Държавата купува частна сграда за 25 млн. лв. (обновена)

Продавач е Красимир Георгиев, собственик на сградата на "Син Сити" и хотелите "Централ" и "Форум"

В момента Държавната комисия по сигурността на информацията се намира на ул. "Черковна" 90
В момента Държавната комисия по сигурността на информацията се намира на ул. "Черковна" 90
В момента Държавната комисия по сигурността на информацията се намира на ул. "Черковна" 90    ©  Цветелина Белутова
В момента Държавната комисия по сигурността на информацията се намира на ул. "Черковна" 90    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на имотите, които държава и общини продават всеки месец, рядко се случва обратното - частник да продаде сграда на държавата.

Това обаче се случи днес с решение на Министерски съвет. Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) получи позволение от правителството да купи сградата "Офис парк Централ" на ул. "Козлодуй" №4 в София. Цената на сделката, обявена в решението, е 25.4 млн. лв. Продавач е "Централ Форум" на строителния предприемач Красимир Георгиев.

Правителството отпуска сумата за нуждите на ДКСИ и възлага на председателя на комисията да сключи договор за покупка на имота, пише в решението, което беше извън обявения дневен ред на министрите.

В момента комисията се намира на ул. "Черковна" 90. "Капитал" изпрати въпроси до председателя на ДКСИ Борис Димитров относно предстоящата сделка и защо и как е избран точно този частен имот, както и какви са били критериите за нова сграда.

В четвъртък сутрин ДКСИ отговориха, че нова сграда е необходима, тъй като държавата няма подходяща, която да отговаря на изискванията им. От отговора им става ясно, че са "Национален орган по сигурността за нуждите на НАТО ЕС, който отговаря за защитата на националната чуждестранната класифицирана информация и като такъв към него съществуват множество изисквания, свързани функционирането му". Не става ясно какви са конкретните изисквания.

Имотът на ул. "Козлодуй" е бил избран след "задълбочен анализ на наличните на пазара сгради, конто отговарят значителна степен на изискванията към пряката дейност на Комисията".

Какво се купува

Шестетажната офис сграда е разположена на ъгъла на улиците "Козлодуй" и "Раковски" и е с разгъната застроена площ 11 000 кв.м. Това означава, че държавата е платила 2310 лв./кв.м (1178 евро/кв.м). Според експерти по офис имоти, с които "Капитал" разговаря, цената е около средната за подобен тип сграда и този район.

Офисите в сградата са клас А. На всеки етаж и към всеки офис са предвидени работни помещения, заседателни зали, сървърно помещение, кухненски бокс, санитарни възли и място за почивка, посочва Красимир Георгиев в рекламно интервю. Всъщност сградата се предлага на пазара още от края на миналата година, преди завършването й през юни тази година.

Продавачът Красимир Георгиев уточни пред в. "Капитал", че сделката не е финализирана, но вероятно продажбата ще се случи до Нова година. По думите му сградата е строена с кредит, затова трябва да бъдат изчистени детайли по него и след това имотът ще стане собственост на комисията. Според справка в Имотния регистър парцелът е придобит от компанията на Георгиев от "Интернешънъл асет банк" през 2016 г. за 456 хил. лв.

"Офис парк Централ", както и парцелът под него са с две ипотеки в Банка ДСК. Едната е само на името на "Централ Форум" и е на стойност 480 хил. лв., а втората е заедно с друго дружество на Георгиев - "К.Г. Красимир Георгиев", и е както за имота и парцела, така и за други обекти на дружествата - хотел "Централ" и хотел "Централ Форум", на стойност 6.8 млн. лв.

По думите му в момента сградата е дадена под наем, но компанията още не се е нанесла. Справката в регистъра показва, че става дума за аутсорсинг компанията "60K", която има договор за наем от юли. Доскоро Георгиев не е имал намерение да продава сградата, казва той.

До сделката с ДКСИ се е стигнало чрез посредник - консултантската компания MBL. "Те казаха, че комисията търси сграда с подобни параметри", уточни продавачът пред "Капитал". Възможно е ДКСИ да направи реконструкция, след като купи сградата, тъй като ще са й необходими повече отделени помещения за служителите.

Кой е продавачът

Красимир Георгиев е собственик на хотелите "Централ" и "Форум", както и на бившето кино "Възраждане", по-известно като "Син Сити". Именно с последното той влезе най-ярко в общественото съзнание, след като "Спаси София" и други организации подадоха сигнал до прокуратурата за безстопанственост, заради която сградата със статут на паметник на културата се руши. Оказа се, че Георгиев има план за строителство на луксозен 12-етажен хотел на парцела. След като инвестиционното му намерение зацикля в Министерство на културата, собственикът остави сградата да се руши, а през миналата година там избухна пожар.

Георгиев има участие в над 10 компании с дейности в сферата на строителството, хотелиерството и заведенията. В компанията "Централ Форум" той е съдружник с равни дялове с "Томка" ЕАД (на която е управител и съсобственик). В борда на директорите на "Томка" е Деница Ненова Славова. Тя е управител на компанията "Бибосс2", в която съдружник е общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, известен като сивия кардинал в община София и шеф на бюджетната комисия.

Георгиев и Алексиев имат връзка по още една линия - чрез компанията "Билд апартмънтс". До октомври 2017 г. "Билд апартмънтс" е собственост на Орлин Алексиев, когато той продава дяловете си на "Томка" ЕАД за 1.25 млн. лв. През май тази година "Томка" също прехвърля дела си - този път на фирмата "Хоум инвест 4114" на Цветомир Владимиров за 1.478 млн. лв.

Георгиев е и бивш изпълнителен директор на ЦСКА "Възраждане", дружеството, направило опит да купи ЦСКА. Скандали около името му избухват през 2011 г., след като успява да купи общински имоти около бившия хотел "Славия", предвидени за зелени площи за 1.3 млн. лв. (твърденията тогава са, че оценката е занижена неколкократно). С решение на СОС имотът е надграден, получава и разрешение за строеж на мястото на нова сграда и паркинг.

Георгиев е и сред съдружниците на фирма "Профудс" ООД, дружеството, което през 2006 г. получава за стопанисване без тръжна процедура езерото "Ариана" и прилежащите му площи, като години наред плаща символичен наем за публичната общинска собственост благодарение на една отворена специално в онзи момент вратичка в закона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    everlast666 avatar :-|
    everlast666
    • + 1

    В такива случаи се казва "Честито на печелившите!"

    Нередност?
Нов коментар