Местим часовниците с час назад

До 1 април 2019 европейските страни трябва да преценят дали предпочитат зимно или лятно часово време

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази нощ (27 срещу 28 октомври) страната ни преминава към зимното часово време. Считано от 4 часа сутринта всички часовници трябва да бъдат преместени един час назад. Предвижда се да се върнем към лятното време последната седмица на март 2019 г.

По принцип промяната се прави у нас по два пъти годишно от 1979 г. насам с цел пестене на енергия и за да не се налага учениците и служителите с ранно работно време да излизат по тъмно. Според много психолози и медици обаче това води до нервно напрежение, стрес и липса на концентрация за продължителен период след това.

Това е причината Европейската комисия да обяви намерение да преустанови смяната на часовото време. Ако плановете на Брюксел се осъществят, настоящата промяна може да е последна или предпоследна. Казусът обаче се оказва доста по-сложен от първоначално предвиденото.

На теория до 1 април 2019 г. всяка държава в ЕС трябва да прецени дали да запази лятното или зимното време. На много места на Стария континент обаче зрее недоволство, че времето за размисъл ще е недостатъчно. Затова австрийското председателство на ЕС се готви да предложи решението да бъде отложено с още една година.

Повече по темата може да прочетете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    julianm avatar :-?
    Европеец
    • + 4

    Какви мисли би трябвало внушава или да провокира снимката към статията …

    Нередност?
Нов коментар