🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сотир Цацаров атакува председателя на Съюза на съдиите в България

Съдия Атанас Атанасов е обвинен, че забавил с четири месеца дело, което е престояло в прокуратурата четири години

Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите в България
Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите в България
Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите в България    ©  Юлия Лазарова
Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите в България    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният прокурор Сотир Цацаров е подал сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) срещу председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Атанас Атанасов. Повод е делото срещу депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова.

В края на юли съдия Атанасов, който правораздава в Софийския градски съд, оправдава Пиралкова по повдигнатото й обвинение за сключена от нея през 2009 г. - когато е била председател на управителния съвет на Селскостопанската академия - неизгодна сделка със земеделски земи. Главният прокурор сезира ИВСС с аргумент, че присъдата е прочетена на 29 юни, а до настоящия момент няма мотиви към присъдата.

Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) мотивите могат да бъдат изготвени и след обявяване на присъдата, но не по-късно от петнадесет дни, а по дела, които представляват фактическа или правна сложност, мотивите могат да бъдат забавени и повече, но не по-късно от шестдесет дни. На практика тези срокове са от категорията на т.нар. инструктивни - публикуването на мотивите и след тяхното изтичане не прави присъдата невалидна. В натоварени съдилища, какъвто е СГС, който е най-натовареният окръжен съд в страната, просрочването на мотивите с месец-два е често срещано. В случая става дума за дело в обем от близо 150 тома.

Атака през Инспектората на ВСС

Това не е първият път, в който главният прокурор сезира ИВСС за нарушения на съдия. Негов сигнал стана повод за образуване на дисциплинарно производство срещу предходния председател на УС на ССБ - съдия Мирослава Тодорова. По идентичен начин започна и проверка срещу друг представител на ССБ - Петко Петков, който беше зам.-министър на правосъдието по времето на Христо Иванов.

Днешното прессъобщение на прокуратурата обаче е прецедент друга насока. То идва ден преди отчетно-изборното събрание на Съюза на съдиите. Според членове на ССБ, с които "Капитал" разговаря, целта е да се уплашат хората, които трябва да влязат в новия управителен съвет, тъй като съдия Атанасов няма право на следващ мандат.

Заради позициите си в защита на съдебната независимост Съюзът на съдиите в България от години е припознаван като враг - както от мнозинствата в съдебните съвети, така и от управляващите политически кръгове и близките до тях бизнесмени. Атаките срещу членове на ССБ винаги вървят поне на два фронта - институционално и медийно, като срещу най-изявените представители на организацията текат клеветнически кампании в медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски. По-малко от час след съобщението на прокуратурата в петък и съдия Атанасов вече бе представен в медиите на Пеевски като "скандалния съдия".

Фалшива загриженост

Тезата на обвинението срещу Светла Бъчварова е, че през септември 2009 г. като председател на УС на Селскостопанската академия тя е предоставила на "Литекс комерс" земеделски земи под аренда за срок от 10 години. Според прокуратурата това е трябвало да стане с решение на управителния съвет на академията, а не еднолично от председателя. Цената, която "Литекс" е платила, е 1.8 лв. на декар, а пък експертизите показали, че пазарната стойност е от 70 до 80 лева на декар и по този начин са нанесени щети за 1.3 млн. лв.

Разследването по случая започва три години след деянието - през 2012 г. и приключва през 2016 г., когато Цацаров внася искане за сваляне на имунитета на Светла Бъчварова. На този фон съдебният процес (който според НПК е основната фаза в наказателното производство) приключва за по-малко от година на първа инстанция.

Преддокладна активност

Встрани от персоналната атака срещу съдия Атанасов ден преди събранието на ССБ активността на главния прокурор е поредната преди предстоящия мониторингов доклад на ЕК, който ще бъде публикуван следващата седмица.

В тази графа влизат обвиненията срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, акцията в Държавната агенция за българите в чужбина.

Офанзива тече и срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е обект на данъчна ревизия. През последните няколко години Панов е сред най-отявлените критици на Цацаров и близкото до него мнозинство.