🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Събираемостта на ДДС в България се подобрява

Разликата между теоретично дължимия и събрания косвен данък намалява с една трета до 693 млн. евро през 2016 г. според ЕК

Увеличението на данъчните постъпления в българския бюджет идва основно от покупките на домакинствата.
Увеличението на данъчните постъпления в българския бюджет идва основно от покупките на домакинствата.
Увеличението на данъчните постъпления в българския бюджет идва основно от покупките на домакинствата.    ©  Pexels
Увеличението на данъчните постъпления в българския бюджет идва основно от покупките на домакинствата.    ©  Pexels
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разликата между теоретично дължимия ДДС в българската икономика и реално събрания, или т.нар. VAT Gap, се свива от 1.06 млрд. евро през 2015 г. до 693 млн. евро година по-късно. Това показва последния доклад на Европейската комисия за събираемостта на косвения данък в държавите членки. Така България се позиционира като страната с най-голям спад на несъбрания косвен данък в ЕС. Т нар. VAT Gap за България обаче остава над средното ниво на Стария континент.

Според доклада резултатите на страната ни се дължат на по-добра събираемост от страна на държавата. ЕК обаче е изчислила, че през 2016 г. сумата на дължимия ДДС е по-ниска в сравнение с предходната година. Увеличението на данъчните постъпления през разглежданата година идва основно от потреблението на домакинствата, докато тези от инвестиции намаляват, което е в синхрон с данните за развитието на икономиката за този период.

Данъчните приходи растат

През 2016 г. постъпленията от ДДС в българския бюджет нарастват с 8.8% до над 4.4 млрд. евро, показват данните на Брюксел. Същевременно експертите в комисията изчисляват, че теоретично дължимата сума е 5.1 млрд. евро, като така несъбраният данък се равнява на 13.56% от дължимия. За сравнение, година по-рано делът е бил с цели 7.1 пр. п. по-голям, което е най-същественият спад сред страните членки.

Въпреки драстичния спад т. нар. VAT Gap в България остава над средното ниво в ЕС, което е 12.3%. През 2016 г. сумата на несъбраният ДДС в ЕС леко се свива до 147.1 млрд. евро, което е понижение от 6.7% спрямо година по-рано. Това е и най-ниската му стойност за периода 2012-2016 г.

ДДС в Европа

През миналата година размерът на потенциално дължимия, но несъбран ДДС в Европа се увеличава в 6 държави - Румъния, Финландия, Ирландия, Естония, Гранция и Великобритания.

Страните с най-малък VAT Gap според доклада са Люксембург (0.85%), Швеция (1.08%) и Хърватска (1.15%) С най-голям са Румъния (35.88%), Гърция (29.22%) и Италия (25.9%).

Колко всъщност е ставката

Ефективната ставка по ДДС в България е изчислена на 14.2%, което спрямо другите страни от ЕС е сред по-високите. За сравнение, в Испания например ефективната ставка е 8.5% при стандартна от 21%. В другата крайност са Литва със 17.1%, Словакия с 16.1% и Хърватия с 15.9%. !function(e,t,n,s){var i="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,"script","infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");