НФСБ: Габриела Козарева е назначена "през задния вход" от "Атака"

Сидеров отговори, че е съгласувал кандидатурата на новия директор на Агенцията по вписванията с Борисов

Партията на вицепремиера Валери Симеонов се разграничи от непрозрачното назначение на Габриела Козарева в Агенцията по вписванията
Партията на вицепремиера Валери Симеонов се разграничи от непрозрачното назначение на Габриела Козарева в Агенцията по вписванията
Партията на вицепремиера Валери Симеонов се разграничи от непрозрачното назначение на Габриела Козарева в Агенцията по вписванията    ©  Анелия Николова
Партията на вицепремиера Валери Симеонов се разграничи от непрозрачното назначение на Габриела Козарева в Агенцията по вписванията    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кандидатурата на назначената за директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева не е обсъждана нито в рамките на "Обединени патриоти", нито от лидерите на управляващата коалиция. Това се казва в позиция до медиите на една от партиите в патриотичния съюз - НФСБ, която е подписана от лидера и вицепремиер Валери Симеонов и заместниците му в партията.

В становището се припомня, че съгласно подписаното коалиционно споразумение назначенията трябва да се обсъждат от Политическия съвет на управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" и в рамките на коалиционния съвет на патриотичното обединение. По тази причина според НФСБ "за това назначение е отговорна единствено "Атака". "НФСБ категорично възразява срещу лансиране на кадри "през задния вход" и то от името на коалиция "Обединени патриоти". Считаме подобно поведение за недопустимо, защото руши доверието в управляващата коалиция и не е полезно за държавата", се казва в позицията на НФСБ.

Габриела Козарева беше назначена за председател на Агенцията по вписванията в началото на седмицата, няколко дни след като предшественичката й Зорница Даскалова подаде оставка заради скандала със срива на Търговския регистър. Преди това тя беше зам.-министър на спорта от квотата на "Атака", а след това икономическият министър Емил Караниколов (също предложен от Волен Сидеров) я назначи за директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.

Борисов се оправда с патриотите за назначението

По време на извънредното заседание на парламента във вторник, посветено на казуса около проблемите с Търговския регистър и фалита на застрахователната компания "Олимпик", премиерът Бойко Борисов заяви в кулоарите на парламента, че не познава новоназначената директорка на Агенцията по вписванията, защото тя му е предложена от "Обединените патриоти". На журналистически въпрос за съмнения, че Козарева е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, премиерът препрати към "Обединените патриоти". "Волен Сидеров беше тук, питайте него", посъветва той журналистите.

"Когато имаш коалиционно правителство, има отговорности разписани и по назначаването на длъжностни лица. Това ми беше подадено, аз не мога сам да ги назначавам, не е и редно", каза още Борисов.

Сидеров: Съгласувах назначението с Борисов

Малко след декларацията на НФСБ Волен Сидеров излезе със своя позиция по случая. "Във връзка с интригите покрай назначаването на Габриела Козарева за директор на Агенцията по вписванията заявявам следното: Подкрепям нейната кандидатура. Козарева е доказан специалист, не е партиен активист на никоя партия. Държавната администрация има остра нужда от такива кадри", пише лидерът на "Атака", като уточнява, че предложението си за Козарева е съгласувал с премиера Борисов.

"Тя бе назначена така, както по предложение на Валери Симеонов беше назначен ген. Кирил Войнов за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Премиерът Бойко Борисов се съобразява с коалиционните предложения и винаги търси баланс в тях", пише в позицията си Сидеров.

Кирил Войнов беше назначен за временно изпълняващ длъжността в сряда, след като председателят на държавната агенция по метрология Петър Горновски от квотата на НФСБ влезе в болница. Войнов, който се смята за назначение на ГЕРБ, беше заместник на Горновски.

В позицията си Сидеров казва още, че "в случая "Козарева" няма никакви основания за обструкции, освен ако някой политик, държавник или член на правителството се страхува, че от Агенцията по вписванията могат да станат ясни данни за негово участие във фирми и конфликт на интереси".