🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Павлина Панова, Надежда Джелепова и Атанас Семов отиват в Конституционния съд

Президентът назначи човека, който щеше да уволнява Бойко Борисов, но не успя да се класира за генерален адвокат в Съда на ЕС

Павлина Панова (вляво) и Надежда Джелепова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ротацията в Конституционния съд

Конституционният съд се състои от 12 съдии, излъчени от три квоти – парламентарна, президентска и съдебна. Съставът му се подменя с една трета на всеки три години – излизат четиримата съдии, на които е изтекъл мандатът, и на тяхно място влизат нови четирима, избрани от съответните квоти. Тази година от КС излизат Румен Ненков и Стефка Стоева от съдебната квота, Кети Маркова от президентската и проф. Цанка Цанкова от парламентарната квота.

Така на мястото на Ненков и Стоева ще влязат Павлина Панова и Надежда Джелепова. На мястото на проф. Цанкова ще влезе Красимир Влахов, също съдия от ВКС и доскоро зам.-председател на съда. Той беше избран с голямо мнозинство от парламента по предложение на ГЕРБ, като остана единствена кандидатура. Мястото на Кети Маркова ще заеме Атанас Семов.

Зам.-председателките на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова и на Върховния административен съд (ВАС) Надежда Джелепова ще бъдат новите конституционни съдии от съдебната квота. Двете бяха избрани в петък от Общото събрание на върховните съдилища, а деветгодишният им мандат в Конституционния съд (КС) ще започне да тече от 13 ноември, когато се очаква новите конституционни съдии да положат клетва.

Веднага след като стана известен изборът на съдебната власт, и президентът Румен Радев обяви своята кандидатура - Атанас Семов, член на неговия правен съвет, професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на ЕС в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Изборът на върховните съдии

Двете съдийки Павлина Панова и Надежда Дежелепова получиха най-много гласове на балотажа на общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), което се проведе в петък. За Панова на втория тур гласуваха 104 съдии от 172 присъстващи, а Джелепова получи 90 гласа. Другите две кандидатки, които стигнаха до балотажа, бяха зам.-председателката на ВКС Дария Проданова (с 45 гласа при втория тур) и съдия Емануела Балевска от ВКС (63 гласа).

Павлина Панова е заместник-председател на ВКС и председател на Наказателната колегия. Според магистрати професионалният й профил е изключително подходящ за Конституционния съд, защото освен наказателен съдия тя е и съдия ад хок в Съда по правата на човека в Страсбург вече няколко мандата и има много добра експертиза в тази област. Местата, които се овакантяват в КС, са на двама наказателни съдии – Румен Ненков и Кети Маркова.

В края на 2014 и началото на 2015 г. Павлина Панова се кандидатира за председател на ВКС след изтичане на мандата на Лазар Груев, но статуквото в предишния Висш съдебен съвет два пъти бойкотира кандидатурата й, подкрепена от Съюза на съдиите в България.

Надежда Джелепова е зам.-председател на ВАС и ръководител на Втора колегия на съда. Тя беше назначена на този пост само преди седем месеца – на 27 март т.г., по предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков, който си сформираше екип.

Надежда Джелепова е с над 34 години юридически стаж, 17 години от които са във ВАС, пише в официалната справка на съда. Преди това е била зам.-председател на Софийския окръжен съд и председател на Районен съд – Елин Пелин.

Конкуренцията

Общо десет върховни съдии участваха в избора за Конституционния съд: петима от ВКС – зам.-председателките Павлина Панова и Дария Проданова (ръководител на Търговската колегия), Емануела Балевска, Симеон Чаначев, Николай Дърмонски, и петима от ВАС - зам.-председателката Надежда Джелепова, Галина Солакова, Жанета Петрова, Марина Михайлова, Маруся Димитрова. При толкова много кандидати логично никой от тях не получи необходимото мнозинство от повече от половината от присъстващите на заседанието 172 върховни съдии, т.е. 86 гласа, което бе условие за успех още на първия тур. Балотажът беше между четири дами – Надежда Джелепова с получени 62 гласа в първото гласуване и три от кандидатките на ВКС - Павлина Панова (60 гласа), Емануела Балевска (49) и Дария Проданова (30).

Правилата

Правилата за избор, гласувани от общото събрание на ВКС и ВАС, предвиждат, че всеки съдия от двете съдилища може да гласува за един или двама души, но не повече. За избрани се считат кандидатите, получили гласовете на повече от половината от присъстващите членове на общото събрание. Ако никой не успее, се провежда втори тур, на който отиват първите четирима. Ако и на него нито един от кандидатите не получи повече от половината гласове, се провежда трети тур. До него се допускат само тримата с най-много гласове. За избрани при това гласуване се считат двамата кандидати, получили най-много гласове. В случай че на балотажа има избран един кандидат, на третото гласуване опциите се стесняват между първите двама от останалите.

Общото събрание мина съвсем протоколно, без никакви въпроси към претендентите и без обсъждания. Предложенията за номинирането им заедно с кратките мотиви към тях (по сведения на повечето съдии - съвсем формални и без аргументация за качествата на кандидатите) така и не станаха публично достояние. Те бяха разпространени само на вътрешната магистратска поща.

Атанас Семов - човекът, който щеше да уволни Бойко Борисов

За разлика от двете съдийки Атанас Семов е личност с доста противоречиви изяви, най-вече в рамките на агресивна политическа кариера като дясната ръка на Яне Янев в партията "Ред, законност и справедливост" и кандидат за президент в кампанията през 2011 г. с много интересни политически послания.

Слоганът на президентската му кампания през 2011 г. стана хит - "Ще уволня Бойко Борисов!". Обяснението на Семов бе, че Борисов е срам за страната и оставането му на власт води до изоставане на държавата.

По време на цялата си президентска кампания Семов поддържаше едно основно послание - настоящата конституция не става за нищо и той, и РЗС, ще се борят за свикване на Велико народно събрание колкото се може по-скоро за изработването на нова конституция. През юли 2011 г. във Варна като кандидат за президент от РЗС Семов заяви: "Тази конституция в сегашния си вид не може да бъде кърпена. Това е една изгоряла от слънцето демодирана стара дреха, на която всеки опит да я боднеш с игла, за да закърпиш скъсаното, предизвиква още по-тежко раздиране на плата." Той декларира, че ако бъде избран за президент, първият му президентски акт ще бъде законопроект за изменение на конституцията, въз основа на който да бъде свикано Велико народно събрание. Сега президентът Радев го назначава на пост, от който с очаква да брани конституцията, а мотивите за това са формални.

Далеч по-смущаващ факт от професионалната биография на Семов е отхвърлянето на кандидатурата му през есента на 2015 г. за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. Семов беше номиниран от българското правителство за тази позиция, но не получи одобрението на специалния комитет, който дава становище по годността на кандидатите, излъчени от държавите членки. Отрицателното становище на комитета, споделено с българските власти, е мотивирано с липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво.

Тази история се разиграва на фона на проточила се проверка на прокуратурата за нередности в Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в СУ, чийто ръководител е Семов. Проверката е по сигнал на докторант от 2013 г., но се проточва парадоксално във времето със серия от откази за образуване на досъдебно производство и отмяната им, докато накрая през 2015 г. окончателно е постановен отказ.Искам да получавам бюлетина Легал Компас

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plebs avatar :-|
    plebs
    • + 1

    Христо Иванов и "Как заканилият се да уволни Бойко стана кандидат за висок пост в съда на ЕС при втория кабинет на Борисов" - http://desebg.com/index.php?option=com_content&;view=article&id=2409

    "... Първата комисия, компрометирана от хора на ДС...

    Методи Андреев заяви публично:
    „Обръщам се към министъра на правосъдието Христо Иванов, който беше сред протестиращите граждани, аз също бях на улицата с недоволните, които искаха нов морал в политиката. Това ли е, обаче, новият морал, това ли са новите лица, които трябва да представляват България и да определят европейското бъдеще на държавата? Протестиращите не искаха зависими лица, свързани с ДС да продължават да дърпат конците в управлението, особено когато това се отнася за правосъдната система – най-болната тема за обществото. Министерството на правосъдието трябва да коригира тази своя грешка и да смени шефа на комисията. С агент „ЖУЖА“ България дава отново лош сигнал на Европа и то идващ от реформаторско правителство.”

    Самата Жасмин Генова-Попова беше един от кандидатите за съдия в Съда на Европейския съюз в края на 2010 г. . Нейната кандидатура беше една от трите допуснати до финалната част, но тогава тя отново си направи, тъй като изборната процедура съвпадна с огласяването на сътрудниците сред дипломатите и името й се появи в дългия списък на посланиците с досиетата в тоталитарните комунистически служби. Тогава Комисията за избор на съдия в Съда на Европейския съюз беше с председател проф. Александър Янков, известен юрист по международно право, но и щатен служител на Първо управление на ДС. Министър на правосъдието по това време е настоящият вицепрезидент Маргарита Попова. ...
    "Приятелска" комисия на втория конкурс..."

    Нередност?
Нов коментар