🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдия Галина Захарова е предложена за зам.-председател на Върховния касационен съд

Постът се освобождава с избора на Павлина Панова за конституционен съдия

Галина Захарова    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съдия Галина Захарова, която в момента е председател на Второ наказателно отделение във Върховния касационен съд (ВКС), е предложена за зам. председател на съда и ръководител на Наказателната колегия. Мястото е овакантено след като досегашната зам. председателка Павлина Панова бе избрана за конституционен съдия от съебната квота. Клетвата на новите конституционни съдии предстои на 13 ноември.

На общо събрание на ВКС в петък Захарова е получила много силна подкрепа от колегите си - от присъстващите 61 съдии, 60 за гласували "за" нея. Предстои председателят на ВКС Лозан Панов да внесе в Съдийската колегия на ВСС предложение за избора на Захарова. В мотивите му до пленума на ВКС се изтъква нейният безспорен авторитет и професионализъм, както и дългогодишния ú юридически опит като съдия и заместник-председател на три съдилища и като член на ВСС, които са "свидетелство за нейните организаторски качества, отговорност, независимост и справедливост, както и умение да отстоява своите принципи и идеи".

Галина Захарова беше член на ВСС в периода 2007-2011 г., периода на два знакови скандала - Красьо Черния и назначаването на Владимира Янева като председател на Софийския градски съд. Напусна предсрочно ВСС заедно с колежката си Капка Костова като протест срещу непрозрачното назначение на Янева, срещу което те двете направиха всичко възможно да се противопоставят.

Професионална биография на съдия Галина Захарова

Съдия Захарова има над 30 години юридически стаж, се казва в пресъсобщението на ВКС. Тя започва кариерата си като младши съдия в Софийския градски съд (СГС), после става районен съдия, а впоследствие и зам.-председател на Пети районен съд. После става съдия в СГС, където е била и зам.-председател, след това - съдия и зам. председател в Софийския апелативен съд до 2013 г., когато е повишена във ВКС. От една година е председател на Второ наказателно отделение на ВКС. От 2007 г. до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет. Лектор е в редица обучения, организирани от Националния институт на правосъдието.