Работи! Търговският регистър вече е онлайн 18 дни след безпрецедентния срив

Има достъп до документи и услуги. Компаниите тепърва ще сравняват информацията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 18-ия ден от срива на Търговския регистър в понеделник следобед той най-после заработи с пълната си функционалност. Справки и услуги вече са достъпни онлайн.

Първоначално, в понеделник по обяд, от Агенцията по вписванията обявиха, че всички услуги на регистъра са налични, но на място – на гишетата на централното управление на Агенцията по вписванията и регионалните й структури. Няколко часа след това заработиха и всички онлайн функционалности на регистъра. Справка на сайта на Агенцията по вписванията показва, че първото заявление за регистрация след възстановяването е за прехвърлянето на еднолична фирма "Дълбок дол - Лидия Йончева" ЕТ (търговец на дребно от село до Мизия) на нов собственик срещу 50 лв. Договорът за прехвърляне е от 10 август.

Сега ще започне сравняването на информацията в регистъра заради оставащите съмнения, че сривът, продължил толкова дълго, не е случаен, а е манипулиран, за да се заличи нежелана информация.

Регистърът не работи от 9 срещу 10 август. По думите на вицепремиера Томислав Дончев в интервю от началото на миналата седмица причината са няколко изгорели диска на 8 август в 17,34 часа. Последвалото блокиране на системата в продължение на повече от половин месец обаче породи въпроса как това е възможно, при положение че по стандарт в тези случаи се поддържа бекъп (резервно копие на информацията) на отделен сървър и на различно физическо място. Така възстановяването на системата след срив на хардуера отнема не повече от 6 до 8 часа, коментираха пред "Капитал" IT експерти.

Чак на 15 август, седмица след срива, беше възстановена възможността да се правят справки за актуално състояние на фирмите, но само онлайн и само по ЕИК. Ден по-късно беше възстановена и възможността за справки по име на гражданин или фирма.

На 17 август, петък, предишната изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, два дни след това - в понеделник, беше обявена новата директорка Гергана Козарева. И двете са номинация на "Атака", а като стана известно - Козарева е плод на персонално споразумение между Волен Сидеров и Бойко Борисов.

"Капитал" стартира нов седмичен бюлетин за правни новини, който предлага преглед на най-важните новини в законодателството, съдебната система и правната общност. Ако искате да се запишете за него, натиснете бутона долу:Искам да получавам бюлетина Право и съдебна система

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 1
    • + 7

    "Сега ще започне сравняването на информацията в регистъра заради оставащите съмнения, че сривът, продължил толкова дълго, не е случаен, а е манипулиран, за да се заличи нежелана информация."

    Да, а най-добре проверките да започнат с фирмите, които са обект на интерес от #ДП & Со. - и все още не са налапани от #Него. И тогава вече бързо ще стане ясно кой кум, кой сват - и къде е кацнал на #ДП дебелият врат.

    Нередност?
  • 2
    iavorski avatar :-|
    iavorski

    Работи друг път. Не мога да отворя никакви отчети.

    Нередност?
Нов коментар