Общините подариха половината си язовири на държавата

Новото държавно дружество, което ще ги управлява, ще има 47 млн. лв. годишен бюджет

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общините очевидно не искат язовири. Така излиза от проверка на "Капитал", според която местните власти са предоставили на новото държавно дружество, което трябва да се грижи за проблемните язовири, над половината от стопанисваните от тях обекти.

Държавата даде такава възможност на общините през лятото, като те можеха да прехвърлят до 7 октомври язовирите, които не желаят или не могат да стопанисват, на новото предприятие "Управление и стопанисване на язовири".

Новото дружество беше създадено с промени в Закона за водите. То е под шапката на икономическото министерство, ще има осем поделения в страната и по около 47 млн. лв годишен бюджет, с които да управлява и поддържа водоемите. Тази сума е извън вече отпуснатите през лятото 500 млн. лв. на Държавната консолидационна компания за спешен ремонт на онези хидротехнически съоръжения, които са в предаварийно състояние.

От общината към държавата

В посочения в закона срок за прехвърлянето - 7 октомври, кметовете и общинските съвети по места са "подарили" половината от водоемите си, става ясно от информация на икономическото министерство в отговор на изпратени въпроси. Общо 106 общини са прехвърлили 2318 язовира, посочват от ведомството, допълвайки обаче, че "много от заявленията все още пристигат" и се очаква броят им да нарасне и да стане окончателно ясен до седмица. По данни на агенцията за метрологичен и технически надзор местните власти стопанисват над 4500 съоръжения.

Според информацията на икономическото министерство някои от прехвърлените водоеми нямат документи и предстои да им се издадат нови. Имало и такива с "добра документация, но в тежко състояние".

47 млн. лв. годишно за издръжка

Новосъздаденото държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", което трябва да поддържа прехвърлената от общините собственост, все още не функционира реално. Според информация на икономическото министерство, след като стане ясна финалната бройка язовири, които ще бъдат прехвърлени към него, предстои да се внесе за разглеждане в правителството и устройствен план на новата компания. Според проекта на такъв от 2019 г. тя трябва да разполага с над 47 млн. лв. годишен бюджет и да има централа в София и осем поделения в страната: в Благоевград, Враца, Бургас, Варна, Пловдив, Велико Търново и Хасково. Планираният брой служители е 156, като на този етап не е ясно колко от тях ще бъдат администрация и колко специалисти по поддръжката на язовирите.

Бюджетът за новата държавна фирма е извън средствата, които ще бъдат отделени за самия ремонт на язовири. Правителството отпусна 500 млн. лв. за тази цел на "Държавната консолидационна компания" - фирма към икономическото министерство, която първоначално бе създадена да управлява средствата, постъпващи от приватизацията, вместо те да отиват в Сребърния фонд, а впоследствие в нея се апортираха всякакви разнородни активи, включително държавни оръжейни компании, летище и др. Особеното при това дружество е, че нейният статут, наподобяващ този на "Българския енергиен холдинг", най-вероятно позволява компанията да не се разглежда като възложител по Закона за обществените поръчки.

Проверка на "Капитал" през лятото установи, че откакто е създадена, компанията няма нито една публична процедура, а всички нейни търгове и обяви минават само с обявление на сайта на Министерството на икономиката, но няма оповестена информация нито за участниците в тях, нито за сключените договори с победителите. Агенцията за обществени поръчки пък обясни, че не е компетентна да каже дали ДКК е задължен възложител според закона, тъй като това било решение на собственика й - Министерството на икономиката.

Язовири пред срутване

От икономическото министерство съобщават, че експертната оценка на разходите за определените в предаварийно състояние 416 язовира в страната е около 500 млн. лв. като средствата ще бъдат разходвани "прозрачно и публично". Оценката е показала, че при някои от проблемните водоеми реконструкцията ще бъде в рамките на 1-1.5 млн. лв., но при някои от големите сумата може да достигне "няколко десетки милиони лева".

Сред констатираните проблеми при язовирите в най-тежко състояние са свличания и ерозия по въздушния или водния откос, липса или повреда на основните изпускатели, нарушена конструкция или филтрация по язовирните стени, неизправни преливници и бързотоци и др., съобщават още от Министерството на икономиката.

В България има над 5300 язовира. Освен от най-големия собственик- общините, те се стопанисват още от различни държавни компании като "Напоителни системи", "Язовири и каскади" към НЕК и др. Около 250 от язовирите са на частни лица - фирми, земеделски кооперации, сдружения за напояване и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oyj52578755 avatar :-|
    Илия Ценев

    Жалко, че не могат язовирите да се подаряват на други държави, защото след сегашният "ПОДАРЪК", проблемите им едва ли ще се оправят ???

    Нередност?
Нов коментар