🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Николай Стайков печели дело за обезщетение за клеветническа кампания в "Пик"

Втора съдебна инстанция потвърди осъждането на онлайн "агенцията" за целенасочена тенденциозна кампания срещу журналиста и активист

Николай Стайков (на снимката) е и сред основателите на организацията "Антикорупционен фонд" за гражданско разследване и правни анализи на данни за корупция
Николай Стайков (на снимката) е и сред основателите на организацията "Антикорупционен фонд" за гражданско разследване и правни анализи на данни за корупция
Николай Стайков (на снимката) е и сред основателите на организацията "Антикорупционен фонд" за гражданско разследване и правни анализи на данни за корупция    ©  Николай Дойчинов
Николай Стайков (на снимката) е и сред основателите на организацията "Антикорупционен фонд" за гражданско разследване и правни анализи на данни за корупция    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С еднозначни съдебни решения на първа и втора съдебна инстанция – Софийски районен съд (СРС) и Софийски градски съд (СГС), журналистът и активист Николай Стайков осъди агенция ПИК за вреди, причинени от серия статии с обидно и клеветническо съдържание, публикувани за период от две години. Обезщетението, което съдът присъди на Стайков по това дело е 12 500 лв., но тази сума е предявена като частичен иск от обща претенция за 300 000 лв. По-същественото в случая обаче е, че обезщетението е присъдено не поотделно за конкретните обидни и клеветнически изрази в посочените 30 публикации, но съдът отчита тяхната съвкупност и факта, че те представляват цялостна клеветническа кампания, проведена срещу Стайков в периода от 12 януари 2014 г. до 3 октомври 2015 г. В този смисъл, коментират съдии и адвокати, тези решения представляват някакъв вид надграждане на досегашната практика на съда по делата за вреди от непозволено увреждане в контекста на обидни и клеветнически публикации.

"Надяваме се една такава тенденция в съдебната практика да даде импулс за поетапно възстановяване на придържането от всички към базовите медийни стандарти, чрез справедливото обезщетяване на пострадалите от нарушаването им. Ноторно е актуалното състояние на българската медийна среда, където целенасочените продължителни очернящи кампании срещу конкретни лица, организации и даже политики са вече постоянна практика и една от причините за това са несъразмерните на вредите присъждани обезщетения с нисък размер. От това се възползват недобросъвестни издатели, защото при присъждане на обезщетения в размер, многократно по-нисък от ползите на тези "медии" от воденето на такива кампании, те на практика извличат печалба от своето противоправно поведение, за сметка на репутацията на увредените лица, а в крайна сметка и на цялото общество, потънало в медийна кал. Това е и една от причините да конструираме иска по този начин, за да е по-ясно видна общата картина и начин на функциониране на очерняща кампания, която в своята цялост нанася много по-интензивно увреждане. С група колеги работим и по един по-мащабен проект в тази насока, който надявам се скоро ще придобие достатъчно завършен вид, за да можем публично да анонсираме", коментира адвокатът на ищеца Александър Иванов.

Квалификациите по отношение на Стайков, които се използват в статиите, са обективно и категорично накърняващи доброто му име, те "излизат извън рамките на свободата на словото, тъй като са унизителни за честта и достойнството на човек, разбирани като морално-етични категории, свързани с дължимото уважение към личните качества на лицето, репутацията и доброто му име в обществото", пише в мотивите на съда.

От друга страна, съдът е отчел, че въпреки че сами по себе си част от твърденията в дадена публикация не могат да бъдат окачествени като клеветнически, предвид наличието на системна кампания на медията чрез изброените статии, тези определения, които сами по себе си не излагат позорящи факти, следва да бъдат преценени съвкупно, като бъде взета предвид връзката им с останалото съдържание на статиите, както и връзката им с унижаващите колажи. Многократно "тенденциозно и системно" са публикувани формулировки, чиято цел не е просто да уведомят читателите за един обективен факт - начинът на използването им цели опозоряване на личността на Стайков, констатира съдът. Всички тези квалификации, преценени както поотделно, така и съвкупно в рамките на цялата двегодишна кампания срещу Стайков, са използвани в толкова вулгарен контекст и внушават такива унизителни квалификации за личността на ищеца, че безспорно обосновават гаранционно-обезпечителната отговорност на дружеството, издател на ПИК до пълния размер на предявения частичен иск от 12 500 лв., казва съдът. С тези аргументи Софийският градски съд потвърждава решението на СРС, където е посочено, че справедливото общо обезщетение за претърпените вреди от Николай Стайков е 120 000 лв. - за причинените му притеснение, гняв, болка, обида и чувство на безсилие през целия период. При определяне на този размер съдът отчита и свидетелските показания, че Стайков е публично известна фигура, активист и журналист на свободна практика с публикации в български и международни издания.

Вече е поискано издаването на изпълнителен лист за присъдената сума, завеждаме и пълен иск за останалата част от сумата, каза за "Капитал" Николай Стайков. Издаването на изпълнителен лист може да бъде поискано след решението на втора инстанция, независимо дали то подлежи на касация.

До момента Николай Стайков нееднократно е заявявал, че обвързва ескалацията на тази агресивна кампания срещу него с внасянето на сигнал в прокуратурата от група активисти през февруари 2014 г. за организирана престъпна дейност на банкера Цветан Василев, депутата Делян Пеевски и Николай Бареков. "Под сигнала сме подписани общо 13 души активисти, журналисти и юристи за проверка на случващото се около КТБ, но формалният вносител в деловодството на прокуратурата съм аз, така че сигналът се води от мое име", обяснява Стайков пред "Капитал". И допълва – а собственикът на "Пик" е и свидетел по делото за КТБ, и крупен депозант в банката. Извън това, има много медийни собственици, които са използвали банката като хранилка за евтини кредити, които после не се връщат, коментира той контекста на делото и атаката срещу него.

"Капитал" стартира нов седмичен бюлетин за правни новини, който предлага преглед на най-важните новини в законодателството, съдебната система и правната общност. Ако искате да се запишете за него, натиснете бутона долу:Искам да получавам бюлетина Право и съдебна система

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 1
    • + 5

    Браво на съда, браво и на адвокатите на Стайков! Такива дела трябва да има много повече - и присъдените суми да са много по-големи. Тогава и само тогава ще бъде (може би) пречупена свинската зурла, която денонощно бълва помия по всичко читаво, нормално и достойно в България.

    За справка: по-миналата година #СВИН наля над 6 милиона в ла**ометната си машина. За 2017 не намирам точни данни, но са били даже повече. Така #Той финансира присъдите и глобите, дето трябва да плаща. Обаче... ако му се наложи да плаща много над това, уверявам ви, ще се замисли. Дори и в такава черна дупка, каквато е неговата медийна империя, пари могат да се наливат само до едно време. Пример: КТБ.

    Та, да видим и какъв е този "по-мащабен проект", анонсиран в статията по-горе. Успех и наслука!

    Нередност?
Нов коментар