Правителството "преизбра" концесионери на плажове в Бургас и Созопол

Наследници на ВИС и хотелиер ще стопанисват за 15 години двете ивици, а конкурсът за плажа в Каварна се прекратява

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредната порция концесии на плажове - този път за срок от 15 години за две ивици в Бургас и Созопол бяха решени в сряда. На свое заседание правителството избра досегашните стопани на централната ивица в Бургас и плажа "Хармани" в Созопол за концесионери като те се задължават да предлагат чадъри и шезлонги за съответно 7 и 8 лв. Отделно от това е прекратена и процедурата за плаж в Каварна заради липса на кандидати.

През тази година правителството стартира процедури за 28 плажа, което бе определено като рекорд от туристическия министър Николина Ангелкова.

Плажът "Хармани"- към наследници на ВИС

Плажът "Хармани" в Созопол ще бъде стопанисван от дружеството "Ауто фактор", което според съобщението на правителствената пресслужба ще плаща годишна такса от над 227 хил. лв без ДДС и ще инвестира още 340 хил. лв за срока на концесията. То ще бъде задължено да предлага чадър и шезлонг срещу 8 лв. Според обявата в Държавен вестник концесионната процедура за този плаж е за срок от 15 години.

Спечелилата компания "Ауто фактор" е еднолична собственост на Кирил Спасов.Той е и съдружник в досегашния концесионер на плажа "Хармани"- "Ирида-71", която държи и концесията на южния плаж в Слънчев бряг, известен още като "Какао бийч". "Ауто фактор" е концесионер още и на южния плаж в Несебър, който заедно с "Какао бийч" бе свързан от вицепремиера Валери Симеонов с групировката от близкото минало ВИС.

През лятото пък бяха временно запечатани заведения на "Какао бийч" и "Хармани" заради силен шум, което Симеонов тогава определи на пресконференция като "първите два случая в новата история на България, при които се стига до преустановяване на дейността". Компанията "Ирида-71" е основана в края на 90-те години от взривения през 2002 г. Димитър Димитров - Маймуняка, смятан за близък до основателите на ВИС Васил и Георги Илиеви.

Централната ивица в Бургас - при хотелиер

Правителството е избрало дружеството "Булгариен директ райзен" за концесионер на Централния плаж в Бургас срещу годишна такса от над 297 хил. лв. без ДДС и задължение за инвестиции за още близо 119 хил. лв. Според обявлението в Държавен вестник тази концесия също е за 15 години, като през този срок цените на чадър и шезлонг могат да бъдат максимум 7 лв. "Булгариен директ райзен" е собственик и на намиращия се в непосредствена близост до плажа петзвезден хотел "Приморец" и през последните две години стопанисваше под наем централния плаж. Собственик на дружеството е Димитър Караненов, който има и три хотела в Слънчев бряг.

Междувременно на заседанието си правителството е взело решение и да прекрати процедурата за концесиониране на плажа в Каварна. В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че причината е "липса на оферта, чието съдържание да отговаря на изискванията, определени с конкурсната документация".

През тази година бяха стартирани процедури за отдаване на 28 плажа, което министърът на туризма Николина Ангелкова определи като "своеобразен рекорд" при свое изказване в средата на октомври. Сред плажовете, на които бяха намерени дългосрочни стопани, са ивици в Слънчев бряг, Несебър, Обзор, Златни пясъци, Приморско, Китен и др. В момента върви процедура за избор на концесионери за два ключови плажа по Северното Черноморие - в курортите Албена и Ривиера.