"Патриотичните" игри на Каракачанов и сложната ситуация за ГЕРБ

Решението да участва самостоятелно в изборите дава на ВМРО свобода за позициониране в следващия парламент

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обединението на по-малкия коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението - "Обединените патриоти," се разпадна. На предстоящите парламентарни избори на 4 април ВМРО и НФСБ няма да са отново заедно. Точка на шестгодишното партньорство между националистическите партии сложи формацията на вицепремиера Красимир Каракачанов, която взе решение за самостоятелно участие във вота. Това стана на заседание на Националния изпълнителен комитет на организацията, проведено в четвъртък вечерта след като часове по-рано ръководствата на двете партии обсъждаха съвместното си участие на изборите. По неофициална информация решението ВМРО да се яви самостоятелно е било взето с почти пълно единодушие, като само трима от общо 16-те членове на тясното ръководство на организацията са се изказали в подкрепа на общото явяване с НФСБ.

Резкият завой на ВМРО

Решението на ВМРО за самостоятелно участие във вота дойде на фона на усиленото говорене на различни представители на партията, включително и на председателя й Красимир Каракачанов, за преобладаващи настроения в местните партийни структури и сред членовете на ръководството формацията да се яви сама на изборите. Все пак бяха допускани и останалите два обсъждани варианта - отново с НФСБ и дори с ГЕРБ, но то очевидно е било по-скоро стратегия да подготвят партньорите си за предстоящото решение, отколкото реална алтернатива предвид единодушието сред ръководството на организацията за отказа от партньорство с формацията на Валери Симеонов. Още повече, че според участници в разговорите по време на срещата между ВМРО и НФСБ в четвъртък не е имало сериозни противоречия между двете партии по повод евентуалните общи листи и разпределението на местата в тях. Това беше потвърдено и от зам.-председателя на партията и депутат Искрен Веселинов при официалното обявяване на решението на ВМРО в петък в парламента. "Нямаме напрежение или идеологически различия. Истината е, че ВМРО се развива. Имаме визия за развитие на патриотичното движение, която трябва да продължим сами", заяви той. След два дни мълчание по темата лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че е изненадан от решението на коалиционните си партньори, защото до четвъртък вечерта, когато от ВМРО взеха решението си, Каракачанов го е уверявал, че обединението между двете партии ще се запази и за тези избори.

Походът за овладяване на националистическото пространство

От ВМРО обявиха и още един мотив за решението си за самостоятелно участие в изборите - намерението партията да се превърне в "патриотична алтернатива" и "гражданска платформа", в която да бъдат привлечени политически и граждански организации. Т.е. всеки, който споделя вижданията й, може да се присъедини, но трябва да го направи под шапката на ВМРО. Така на практика на тези избори партията на Каракачанов ще се опита да финализира похода си за овладяване на националистическото пространство и установяване на еднолично лидерство на ВМРО в него.

Това е стратегия, която лидерът на партията следва неотклонно през последните шест години, след като "Атака" освободи тази ниша. С меко казано противоречивата си политика да влиза в задкулисни договорки с с кръгове около ДПС председателят й Волен Сидеров доведе формацията до разпад. В недобра кондиция е и другият конкурент на Каракачанов за гласовете на националистите - НФСБ. Покрай спорните и често скандални изявления на лидера си Валери Симеонов партията натрупа доста негативи от участието си във властта. Освен това за разлика от ВМРО, които управляваха две ресурсни министерства - на отбраната и на околната среда и водите, и използваха това, за да назначават на властови позиции в държавната администрация свои кадри, НФСБ не успя да капитализира участието си в управлението заради отказа на Симеонов да използва изцяло квотата си в него.

В този смисъл съвсем логично беше конструираната на предишните избори специално за участие в управлението коалиция "Обединени патриоти" от трите партии, чиито лидери воюваха по между си и дори взаимно не се понасяха, да се разпадне след като изпълни мисията си - да помогне на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов за пръв път да изкара пълен мандат. А стратегията на Каракачанов за овладяване на националистическото пространство беше демонстрирана със самостоятелното участие на ВМРО на местните и европейските избори. Те всъщност се превърнаха в тест за трите партии и дадоха в ръцете на Каракачанов коз да претендира за лидерство. На европейските избори ВМРО успя да спечели две места в Европейския парламент и малко под 144 000 гласа срещу скромните 22 хил. гласа за НФСБ и 21 хил. за "Атака".

Какви са шансовете на ВМРО за следващия парламент

Големият въпрос обаче е дали тази подкрепа за ВМРО ще е достатъчна, за да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента. Социолозите тепърва ще измерват нагласите към самостоятелното явяване на партията на изборите, но засега дори заедно с НФСБ прогнозите за националистите не бяха оптимистични - общият им резултат е под този праг. Освен това за разлика от европейския вот, сега на политическия терен излиза формацията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ", която според социолозите има потенциал да привлече част от националистическия вот. Именно заради опасността никой от сегашните им партньори да не влезе в следващия парламент от ГЕРБ обмисляха да сформират широка коалиция, в която да влезе и ВМРО. Така, ако партията на Каракачанов не прескочи бариерата за влизане в парламента, гласовете й, които на този етап социолозите изчисляват на между 70 и 100 хиляди, нямаше да бъдат загубени, а щяха да увеличат преднината на ГЕРБ пред БСП, движеща се според различните социологически проучвания между 1% и 3%.

Какъв е ефектът за ГЕРБ

Замисълът на този сценарий е с преднина от 5-6% ГЕРБ да се опита да направи правителството на малцинството и да разчита на гласовете на ДПС, както и на разцепление сред депутатите от партията на Слави Трифонов. С решението на ВМРО за самостоятелно участие във вота обаче този вариант изглежда невъзможен. Неофициално от ГЕРБ твърдят, че причината е във вътрешно социологическо проучване, което показало, че евентуално участие на ВМРО в коалиция с ГЕРБ ще прибави гласове, но и ще отблъсне избиратели на формацията на Борисов. Освен това едно такова партньорство може да предизвика и напрежение сред местните структури на ГЕРБ.

Неофициално от ВМРО пък казват, че имат теми и послания, които не съвпадат с тези на ГЕРБ и няма как да се съчетаят в обща предизборна кампания. Освен това част от избирателите им не биха одобрили подобно партньорство. Това между другото се видя на президентските и местните избори в София, когато на втория тур от ВМРО призоваха симпатизантите си да подкрепят Цецка Цачева за президент и Йорданка Фандъкова за кмет, но много малко от тях се съобразиха с този призив. Заедно с това от ВМРО си дават сметка и, че обвързването в евентуална предизборна коалиция с ГЕРБ ще е задушаваща прегръдка и в крайна сметка може да се окажат в ситуацията на СДС, които след участието си заедно с партията на Борисов в два поредни избора са вече тотално обезличени и маргинализирани.

И още нещо - евентуалното влизане на ВМРО в парламента, би могло да даде свобода на Каракачанов да избира как да се позиционира спрямо бъдещото мнозинство, независимо дали то ще е около ГЕРБ или около БСП. А това прави много трудна и ще оскъпи още повече задачата на ГЕРБ да намери партньори за следващо коалиционно управление на правителство на Бойко Борисов.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nogerbbspdps avatar :-P
    Съдебна Реформа Сега
    • + 5

    Г-жа Господинова, перфектен анализ!

    Нередност?
  • 2
    ijs1612701238716581 avatar :-?
    Rosen B.
    • - 2
    • + 1

    Добре, кой ще прави правителство в крайна сметка?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Толкова ли не е ясно, че катализатор за ВМРО беше онзиденшното решение на ВАС, че ОП е организация с трима "акционери" и без съгласието на Атака да излезе доброволно от нея няма как да има ОП?

    Поредната властова патерица на Герб "орел, рак и щука" абсолютно наподоби предишната - РБ, която също мощно скърцаше през мандата и се разпадна светкавично след предсрочния му финал.

    Реално погледнато ВМРО е единствената партия от тоя патриотарски сбирток, която излиза без смъртоносни рани от мандата: Валето с дърпането на бабички на Кап.Андреево, псуването на майките и мед.сестрите и средните пръсти от прозорците гони по дебилитет аптекаря, Волен се заигра неудържимо с ДПС. Отгоре на всичко и двамата се оказаха клисави управленци...

    Войводите единствени нямат щета. Напротив. От тях тръгнаха две мобилизирали огромна част от българското нобщество кампании: срещу Истанбулската и за ревизия на дащната ни политика спрямо БЮРМ.

    Видя се, че ВМРО имат с какво да изненадват и знаят как да го направят за разлика от гологлавия си съперник на патриотарското поприще, който просто огласява репликите от слушалките си и за 20 г. няма една-единствена успешна обществена кампания. Да Слави ще дръпне гласовете на част от концертната си публика, но как ще я задържи? Със "Стани, стани, юнак балкански" 24/7?

    Що се отнася до властовия пъзел кой с кого, войводите са единствената част от управляващите, които запазиха коректни отношения с БСП, а червените не атакуваха нито една от инициативите им: подкрепиха мощно демарша им срещу Истанбулската за ужас на ПЕС и дадоха негласно рамо за БЮРМ.

    Защото това, което се вижда от публиката е, че ВМРО използва участието си във властта за национални каузи и не се забърка в скандали.
    В този смисъл в размитата формулировка "правителство на националното..." нищо чудно тефлоновото ВМРО да играе в правителство както на Герб, така и на БСП.

    От друга страна наследството на Борисов 3.0 е доста токсично във всяко отношение и този парламент едва ли ще излъчи стабилно правителство. Всичко говори, че следващото ялово НС ще е просто терен и време за преформатиране на партиите, които да съберат сили за явяване на следващите извънредни парламентарни.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 6

    ГЕРБ, ДПС-то на етническите българи, станаха токсични дори за ВМРО.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 4

    Не е невъзможно ВМРО да влезе в НС самостоятелно, но е доста рисков ход.

    Най-губещ е Валери. Ако не се коалира с ГЕРБ (което би било смъртоносно в дългосрочен план) на тези избори ще оттече в канала.

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    По важния въпрос за Шкембе Войвода е да не се изпусне субсидията , което в коалиция е сигурно ако не се прескочи прага ...

    Нередност?
  • 10
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
Нов коментар