🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корона кризата влошава събираемостта на ДДС

Неплатеният косвен данък е 1.2 млрд. лв. през 2018 г. според ЕК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разликата между теоретично дължимия ДДС в българската икономика и реално събрания, или т.нар. VAT Gap, за една година се свива леко като сума - с около 200 млн. лв., и достига 1.2 млрд. лв. през 2018 г. Това показва последният доклад на Европейската комисия за събираемостта на косвения данък в държавите членки. България се позиционира малко под средното ниво несъбран ДДС в съюза с 10.8% от общо дължимия косвен данък, останал извън бюджета. Делът намалява спрямо предходната година, когато беше 11.8%. Очакванията на Брюксел обаче са за повишение до 11.1% през 2019 г.

COVID ще има негативен ефект в целия ЕС

В доклада се посочва, че COVID рецесията ще има силно негативно влияние върху икономиката на ЕС, и се прогнозира покачване на показателя (VAT Gap) във всички държави. В същото време от Брюксел предупреждават, че връщането към нивата на събираемост от 2018 и 2019 г. ще отнеме време и ще изисква значителни действия от данъчните администрации в ЕС.

За България очакванията са този показател да се качи до 15.5% през 2020 г., като не е ясно дали в тези изчисления са взети предвид и последните промени в Закона за ДДС, с които от средата на годината се понижи ставката за ресторанти, детски храни и памперси и книги.

Според експертите от Брюксел теоретично дължимата сума от ДДС през 2019 г. е в размер на 12.363 млрд. лв., докато събраният данък е 10.988 млрд. лв. Така несъбраното се равнява на 11.1% от дължимото. За сравнение, година по-рано делът е бил с 0.3 пр.п. по-нисък. Като цяло 2018 г. се оказва най-добрата за България като постигнато ниво на събираемост на косвения данък. За сравнение - разликата между теоретично дължимия ДДС и събраният (VAT Gap) в страната през 2014 г. е била 22.2%.

Брюксел изчислява и пропуските от диференцирани ставки и освобождаване от ДДС, които всяка държава има право да прилага за стоки и услуги - т.нар. Policy Gap. Изчисленията обаче са за 2018 г. и те показват, че "пропускът" за България e за 29.74% от възможните приходи, ако ставката беше единна за всички продукти. Това е най-малкият дял в ЕС при средно 44.2% в държавите членки. В тези изчисления не се включват гласуваните през лятото намалени ставки за заведения, детски пюрета и книги.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар