НФСБ остава в управлението, но при определени условия

Партията на Симеонов поиска Волен Сидеров да не е едноличен лидер на групата на патриотите в парламента

Валери Симеонов поиска промени в начина на управление от ГЕРБ и постави условието Волен Сидеров да не е едноличен лидер на парламентарната група на "Обединени патриоти"
Валери Симеонов поиска промени в начина на управление от ГЕРБ и постави условието Волен Сидеров да не е едноличен лидер на парламентарната група на "Обединени патриоти"
Валери Симеонов поиска промени в начина на управление от ГЕРБ и постави условието Волен Сидеров да не е едноличен лидер на парламентарната група на "Обединени патриоти"    ©  Георги Кожухаров
Валери Симеонов поиска промени в начина на управление от ГЕРБ и постави условието Волен Сидеров да не е едноличен лидер на парламентарната група на "Обединени патриоти"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вицепремиерът Валери Симеонов и партията му НФСБ остават в управлението, но имат определени условия към ГЕРБ и коалиционния си партньор от "Обединени патриоти", по-специално към "Атака". След като в неделя от формацията разпространиха декларация, в която обвиниха премиера Бойко Борисов в еднолично управление и нарушаване на коалиционното споразумение, днес от ръководството на партията излязоха с друга декларация.

Условията към ГЕРБ

В нея от НФСБ поискаха "промяна в начина на управление и на коалиционното взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ", както и реални реформи в сферата на повишаването на доходите, антимонополни действия и борбата с престъпността". "Оценяваме темповете, с които се изпълнява програмата за управление, като незадоволителни", се казва в декларацията.

Като основна причина за напрежението в управляващата коалиция Валери Симеонов посочи неспазването на коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти", което предвижда кадровите промени в кабинета да се правят след съгласуване между партньорите от управляващото мнозинство. Вицепремиерът смята да постави въпросите за начина на управление и вземането на решения на заседанието на коалиционния съвет, който ще се проведе от 18 часа днес.

Другото условие на партията на Симеонов към ГЕРБ е да бъдат приети законопроектите, които са внесени в парламента от депутати от НФСБ. Симеонов посочи, че има внесени в парламента пет законопроекта, които са важни като сред тях изброи законопроектите за шума, за устройство на територията, за местните данъци и такси и за хазарта. "Тези законопроекти са предложени от 6-7 месеца. Законопроектът за шума е законопроект на МС, той не е законопроект на Валери Симеонов. И след като беше приет от правителството на едно от последните редки заседания на политическия съвет на коалицията с ГЕРБ, г-н Цветанов започна да разсъждава уклончиво дали не трябва да се върне и да го разглеждаме още. С други думи, ГЕРБ започва да се колебае дали да подкрепи законопроект на МС", каза Симеонов.

"Не сме се убедили, че законопроектът за хазарта е пратен на ЕК за нотификация, и сме поискали от председателя на парламента Цвета Караянчева да даде справка за това", добави Симеонов. По думите му в зависимост от това дали тези законопроекти ще бъдат разгледани и приети, ръководството на НФСБ е в правото си да се обърне към политическия съвет на формацията, който да реши дали партията да продължи участието си във властта. За изпълнението на това условие обаче Симеонов не постави срок. "Има диалог, има коалиция. Няма диалог - няма смисъл.", обобщи вицепремиерът.

Ще гласува ли НФСБ оставките

По повод предстоящите рокади в кабинета Симеонов заяви, че "не знае как ще се развият нещата и не може да бъде сигурен дали оставките ще бъдат приети". "Имаше оставки, за които се говореше, но не бяха внесени в Народното събрание", каза Симеонов.

По повод евентуалната смяна на министъра на туризма Николина Ангелкова, с която вицепремиерът е в конфликт от близо година, той декларира, че "няма амбиции за заемане на постове. "От доста време настоявам за отстраняването на министър Ангелкова, защото смятам, че тя не си върши работата и не е полезна за бранша, в който работи. Не може един цял сектор да се управлява в посока обслужване на определени монополни интереси и реверанси към не особено известни с почтен бизнес фирми", каза Симеонов.

Той припомни, че при разпределянето на министерските кресла при сформирането на правителството Министерството на туризма е било отредено на НФСБ. На въпроса защо от НФСБ не са предложили тогава кандидатура за министър вицепремиерът отговори така: "Така се разбрахме при първоначалното съставяне на кабинета. Както виждате, не сме говорили за оставки, докато беше европредседателството", каза Симеонов. "Ако се поинтересувате, ще разберете, че НФСБ има най-малко назначения от всички участващи в управлението. Имаме шестима зам.-министри. Само единият от тях е член на НФСБ", каза Симеонов.

Трипартийно управление на групата на "Обединени патриоти"

Освен към ГЕРБ от НФСБ поставиха условие и на коалиционните си партньори от "Обединени патриоти". То е свързано с начина на управление на парламентарната група, начело на която в момента е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. От НФСБ поискаха смяна на сегашния модел. Зам.-председателят на НФСБ обясни, че не става въпрос за оставки, а за колективно управление на групата.

"Считаме, че този модел ще бъде по-ефективен. Факт е, че в рамките на повече от година работата в парламентарната група не върви добре. Законодателни инициативи на НФСБ и ВМРО се забавят, защото няма заседания и не могат да бъдат обсъдени. По тази причина много от законодателните инициативи не се внасят или не получават необходимата подкрепа, включително от коалиционните ни партньори от "Обединени патриоти", каза Борис Ячев. Условието на НФСБ е това да стане до края на септември.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bkw54577740 avatar :-P
    John Smith

    Хе хе, дръж, Валерко-Даалаверко кокала, че това ще ти е последен парламент, и първи и последен допир до властта!....

    Нередност?
  • 2
    hes55559736 avatar :-|
    hes55559736
    • + 1

    Закона за хазарта е най-важният предложен от валери симеонов и нфсб.От него не трябва да отстъпват!

    Нередност?
Нов коментар