Къщата от карти на Борисов

Премиерът изглежда все повече като заложник на конструкцията на собствената си власт

Засега изглежда, че вицепремиерът Валери Симеонов остава на поста си, но напрежението едва ли може да се смята за потушено
Засега изглежда, че вицепремиерът Валери Симеонов остава на поста си, но напрежението едва ли може да се смята за потушено
Засега изглежда, че вицепремиерът Валери Симеонов остава на поста си, но напрежението едва ли може да се смята за потушено    ©  Георги Кожухаров
Засега изглежда, че вицепремиерът Валери Симеонов остава на поста си, но напрежението едва ли може да се смята за потушено    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако тръгна силово да искам оставка на Валери Симеонов, както настояват майките, това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция. И те въпреки че казват че не търсят сваляне на правителството, всъщност с един подобен акт - то ще падне". "Драматичното" изявление на премиера Бойко Борисов беше направено на хиляди километри от България, в Обединените арабски емирства, където той беше на посещение, и в разгара на скандала около обидните думи на вицепремиера Валери Симеонов към майките на деца с увреждания. В изказване пред партийната телевизия "СКАТ", чийто собственик е Симеонов, той ги нарече "кресливи жени" и ги упрекна, че са "спекулирали с децата си" като са изкарвали "на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство и грижа за тях".

В отговор майките организираха протест, подкрепени от граждани, пред сградата на Министерския съвет с искане за оставка на Симеонов. Отправиха и призив към Борисов, ако не си тръгне сам, премиерът да го отстрани. Масово възмущение от думите му имаше и в социалните мрежи. Симеонов обаче отказа да се извини и заяви, че ще подаде оставка само, ако тя му бъде поискана от коалиционния съвет на двете управляващи формации - ГЕРБ и "Обединените патриоти".

В патова ситуацияТака Борисов се оказа в патова ситуация. За разлика от решенията за досегашните смени в кабинета, които взимаше еднолично, за да потушава чрез тях скандали, рокадата със Симеонов нямаше как да стане без съгласието на другите двама лидери от "Обединените патриоти". Единият от тях - Волен Сидеров, който е във война със Симеонов, го призова да напусне поста си. Другият - вицепремиерът Красимир Каракачанов, обаче застана зад Симеонов. "Аз бях много впечатлен от факта, че Корнелия Нинова ме призова аз да бъда човекът, който да поиска оставката на г-н Симеонов и да свали правителството.

Това означава БСП и ДПС да се върнат на власт. За мен това не е решение на въпроса", каза лидерът на ВМРО и министър на отбраната . Той даде да се разбере, че не го устройва и другия вариант. "Ако Симеонов си тръгне от правителството, трябва да разчитаме на Марешки (лидерът на "Воля"). Съжалявам, но за мен това не е алтернатива. Не приемам като алтернатива на НФСБ да ми се появи Марешки, който така или иначе тропа на вратата и чака да се намести на стола при първа удобна възможност. Аз с този човек няма да работя", обяви Каракачанов. Така Симеонов се оказа картата, която, ако падне, може да срути споменатата от Борисов конструкция на властта. За предотвратяването на такова развитие на помощ се притече ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), което заплаши протестиращите майки и граждани с контрапротест, на който щели да изведат 20 хил. души. Засега изглежда, че Симеонов остава, но усложнилият се в много посоки проблем с обидата му към майките на деца с увреждания далеч не изглежда решен, а напрежението - потушено.

В парламента започват да се разглеждат законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ, които могат да доведат до още протести, ако мнозинството не спази договорките си с майките. Една от промените вече предизвика обратен ефект, защото се оказа, че заради поста си именно Валери Симеонов трябва да оглави Националния съвет за интеграцията на тези хора. Новината беше приета като подигравка.

От поредния скандал във властта станаха ясни няколко неща за кабинета "Борисов-3". Спукано коалиционно гърне

Първо, коалицията "Обединени патриоти" окончателно се разпадна. Това в прав текст призна и Красимир Каракачанов. "Шест-седем месеца коалицията не работи. Ние се занимаваме с вътрешни проблеми, вместо да се концентрираме върху темите, които са ни събрали като коалиция. Оттук нататък решението е едно - който ще работи, да работи в коалицията", каза той Лидерът на ВМРО досега се опитваше да балансира в конфликта между Валери Симеонов и Волен Сидеров, но през последните две седмици престрелките в медиите между двамата се изостриха. Първо Сидеров по неясна причина спря партийната си телевизия "Алфа", която започна да пуска надписи срещу Симеонов, който беше наречен "човек на Сорос".

След това лидерът на "Атака" се опита да притисне коалиционните си партньори като ги заплаши, че ако не бъде поставен начело на листата на "Обединените патриоти" за европейските избори, ще се яви на тях в коалиция с бившия телевизионен водещ и водач на "Презареди България", а сега евродепутат Николай Бареков. Това, разбира се, е блъф, защото партията на Бареков съществува вече само на хартия и шансовете да излъчи евродепутат са нищожни. Сидеров поиска оставката на Симеонов и заради нападките му към майките, като заяви, че ще настоява "патриотите да предложат друг вицепремиер", а след това бойкотира коалиционния съвет на "Обединените патриоти". Депутати от обединението имат различни обяснения за поведението на Сидеров през последните седмици - от опит за създаване на напрежение във властта на задкулисни играчи до подозрения за "руска връзка". Реакцията на Каракачанов обаче е знак, че лидерът на ВМРО предпочита за партнъор Симеонов. Те бяха заедно в коалицията "Патриотичен фронт" в миналия парламент и целта да присъединят Сидеров на последните избори беше за консолидиране на националистическия вот.

Освен това Сидеров е получил знак и от Борисов. Депутати от мнозинството твърдят, че премиерът е заплашил лидера на "Атака", че ако не бъде в парламента в сряда по време на гласуването на внесения от БСП вот на недоверие, ще бъде отстранен от коалицията. Сидеров и депутатите от "Атака" бяха в пленарната зала, но туширането на напрежението сред т. нар. патриоти вероятно е временно. Кой поръчва музиката Скандалът показа, че правителството на Борисов се ползва с подкрепата на бизнеса, който зависи в голяма степен от властта, но в същото време тя изглежда и като негов служител. В разгара на скандала около Симеонов и искането да напусне поста си вицепремиерът се срещна с Асоциацията на организациите на българските работодатели. Темата на срещата беше бюджетът за 2019 г., но по време на брифинга част от работодателите застанаха зад Симеонов срещу протестиращите майки. Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов нарече протестите на майките "хунта" и заплаши с 20-хиляден контрапротест.

Председатателят на организацията Кирил Домусчиев пък заяви, че "уличният натиск няма да доведе до нищо добро", а работодателите "искат стабилност на правителството". Пламенната защита на кабинета от страна на КРИБ е обяснима - в нея получиха членство редица зависими от държавата компании като Първа инвестиционна банка, строителни фирми или хазартните дружества около Васил Божков, а бяха вкарани и държавни компании като БДЖ, военните заводи и Българската банка за развитие. Парадоксална обаче изглежда подкрепата за Симеонов от Домусчиев, тъй като през последната година двамата бяха в открита война. Вицепремиерът стана причина за отпадане на скандалната поправка в Закона за приватизацията, която щеше да опрости на притежаваното от бизнесмена дружество "Български морски флот" неустойки от над 55 млн.лв. заради неспазване на клаузи от приватизационния договор. Сегашното поведение на Домусчиев може да се обясни или със заплахи за бизнеса му, или с обещан друг вид компенсация за загубите му от поправката. Отделно в КРИБ е и "Булгартабак", а чрез квотата на "Атака" във властта влязоха хора, свързани с интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Проблемите на Борисов с коалиционните му партньори от "Обединените патриоти" на пръв поглед напомнят на процесите, които се развиха в предишното му управление с Реформаторския блок, който също се разпадна от вътрешни противоречия, свързани с участието във властта. Но докато тогава лидерът на ГЕРБ можеше сам да избере дали и кога да сложи край на мандата си и да предизвика предсрочни избори, сега изглежда по-скоро като заложник на конструкцията на властта, която олицетворява. А тя все повече започва да прилича на къща от карти, не всички от които са в неговите ръце.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    auj05584427 avatar :-|
    auj05584427
    • + 8

    Впрочем, Домусчиев плати ли глобата?? Да не вземе и тя да падне по давност?

    Нередност?
  • 3
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 2
    • + 3

    Номерът с контрапротестите започна да се изтърва, затова социалните инженери измислиха друго за отвличане на вниманието. Протести срещу нещо абстрактно и неперсонализирано като високите цени на горивата. Всички медии се пребиват през глава да пишат за тях и нито дума за майките. Няма да клатим стабилността и далаверата, я!

    Нередност?
  • 4
    v.surovina avatar :-|
    v.surovina
    • + 1

    цената на горивата е нещо доста конкретно и засягащо всеки. Едва ли е димка, просто започна трудно контролиран разпад на властта по всички теми.

    Нередност?
Нов коментар