🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Два големи язовира ще се ремонтират спешно

Правителството добави "Огоста" и "Бели Искър" в списъка с обекти, за които през лятото бяха отпуснати 500 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два от най-големите язовира в България - "Огоста" в Монтанска област и "Бели Искър" в Софийска, ще бъдат ремонтирани спешно. На заседанието си в сряда Министерският съвет реши да ги добави в списъка с обекти, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция. За тази цел още през лятото бяха отделени 500 млн. лв. за "Държавната консолиданционна компания" (ДКК) - дружество с разнородна дейност, което не обявява обществените си поръчки в публичния регистър и което беше натоварено и с ремонта на съоръженията.

Нови допълнения в списъка

Списъкът с язовири, нуждаещи се от спешен ремонт, включва над 400 обекта, преобладаващата част от които са малки. В сряда обаче правителството реши да добави към него и два от най-големите язовири в страната. Става въпрос за второто по големина съоръжение - "Огоста", и "Бели искър", който осигурява около 20% от водата на столицата. Според официалното съобщение на правителството добавянето им в списъка създава условия "да се предприемат необходимите мерки за осигуряване на изправното техническо състояние на язовирните стени на двата обекта и съоръженията към тях и за тяхната безопасна експлоатация".

Язовирите "Огоста" и "Бели Искър" са в тежко състояние от години. През 2017 г. от проверка на прокуратурата за стопанисване на водните съоръжения стана ясно, че "Бели Искър" се нуждае от спешен ремонт, но около него има дългогодишни спорове кой в действителност го стопанисва, което спира и каквито и да е действия по укрепването му. През тази пролет Окръжната прокуратура в Монтана е внесла предложение до земеделското министерство, стопанисващо язовир "Огоста", да се предприемат мерки за спешен ремонт след получени сигнали за опасното му състояние. Препоръки за ремонт дава и експертна комисия през 2014 г., но нито една от тях не е изпълнена до проверката на прокуратурата, стана ясно тогава.

Кой ще ги ремонтира

През лятото за спешните ремонти на опасни язовири правителството избра "Държавна консолидационна компания" (ДКК) , а отделеният бюджет за това е 500 млн. лв. Oт съобщението в сряда на правителствената пресслужба не става ясно дали двата нови обекта ще се търсят допълнително средства или ще се ползват вече наличните.

ДКК беше създадена от първия кабинет "Борисов" с цел парите от приватизацията да постъпват в нея вместо в Сребърния фонд. За осемгодишното съществуване на дружеството обаче то претърпя метаморфоза - в него бяха апортирани всякакви разнородни активи, включително големи държавни оръжейни фирми като "ВМЗ Сопот" и "Кинтекс", както и редица други възлови предприятия на държавата, включително за кисело мляко, маслодайни рози, вино, малко летище. Особеното при ДКК е нейният статут, наподобяващ този на "Българския енергиен холдинг". Той очевидно позволява компанията да не се разглежда като възложител по закона за обществените поръчки. През лятото проверка на "Капитал" установи, че откакто е създадена, ДКК няма нито една публична процедура, а всички нейни търгове и обяви минават само с обявление на сайта на Министерството на икономиката, без обаче да има публична информация кои компании са се явили на тях, кои са избраните изпълнители, както и какви са параметрите на сключените с тях договори.

Тогава агенцията по обществени поръчки не се ангажира с категорично становище дали ДКК трябва да прилага изцяло закона за обществените поръчки, стана ясно от информация на институцията в отговор на поставени въпроси.