🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Джи Пи груп" не са се отказали официално от тунел "Железница"

Компанията обаче се е отказала с писмен отказ от трамвайния търг за 45 млн. лв. на Столичната община

Владимир Житенски, един от съдружниците в "Джи Пи груп", обясни преди време пред "Нова телевизия", че желанието на Борисов да ги извадят от търгове на АПИ е вследствие на собственото им решение да не ги изпълняват
Владимир Житенски, един от съдружниците в "Джи Пи груп", обясни преди време пред "Нова телевизия", че желанието на Борисов да ги извадят от търгове на АПИ е вследствие на собственото им решение да не ги изпълняват
Владимир Житенски, един от съдружниците в "Джи Пи груп", обясни преди време пред "Нова телевизия", че желанието на Борисов да ги извадят от търгове на АПИ е вследствие на собственото им решение да не ги изпълняват    ©  Надежда Чипева
Владимир Житенски, един от съдружниците в "Джи Пи груп", обясни преди време пред "Нова телевизия", че желанието на Борисов да ги извадят от търгове на АПИ е вследствие на собственото им решение да не ги изпълняват    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Официално заявление от "Джи Пи груп", че няма да строят тунел "Железница" на магистрала "Струма" все още няма. Това каза председателят на управителния съвет (УС) на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов пред bTV днес.

"Дали "Джи Пи груп" ще се откаже от съответен проект зависи от самата фирма", обясни председателят на УС на АПИ. "Капитал" отправи запитване към "Джи Пи" относно намеренията им по този търг, от който те официално обявиха, че се оттеглят, малко след като Бойко Борисов ги атакува публично. Тогава от компанията казаха, че не искат да застрашават изпълнението на цялата магистрала заради евентуални проверки около дейността им.

По думите на Глосов в момента във Върховния административен съд (ВАС) има жалба от друг участник и се чака решението по нея. Жалбоподател е гръцкото дружество "Актор". Има вероятност, ако ВАС приеме жалбата, да върне процедурата в етап отсяване на кандидати, като това може да значи или отваряне на офертата на "Актор", или на всички останали. Ако обаче ВАС се съгласи с АПИ, агенцията ще покани победителите "Джи Пи" да подпишат договор, както е по закон, обясни Глосов. Ако тогава те официално откажат, АПИ ще покани класираните на второ място "Главболгарстрой". Те пък подписаха договор за 29.9 млн.лв. без ДДС за участъка точно преди "Железница" в посока Гърция, който е дълъг 720 метра.

Предисторията

До публичния отказ (но все още неофициален) на "Джи Пи груп" да строи тунел "Железница" за 185 млн. лв. се стигна на 12 октомври. В същия ден по време на инспекция на пътя Пловдив - Асеновград премиерът Бойко Борисов заяви, че е възложил на Глосов "да намери форми" да извади "Джи Пи груп" от "проектите с европейско и държавно финансиране".

Интересен детайл е, че в интервю за "Нова телевизия" няколко дни след това Владимир Житенски, един от съдружниците в компанията, заяви относно думите на Борисов следното: "То е следствие на наше решение да се отдръпнем от тези две обществени поръчки, за които към днешна дата ни разрешава законът да го направим."

Основни причини да се стигне до ситуацията са няколко, като според "Джи Пи" отказите им са заради "обществен интерес". Едната е образуваното досъдебно производство за пране на пари и наложен запор върху паричен превод от България към чужда банка в размер на 14 млн. евро. Освен това компанията беше главен герой в разследването на "Биволъ", заради което край Радомир бяха задържани (макар и вероятно по погрешка) двама журналисти. Напрежението около ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев" също повлия на публичния образ на Джи Пи, тъй като именно те го изпълняват.

Трамваят - спрян напълно

След "Железница" компанията се отказа и от ремонта на 16 км от трасето на трамвай №5 по бул. "Цар Борис III" от Княжево до Съдебната палата за 45 млн. лв. Възложител на този търг е Столичната община. Търгът беше изцяло прекратен, след като участниците бяха класирани, a "Джи Пи" беше победител.

На второ място беше класирано обединение, в което участници бяха подразделение на голяма строителна компания и "Интегрирани строителни системи", която е свързана с "Джи Пи". Нейният управител Владимир Пилчев е съдружник със съдружника в "Джи Пи" Владимир Житенски в "Агрохолд инвест", където двамата са с равни дялове. Освен това е и управител на дружеството Пи Ай, което притежава централата на строителната група.

Според решението за прекратяване на поръчката обединението на "Джи Пи" е подало писмен отказ на 15 октомври. Впоследствие на 25 октомври главният архитект на столицата Здравко Здравков обясни пред bTV, че най-вероятно проектът за трамвайно трасе по бул. "Цар Борис III" ще трябва се преработи. Негов автор беше инж. Румен Борисов, който е и проектант на ремонта на трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ywg44584037 avatar :-|
    ywg44584037

    Позор и оставка + конфискация, затвори и изгонване от страната...

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Това "отказване" явно е било като няколкократните "напускания" на Пеевски ...

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    А който все още не е разбрал, или пък като току отказващите се, току не от проекти тунела, че #ДжиПиГейт тепърва предстои да се разрастне, тепърва предстои и ОЛАФ да се произнесе, само да погледне как се сглобяват част от нарязаните документи:
    https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.659321057453013/2057714917613613

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    А ето този документ е намерен и заснет от екип на немска телевизия седмици след ареста на журналистите там
    https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2042727159112389

    Нередност?
Нов коментар