Обезщетенията по "Гражданска отговорност" ще са с частичен лимит

Промените, които целят да стабилизират цената на застраховката, минаха на второ четене в бюджетната комисия

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е основен вносител на промените. Според нея, ако се приемат и в зала, това ще позволи да не се увеличава цената на най-масовата застраховка
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е основен вносител на промените. Според нея, ако се приемат и в зала, това ще позволи да не се увеличава цената на най-масовата застраховка
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е основен вносител на промените. Според нея, ако се приемат и в зала, това ще позволи да не се увеличава цената на най-масовата застраховка    ©  Анелия Николова
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е основен вносител на промените. Според нея, ако се приемат и в зала, това ще позволи да не се увеличава цената на най-масовата застраховка    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да има таван на обезщетенията при смърт на пътя за причинени емоционални страдания, но само за периферния кръг от роднини и близки. Те ще могат да получават до 5 хил. лв., докато за съпрузи, деца и родители ще се запази сегашното положение - колкото определи съдът. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента при второ четене на промените в Кодекса за застраховане, като само депутатите от БСП гласуваха с "въздържал се". Текстовете ще важат през следващите 12 месеца, през които трябва да бъде изготвена методика за формирането на лимитите за обезщетение на застраховката "Гражданска отговорност" и след това да бъде приета в наредба.

Целта на промените е да решат проблема със застрахователите и цената на задължителната полица. А той възникна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от това лято, което допусна за неимуществени вреди да могат да се присъждат обезщетения и на по-широк кръг от лица. Така за три месеца броят на заведени искове нарасна и те вече са над 380 по данни на Асоциацията на застрахователите (АБЗ). Средният размер, който съдът присъжда като обезщетение, е около 118 хил. лв. на човек, а роднините по тези искове са около 800. Проблемът е, че тези средства се плащат след това през цената на "Гражданска отговорност".

Светла Несторова, председател на АБЗ, заяви, че определя решението на депутатите като компромисно и че ако то мине в зала, цената на задължителната полица в краткосрочен план ще се задържи на настоящите нива.

Лимити за далечни роднини до изготвяне на методика

Промените предвиждат обезщетенията за неимуществени вреди за деца, осиновени, родители, осиновители и съпрузи да продължат да се присъждат както досега, т.е. по решение на съда. За останалите роднини и близки, включително и брат и сестра, се поставя лимит от 5 хил. лв. Този таван ще важи и със задна дата – за предявените претенции след 21 юни 2018 г., т.е. откогато е тълкувателното решение на ВКС. В текстовете се посочва, че хората, които са завели искове за изплащане на обезщетение за нанесени им неимуществени вреди вследствие на смърт на техен близък и не попадат в най-тесния кръг от роднини, могат да оттеглят своите искове без съгласието на ответника и няма да носят отговорност за разноски за прекратената част от иска.

По-справедливи обезщетения - до година

Лимитите са временни, докато бъде изработена методика, по която да се присъждат обезщетенията както за имуществени, така и за нанесени неимуществени вреди. В срок до 6 месеца Гаранционният фонд трябва да е готов с проект, който след това да се одобри от Комисията за финансов надзор, здравното и социалното министерство и след това да се включи в наредба. Проектът предвижда поднормативният акт да бъде приет до една година от влизане в сила на промените.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-?
    crusible

    Е, трябва да им го призная, много хитро го отиграха застрахователите и техните слуги. Успяха да си издействат значително увеличение на ГО, ще платят сравнително символични суми след решението за по-широкия кръг пострадали (много по-ниски от издействаното увеличение) и в същото време след една година ще въведат лимити и за тесния кръг близки, които съм абсолютно сигурен, че ще са чувствително под средната сума на обещетение от 118 000лв. Познайте това като се случи, дали ще коригират обратно надолу ГО!!!?

    Нередност?
  • 2
    sfl32583434 avatar :-|
    sfl32583434

    И ако брат на загинал, примерно, води дело срещу виновник за птп за 100 000 примерно, това означава, че застрахователят ще плати 5 000, а ответникът останалите 95 000, или съдът ще присъди само 5 000...или?

    Нередност?
Нов коментар