ГЕРБ има нов вариант за решаване на проблема с "Гражданската отговорност"

Лимити от 5 хил. лв. ще се наложат само за обезщетения на периферния кръг близки на загинали в катастрофи

Председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова увери, че новият проект ще предотврати риска от поскъпване на Гражданската отговорност
Председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова увери, че новият проект ще предотврати риска от поскъпване на Гражданската отговорност
Председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова увери, че новият проект ще предотврати риска от поскъпване на Гражданската отговорност    ©  Велко Ангелов
Председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова увери, че новият проект ще предотврати риска от поскъпване на Гражданската отговорност    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втори вариант за решение на проблема със застрахователите и цената на "Гражданската отговорност" ще внесе в парламента депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, след като първоначалният проект с лимити на обезщетенията при смърт на пътя породи обществена съпротива. Новото предложение е да има таван за неимуществени щети, но само за периферния кръг от роднини и близки на загинал на пътя. Те ще могат да получават до 5 хил. лв. за претърпените болки и страдания, докато за съпрузи, деца и родители ще се запази сегашното положение - колкото реши съдът.

Да бъдат обезщетявани и на по-широк кръг от лица допусна тълкувателно решение Върховния касационен съд (ВКС) от това лято, което активизира потърпевши и само за три месеца доведе до дела за близо 100 млн. лв. срещу застрахователни компании. "Ако предложението не се приеме, тези средства ще се платят през цената на "Гражданската отговорност" от всички нас - 3 млн. застраховани, което би увеличило цената на застраховката двойно и тройно", каза Стоянова в Народното събрание.

След лавината от недоволство

Текстовете на новото предложение все още не са публични и най-вероятно все още се изготвят. Те се обсъждат и уточняват след проведеното миналата седмица заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която Менда Стоянова е председател. От това, което тя издаде на брифинга днес стана ясно, че предстои да се направи съществена редакция на първоначалния проект.

Това, което остава в него като генерално решение на проблема, е изработването на методика, по която да се изплащат нематериални щети при събитие със смъртен изход. Докато тя стане готова, като временна мярка ще бъде наложен лимит от 5 хил. лв., за лицата извън най-близкия роднински кръг на загиналия - съпруг/а, деца, родители, които и сега се обезщетяват средно с по 118 хил. лв. Предишният вариант бе с определяне на пет групи близост и лимити от по 20, 15 и 5 хил. лв. на претендиращ, както е в Чехия.

На пръв поглед това решава проблема с прииждащите дела за обезщетения по стари катастрофи, тъй като тавана от 5 хил. би обезкуражил по-далечните роднини от търсенето на компенсация при неизтекла давност. Така рискът от допълнителни плащания по стари случаи се неутрализира, а за известен период във времето напред (до изработването на методика) застрахователите ще могат да работят по досегашния ред - с обезщетения във висок размер за най-близките на загинал в катастрофа и с по-ограничени плащания за близките от по-далечния роднински кръг, претендиращи по реда на ВКС. Това обаче отново би се сблъскало с критиките на юристи, че лимитите са в противоречие със смисъла на тълкувателното решение, още повече ако се въведат със задна дата, какъвто бе първоначалният вариант за решение.

На този етап не е ясно и дали новото предложение ще търси такъв ефект или застрахователните компании ще бъдат принудени да предвидят в резервите си и да платят при осъдителни решения заведените в промеждутъка между решението на ВКС и поправките в Кодекса за застраховане (КЗ) искове за близо 100 млн. лв.

Край на поскъпването на "Гражданската отговорност"

Ако бъде постигнат политически консенсус по новото предложение, цената на "Гражданската отговорност" няма да се вдига от сегашните й нива, прогнозира Менда Стоянова. "Ограничавайки с таван до 5 хил. лв. възможните претенции на тези роднини по вече настъпили събития, ние даваме възможност да няма голяма претенция, която би повлиял върху размера на "Гражданската отговорност". Ако парламентът и всички отговорни институции се обединят, това означава гаранция, че по тази линия няма да има причина да се повишава цената на Гражданската отговорност" и тя ще остане на настоящите нива."

Това обаче зависи и от финансовата стабилност на застрахователните компании, за които политическият компромис около новия вариант за решение на проблема с ВКС може да не се окаже напълно достатъчен.

Друг важен детайл от изказването на Менда Стоянов в Народното събрание бе, че заедно с финансовия министър Владислав Горанов ще търси среща с президента Румен Радев, за да го запознае с обективната обстановка около проблема. Намерението зад това е осигуряването на по-широка подкрепа за законопроекта и пресичане на опитите за политизиране на темата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smd43588765 avatar :-|
    smd43588765

    Kolko vi platiha zastrahovatelite koito pechelyat blizo miliard i ne im se davat pari za rodnini ot blizkiya krag. Parite za zastrahovkata ya pribirat zadalzhitelno i barzo no da izplatyat obezshtetenia dori pri leka imushtestvena vreda se chaka s meseci. Koi interesi zashtitavash na naroda ili na oniya koito pechelyat milioni.

    Нередност?
Нов коментар