🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започва подаването на проекти за безплатен общински интернет по програмата WiFi4EU

Местните власти ще се състезават за ваучери на стойност 15 хил. евро

Парковете ще са едно от местата с безплатен интернет
Парковете ще са едно от местата с безплатен интернет
Парковете ще са едно от местата с безплатен интернет    ©  Юлия Лазарова
Парковете ще са едно от местата с безплатен интернет    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 7 ноември Европейската комисия (ЕК) ще отправи покана към общините за подаване на кандидатури по схемата WiFi4EU, чиято цел е да осигури безплатен интернет достъп на ключови обществени места. Бюджетът на програмата е общо 120 млн. лв. и е планирано да стигне до 8000 общини в ЕС, като подпомогне изграждането на високоскоростна безжична интернет връзка на оживени места като паркове, площади, обществени сгради, библиотеки и здравни заведения. Одобрените проекти ще получат ваучер на стойност 15 хил. евро.

През август Министерството на транспорта, информационните технологии обяви, че по искане на ЕК е извършена проверка на регистрираните български общини по инициативата, които тогава са били 227. Установено е било, че всички кандидатури отговарят на изискванията. Към днешна дата броят на подалите документи общини е 230.

Как ще се кандидатства

За да се обработи големият брой проекти от цяла Европа, процедурата по кандидатстване е опростена и изцяло онлайн. Щом се регистрират на специално създадения портал WiFi4EU, общините ще могат на 7 ноември само с един клик да заявят ваучер.

Комисията ще избере проектите на принципа "първи подал, първи получил". В предстоящата обява, чийто конкретен бюджет е 42 млн. евор ще бъдат класирани първите 2800 общини, като всяка страна има гарантирани поне 15 ваучера. Максималната сума, която пък кандидатите от дадена държава могат да получат е до 8% от цялата сума или 3.3 млн. евро.

В следващите две години ще бъдат отправени още 3 покани за кандидатстване по WiFi4EU – приблизително по една на всеки 6 месеца. Спонсорираните по WiFi4EU мрежи ще бъдат безплатни, без реклами и без събиране на лични данни, се казва в съобщението от Брюксел.

Първият конкурс се провали

Реално сегашният конкурс ще е нов първи опит за стартиране на схемата WiFi4EU, тъй като обявеният през май прием на проекти беше анулиран. Причина за това беше техническа неизправност на портала за кандидатстване.

По думите на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел има недостатъци в софтуера, които са позволили на някои общини да кандидатстват още преди отваряне на конкурса, а други не са имали възможност изобщо да влязат в системата, за да подадат своята кандидатура.

Иначе тогава в момента на отваряне на процедурата над 5 хил. общини са успели да натиснат бутона за кандидатстване, а в рамките на няколко часа техният брой е нараснал на 11 хил.