента не са отразени в регистъра и остават неизвестни за третите лица. "В момента няма как да се разбере, че някое дружество е с открито производство и няма право да извършва сделки, защото в регистъра са чисти като сълза", каза още той.

Магистратът отбелязва, че "блокажът препятства работата на съда, а не я увеличава", тъй като не могат да се разглеждат част от делата - жалби срещу откази за вписвания, искания за спиране на регистърно производство и т.н.

Неяснотата, в която се развиват производствата по несъстоятелност, създава среда, която е изключително благоприятна за измами и злоупотреби.

Борисов: Регистърът ще работи на 100% в сряда

Търговският регистър ще работи напълно до сряда, обеща лично премиерът Бойко Борисов вчера. "Виждате, има държави, където изборите им пробиха с кибератаки. Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия. Да, не е приятно, но пък всички работят активно, за да обезопасим системата", каза премиерът в Стара Загора, цитиран от БНР.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 5

    Олелията дори е малка.
    Без Регистъра фирмите не могат да открият банкова сметка. Дори не могат да бъдат създадени или да сменят ръководството си.
    Това добавя срамна точка върху средата за правене на бизнес. Не стига че съдебната система не работи и е контролира ДПС, но сега и базата данни, която трябва да гарантира прозрачност и да гарантира собственост и управленски правомощия не работи.
    Причина има и тя не е случайна.

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 8

    Добре, че Главният Оли**френ на държавата окна по радиото, та да успокои стадото. "Голяма олелия", видите ли. За такова нещо в други държави - вкл. и тези, дето станаха жертва на кибератаки - има хора предадени на съд. И съдебните процеси вървят с ускорен ход. А тук какво има? #Сотир проверява. Дрън-дрън-ярина. Както няколко пъти проверяваше... себе си.

    Трябва ли и в "Телеграф" да го напишат, за да разберат и дворните котки вече очевидното?! #Тлъстият и компания умишлено саботираха регистъра, за да могат "по втория начин" да вкарат някои необходими записи - и да "загубят" други, които им пречат. А пък делата по фалити, както е написно много интелигентно по-горе, са най-сладката баница. Там потенциалът за злоупотреби е практически неограничен.

    Регистърът НЯМА да бъде напълно възстановен. Никога. А когато все пак го пуснат, обърнете само внимание какво "липсва". Особено за фирмите, които са интересни на #ДП и приятели. Това е.

    Нередност?
Нов коментар