🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой държи плажовете

Плажният бизнес остава резервирана територия за определени играчи

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Градският плаж на морския град

Големите градски плажове заслужават едри бизнесмени за управляващи. Това, изглежда, е логиката, като се види кой контролира двата централни плажа във Варна и Бургас.

На север процедурата за избор на концесионер беше обявена през декември 2019 г., а в началото на май бе избрана фирмата "Лазурен бряг 91" за концесионер за 20 години. За първата година концесионното възнаграждение е 137 хил. лв. без ДДС, а предвидените инвестиции за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на плажа е 50 хил. лв.

Фирмата е с краен собственик Петко Миланов Тодоров, за когото справка в Търговския регистър показва индиректни връзки с "Химимпорт". До 2014 г. той е бил управител на "Тайм брокърс", собственост на "Варненска консултантска компания" на Тихомир Митев, Иво Каменов Георгиев и Марин Митев. Тодоров е бил управител, пак до 2014 г., и на друга фирма - "Омерта", която е регистрирана на същия адрес като охранителната фирма ТИМ АД (омерта е италианската дума за мълчание между престъпници, за да не може законът да достигне до извършителите.)

От ПР агенцията, обслужваща "Химимпорт", отрекоха тя да се занимава с плажни концесии.

В Бургас пък градският плаж се управлява от бизнесмена Димитър Караненов. Неговото дружество "Булгариен директ райзен" спечели 15-годишна концесия през януари 2019 г., като фирмата стопанисваше плажа и преди това. Караненов е собственик на "Гранд хотел Приморец" на първа линия в града, като се сочи и за собственик на изоставения строеж "Знаме на мира" зад плажа "Аркутино". Караненов е почетен консул на Украйна, има хотели в Слънчев бряг и строителен бизнес. В дружеството - концесионер на бургаския плаж, съуправител е и неговият син, Стоян Караненов, който пък е председател на КРИБ - Бургас, в момента.

Концесионерът курорт

Плажната услуга е важна част от цялостната туристическа услуга. Обичайната практика е при резервирането на стая в курорта в all inclusive цената да се включват и чадър и два шезлонга на плажа. Така безспорно най-логичният модел на стопанисване на плаж съществува при интегрираните курорти, които или са били приватизирани в цялост, като Албена и Дюни например, или са се появили на зелено в годините на прехода като голф комплексите на север.

"Албена" може да се приеме и за най-големия хотелиер в страната с над 6500 стаи, с условието, че дружеството е с много акционери и мажоритарен собственик "Албена холдинг", като дългогодишен изпълнителен директор на курорта е Красимир Станев. "Албена" контролира още и ваканционното селище "Бялата лагуна", намиращо се между Балчик и Каварна, в което бяха инвестирани над 40 млн. лв., като партньор тогава стана Thomas Cook Scandinavia. "Албена" управлява и "ММЦ Приморско", както и Батовския плаж между курорта Албена и Кранево, като последният договор за наем за него е подписан през март тази година.

Подобен е и примерът с далеч по-малкото курортно селище на юг - Дюни, купено срещу 2.7 млн. долара през април 1999 г. от Людмил Стойков. То включва 4 хотела (два от които петзвездни на брега на морето) и вилно селище. Освен с Дюни Стойков е известен още с бизнеса със стомана и скрап, спонсорството на президентската кампания на Георги Първанов и мегаделото по САПАРД. Родом от Перник, преди промените Людмил Стойков е барман в "Балкантурист". В средата на 90-те регистрира фирма за изкупуване и търговия със скрап. През 1997 г. основава модната агенция "Ивет фешън". Стойков се смята близък до бившата силова групировка ВИС от средата на 90-те години на миналия век.

Бизнесът му потръгва още след като брат му Емил Стойков става шеф на митница Перник. Малко по-късно идва и покупката на Дюни. От съобщенията за избор на наематели на Министерство на туризма става ясно, че последният договор за наем на плажа е от началото на 2017 г. и е с годишно плащане 138 хил. лв. за 30 хил. кв. метра плаж. През тази пролет плажът на "Дюни" беше един от тези, за които министерство на туризма обяви, че търси концесионер.

При някои от малкото приватизирани в цялост курорти вече се случи и смяна на първоначалните лица на прехода с нови "звезди в туризма". Такъв е допреди няколко години познатият основно във футболните среди Ангел Палийски като директор на "Ботев" - Пловдив. До началото на 2019 г., когато купи курорта Слънчев ден от пловдивския активист на БСП Георги Гергов. Той приватизира 55% от капитала на бившата база на ЦК на БКП в края на 1999 г. срещу 8 млн. лв., като по-късно курортът мина изцяло под контрола на му. Последните години от управлението на Гергов обаче не са сред успешните за комплекса, като поне половината от четирите хотела не посрещат туристи, а през пролетта на 2015 г. на Слънчев ден дори се срути хотелът "Вероника". При инцидента загинаха четирима работници, като после стана ясно, че до това се е стигнало след няколко груби нарушения.

Покупката на комплекса от Палийски стана с подкрепата на държавната Българска банка за развитие, която има експозиция към морския курорт 80 - 100 млн. лв. По неофициална информация зад сделката на директора на футболния клуб стоят интересите и брокерството на Делян Пеевски. Месеци преди нея дружеството купувач "Амадеус - Ей Си Джи", където Палийски е с двама съдружници, печели и концесията на плажа на Слънчев ден за 15 години. Година по-късно друго тяхно дружество - "Ес Си Джи трейд", спечели и договор за наем на плаж "Равда - Национален детски център". Хотелиерският поход продължава и в Боровец, където Палийски през 2019 г. купува хотел "Ястребец" от друг добре познат бизнесмен - Георги Крумов. Междувременно Палийски индиректно придобива и имотен проект в столичния квартал "Изток", оценяван на поне 8 млн. лв.

Един от най-мащабните комплекси, изградени изцяло от инвеститорите, е "Диневи ризорт" на братята Динко и Йордан Диневи в някогашното бургаско село Свети Влас. Те учредяват компанията "Диневи груп" през 1989 г., като за нея самите те казват, че е "първата в България, която започва да строи ваканционни селища от затворен тип", като обединява десетки хиляди апартаменти. Там е и единствената частна марина - "Марина Диневи", като за да предлага цялостна услуга, групата държи и наемите, и концесиите на три плажа на Свети Влас - Централен и Изток и "Нов плаж Свети Влас" през дружеството "Венид бийч".

Пример е и комплексът на "Главболгарстрой" Свети Тома, намиращ се на юг от Дюни, като от 2001 г. компанията има договор за концесия на плажа на "Аркутино", която е за 26 години. А от 2017 г. и за 20-годишна концесия на южната част на т.нар. Шофьорски плаж, където изникна злополучната "подпорна стена" - основа на бъдещия хотел там.

Концесионерът с хотел

Друг разпространен модел, особено при курорти с повече и разнородни хотелиери, е плажът да се отдава на части. Като обикновено хотелиерът с база на първа линия се стреми да вземе под наем или концесия и плажа отпред, за да може да предлага на клиентите услуга, без да е зависим от евентуалните договорки за наем на чадъри и шезлонги.

Такива е примерът с концесията на плаж "Свети влас - болницата", който се стопанисва от бившия генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев през компанията, занимаваща се с туристическия му бизнес, "Тера тур сервиз". Хотелите на Златев са под бранда RIU, като има и обект в Правец. В зоната на плажа, който е с площ 16 хил. кв.м, от 2015 г. работи огромният RIU Helios Paradise, разположен на мястото на стария санаториум между Свети Влас и Слънчев бряг след инвестиция за 100 млн. лв., а от пролетта на 2019 г. в съседство отвори врати и хотелът само за възрастни RIU Palace Sunny Beach. Предвиждаше се и изграждането на трети хотел в зоната.

Друг пример е Веселин Данев и управляваната от него "Сигма кепитъл", като той е един от големите концесионери на плажа. Инвестиционната компания има три хотела в Несебър и по един в Обзор, Златни пясъци и Слънчев бряг, като те са под чужди брандове - Sol и Melia на компанията Melia Hotels International. През "Сандроуз холидейз" според регистрите на Министерството на туризма през 2016 г. той печели да управлява под наем плажа "Бяла-юг".

Aпарткомплексът Green Life Beach Resort, който се намира на юг от къмпинг "Смокиня", е друг пример за наемател на частта от плажа пред комплекса. Концесията е на "Орко бийч" - фирма, собственост на "Грийнлайф ризортс", като договорът е за 15 години и изтича през 2031 г. Чрез "Блек сий бийч" същият собственик държи и плажа на къмпинг "Веселие" като наемател. "Грийнлайф резорт" е притежание на "Н.П. инвест" на настоящия областен управител на София Николай Пехливанов и се управлява от баща му Янко Пехливанов. Комплексът отваря през 2009 г. строително-инвестиционната компания е Green Life Developments and Resorts. През годините се разширява, като постоянно се строи нова фаза от комплекса. Работи основно с руснаци - поне половината от клиентите са такива.

Малко по на север, точно преди плажа на "Златна рибка", пък е малкият плаж на "Феърплей пропъртис мениджмънт", който по документи се води "Созопол-запад част 2" с площ 849 квадрата, а наемът му е 3000 лева на година. Има за цел да обслужва ползвателите на апартаментите в Santa Marina Holiday Village, инвестиция на "Феърплей интернешънъл" с основател и член на борда на директорите Марио Захариев.

Концесионерът, който има много

Едни от най-известните концесионери по Северното Черноморие е варненската група "Химимпорт", която индиректно - чрез свързани дружества, има разнородни брегови начинания - от плажовете на курорта Св. св. Константин и Елена, през основните варненски плажове до малък къмпингарски плаж по Южното Черноморие.

Варненската група е един от най-големите хотелиери по морето, като посредством холдинга "Св. св. Константин и Елена холдинг" управлява 6 ваканционни хотела - в едноименния курорт, както и на Златни пясъци. Отделно групата има и хотели в Банско, Варна и т.н.

Информацията в регистрите показва, че "Св. св. Константин и Елена холдинг" има договори за концесии и наем на плажове на 7 обекта - плажовете на Св. св. Константин и Елена север, юг, голям и малък плаж, за плажове "Минерален басейн-север" и "Минерален басейн-юг", както и за плажа "Сахара 1".

Отделно свързаната с варненския холдинг "Лазурен бряг-91", позната в бизнеса с концесионирането на плажове, държи централния плаж във Варна, като последният договор беше подписан тази пролет за срок 20 години. Пак тогава с друго свързано дружество - "Холдинг Варна" АД, беше сключен още един 20-годишен договор за варненския "Буните".

Преди няколко години варненската група индиректно слезе и на юг и по-конкретно на плажа на къмпинг "Градина". В миналото къмпингът беше приватизиран от Николай Банев, посредством покупката на държавната "Хелио тур-С".

Популярният плаж между Черноморец и "Златна рибка" също е разделен на части от Министерство на туризма. "Къмпинг Градина - Градина-запад" беше даден под наем на дружеството "Къмпинг южен бряг", което последно се води собственост на "БСПФ Проджект 1" - дружество, притежавано от листвания в Лондон фонд Black Sea Property, който индиректно се свързва с групата "Химимпорт".

Силовият концесионер от 90-те

Безспорно най-популярния образ, с който се свързват концесионерите на плажовете, е този на бизнесмена от 90-те, започнал от структурите на някоя от силовите групировки на прехода. Концентрация на такива типажи има на оборотните плажове на Златни пясъци, Слънчев бряг, Созопол и Несебър, както и на по-малко атрактивните плажове на Приморско и Китен.

Концесията на Златни пясъци се държи от поне десетилетие от "Ламс холдинг груп" - фирма, свързана с Иван Лапчев-Румина, причисляван за близък към групировката СИК. Лапчев е бил съдружник на взривения в софийския хотел "Амбасадор" Арташес Тер-Овсепян. Концесията за плажа на Златни пясъци първо влиза в сила на 1 януари 2010 г. и е за 10 години. През 2018 г. той отново печели договора за плажа, пак за 10 години.

Всеобщо известно е, че наследниците на ВИС и СИК контролират плажовете на Слънчев бряг и Несебър, а раздвижванията при операторите от последните години са по-скоро само козметични. Безспорно един от най-атрактивните плажове е "Слънчев бряг-север". От 2002 г. негов концесионер беше "Сънинвест", собственост на шест юридически лица и едно физическо - повечето собственици на хотели и заведения в Слънчев бряг и в други курорти - например Сава Чоролеев, мажоритарен собственик на захарния завод "Победа" в Бургас, бизнесмените и хотелиери Ветко Абаджиев и Румен Чандъров, бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Договорът със "Сънинвест" беше прекратен предсрочно през 2016 г. заради системни нарушения. След това плажът беше отдаден под наем индиректно на Младен Михалев-Маджо чрез "Булимпекс". През 2018 г. беше избран нов концесионер - "Голден сендс бийч" на Мирослав Маринов, но на практика се смята, че остава под контрола на Маджо през свързани лица. "Голден сендс бийч" ще плаща една от най-високите цени за концесия на плаж в България - 1.66 млн. Поела е ангажимент за инвестиции в размер на 12.56 млн. лв.

За концесионер на южния плаж на Слънчев бряг, по-известен като Cacao beach, тази година беше избрана фирмата "Сис 2012" на Илиян Иванов, за който местни медии твърдят, че е работил при предишния концесионер на плажа - "Ирида 71". До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. За него се знае, че управлява най-оборотните заведения в комплекса - тези на Cacao Beach. През лятото на 2013 г. срещу него имаше покушение, като под колата му, паркирана пред Cacao Beach, избухна бомба. Радостин Бързанов е съдружник и с Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки, във фирмата "Хемус инвест".

Съдружник в "Ирида-71" сега са Надя Иванова и Кирил Спасов. Последният е собственик на "Ауто фактор", която има няколко концесии по морето. Именно "Ауто фактор" е новият концесионер на "Несебър-юг". При основаването й и до 2009 г. обаче "Ауто фактор" е била собственост на "Финанс фактор", управлявана от Радо Слънцето. Надя Иванова пък е собственичка на "ВАИ холдинг" - наследник на част от бизнеса на ВИС 2, като собственик до октомври 2018 г. е била именно Мая Илиева.

Централният плаж на курорта пък се стопанисва от дружеството "РВК 1" на Вася Павлова, която през връзки с трети лица отново се свързва в медиите с Радослав Бързанов.

С концесия на четири плажа - два в Приморско и два в Китен, може да се похвали и друг основен играч на българското Черноморие - Борислав Желязков, известен като Боби Манекена, който в миналото се е смятал за близък до Георги Илиев. Чрез дружеството "Луксор прим" той има 20-годишна концесия на плажовете в Приморско - "Дяволска река 1" и "Приморско-юг". В Китен през "Атлиман 2" държи "Китен - Атлиман" и "Китен-юг".

Бившите хипарски къмпинги - вече с едри собственици

Около Созопол плажовете на няколкото големи залива са разбити между различни концесионери. Става въпрос за "Градина" и "Златна рибка" северно от града, както и за "Каваци" и "Смокиня" южно от него. Тези "модерни" сред младите места се превърнаха от спокойни традиционни къмпинг общности в парти дестинации с концерти, големи шумни барове, луксозни бунгала, а и комплекси наоколо.

Накратко - профилът им се променя от хипарско-бохемски на лукс и купон. Например миналата година бяха построени луксозни бунгала, предлагащи нощувки срещу няколкостотин лева - нещо не особено типично за залива.

"Градина" е разделена на три части. "Градина Централен част 1" беше отдаден преди седмица на концесия за 20 години на "Солей Дор", собственост на Екатерина Русимова. Тя държеше същия плаж под наем от 2016 г. Там се намира и Kite Bar, едно от най-популярните заведения в залива. През дружеството си "Кафе Градина" Русимова държи под наем и плаж "Червенка" - в северния край на залива, където са други две популярни заведения - "Джанка дел мар" и "Бар Ботаник". Екатерина Русимова е роднина с пернишкия бизнесмен Росен Русимов, който покрай бизнеса с отпадъци е бил свързван в миналото с Христо Ковачки, твърдят източници на "Капитал".

Част от "Градина" се свързва индиректно и с "Химимпорт", както вече беше споменато.

Тази година в региона има няколко нови концесии, като фирмите, лицата зад тях и физическите им адреси са различни, но пък всички използват един и същ имейл - [email protected]. Този имейл адрес е даден за контакти на концесионерите на поне четири плажа по Южното Черноморие.

Първата е фирмата, която през март 2020 г. печели концесията на плаж "Градина Централен част 2" за 20 години - "Алфа Дилеа". Тя е собственост на българския гражданин Димитър Христов - едноличен собственик на петролната компания "Роял Петролиум", и на кипърската офшорка "ДЛА индъстриз лимитид". Но през други фирмени връзки се стига до застрахователната компания "Бул инс", в която дялове имат братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините.

Същия имейл ползва и спешно появилият се нов концесионер на "Златна рибка", след като заради поредица нарушения през 2020 г. договорът на предишния концесионер беше прекратен. Новият избраник е фирмата "Карлтън", собственост на дружеството "Кометрис" на Светлин Станчев, вписано през януари 2020 г. в Търговския регистър. Преди години обаче собственик на компанията е офшорката "Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър инк". Станчев държи концесията и на плаж "Черноморец-юг", но чрез друга своя фирма - "Сискор".

Според Търговския регистър същият електронен адрес използва и "Виенско колело Лазур" на Анатоли Асенов, който е съдружник на новия концесионер на плаж "Лозенец" - "Атрикор", заедно с Диян Чакъров. Дружеството собственик от март 2020 г. е "Трипотри", като то е регистрирано на софийската улица "Анжело Ронкали" 10, където има много други дружества, свързани с Младен Михалев-Маджо. "Капитал" изпрати въпроси на общия за концесионерите имейл, но до редакционното приключван на броя отговори не бяха получени.

Заливът на къмпингите "Каваци" и "Смокиня" също има традиционно присъствие на бившите групировки. Той наполовина е даден на 15-годишна концесия от 1 януари 2016 г. на "Черноморска брегова група" - дружество на Иван Тодоров и Иван Иванов, наречен през 2008 г. от МВР "счетоводителят" на братята Маргини. Двамата са известни като Катинарите. Фирмата държи "Каваци-север" и "Смокиня-север". Тази година пък 15-годишна концесия за "Каваци-юг" получи "Мит Секюрити - 85", като собственик на дружеството е Мариана Върбанова. Фирмата е регистрирана в град Роман, област Враца. Контакт с нея не може да бъде установен заради липса на посочен имейл или телефон, но периферни връзки водят към охранителната "Роял секюрити ДА". За първата година концесионното възнаграждение ще е 57 хил. лв. без ДДС.

Южната част на "Смокиня", която се намира непосредствено пред комплекс "Грийн лайф", е именно под негов контрол. Комплексът е собственост на областния управител на София Николай Пехливанов.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 5

    Не знам дали и полезните идиоти тук ще ви се вържат на внушенията, че милионерът Марешки заради концесията на два губещи плажа е подписал за нова Конституция. Интересно е как прокопиевската групировка ни убеждаваше, че не разбират за какво ги обвиняват след като са продали държавния дял в ЕВН на борсата на борсови цени, а сега Марешки виновен понеже се явил на търг за тези плажове и други кандидати нямало. Видите ли държавата му ги дала!

    Нередност?
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 1
    • + 2

    В последните няколко години всички плажове по черноморието смениха концесионера си - върнаха се представителите и свързаните със СИК и ВИС. Не остана плаж, който не го държи мафията

    Нередност?
  • 5
    wuh16342030541081880 avatar :-|
    Atanas Georgiew

    Тоя Караненов е такъв измамник, че няма равен добре че са червените парички и те да се помислят за хора ... некадърници

    Нередност?
Нов коментар