ВАС върна за преразглеждане решението за екооценката на плана за Пирин

Междувременно екоминистърът ще преговаря с "Юлен" за промяна на договора за концесията на скизоната над Банско

Опитите за либерализиране на режима за строителство в Пирин предизвиква периодични масови протести
Опитите за либерализиране на режима за строителство в Пирин предизвиква периодични масови протести
Опитите за либерализиране на режима за строителство в Пирин предизвиква периодични масови протести    ©  Велко Ангелов
Опитите за либерализиране на режима за строителство в Пирин предизвиква периодични масови протести    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петчленен състав на Върховния административен съд върна за ново разглеждане от друг съдебен състав спора за необходимостта от екооценка на новия план за управление на Национален парк "Пирин". Това става ясно от решението на съда, публикувано днес. Мотивите на съда са, че долната инстанция не се е произнесла за правната природа на плана за управление на защитената територия в Пирин – дали той въобще подлежи задължително на екологична оценка или не.

Така казусът на практика ще мине през ново разглеждане и произнасяне от съда, което ще отнеме и време. Решението по него е важно на фона и на друг казус - в края на миналата година кабинетът "Борисов" 3 гласува нови спорни промени в плана за управление на "Пирин", с които разширява възможностите за строителство в парка. Според граждански организации те дори надхвърлят целите на изграждането на така искания от концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" трети кабинков лифт. Това стана причина за ежедневни улични протести в началото на годината.

В този случай ресорният министър Нено Димов също застъпва тезата, че няма нужда от екооценка, тъй като такава се правела само когато има заявено инвестиционно намерение, а такова нямало. Той обаче на няколко пъти публично е казвал, че засега ще се въздържа от писмено разпореждане да не бъде правена екооценка на тази актуализация именно заради висящото пред съда дело.

Междувременно пък стана ясно, че на днешното си заседание кабинетът е възложил на Димов да започне преговори с концесионера на ски зоната над Банско - "Юлен" АД, за промяна на концесионния договор от 21 декември 2001 г. с аргумента, че така ще бъдат изпълнени препоръките на главния прокурор Сотир Цацаров.

Казусът

На 26 април 2018 г. тричленен състав на ВАС отмени решение на служебния екоминистър Ирена Кръстева от 1 март 2017 г. То гласеше, че няма нужда да се извършва допълнителна екооценка (ОВОС) на новия проект за План за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014- 2023 г., тъй като няма вероятност изпълнението му да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда. Първата инстанция не се съгласи с решението на Костова, че няма нужда от екооценка, и постанови преписката да бъде върната на екоминистреството за ново произнасяне.

С решение от днес обаче петчленният състав отменя решението на тричленния от 26 април и го връща за преразглеждане с мотив, че долната инстанция не се е произнесла за правната природа на плана за управление на защитената територия в Пирин, от което да се изведе и релевантният правният режим за екооценка за него – дали той подлежи задължително на екологична оценка, без значение своето съдържание, характер и цел, или съответният административен орган "има право на преценка да се извърши или не екологична оценка и кои са критериите и процедурите за извършването й".

Законът предвижда, че екологичната оценка е задължителна за планове и програми в областите на селското стопанство, горското стопанство, рибарство, транспорт и други, когато тези планове и програми очертават рамката на бъдещото развитие на инвестиционните предложения, но когато става въпрос за планове и програми на местно равнище за малки територии, както и за незначителни изменения на планове и програми, те се оценяват само когато прилагането им предполага значителни въздействия върху околната среда, сочи съдът.

В последните години не едно и две правителства опитват да променят и прекроят плана за управление на парк "Пирин", така че да удовлетворят поне донякъде строителните апетити в района на Банско, и то като опитват да прескочат момента с екооценката, така че промените да могат да минат по-бързо и непрозрачно. Гражданските организации обаче водят битки в съда.

Преговаряне или разширяване на концесията на "Юлен"?

Междувременно стана ясно и че на заседанието си днес правителството е възложило на Нено Димов да изпълни предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, като преговаря с "Юлен" АД за промяна на концесионния договор от 21 декември 2001 г. за ски зона Банско. Документът урежда предоставянето на концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост - Национален парк "Пирин", община Банско.

В ефира на bTV преди две седмици главният прокурор припомни на правителството своя позиция от лятото, че заради извършените нарушения концесията за ски зоната над Банско трябва да се промени, в противен случай на виновните в правителството ще им бъде потърсена наказателна отговорност. През юни след проверка прокуратурата обяви, че над 8 години Министерският съвет е бил наясно за това, че "Юлен" е ползвала с две трети по-голяма площ от определената по договор.

Главният прокурор трябва да спре концесията, а не да лобира за разширяването й, настоява коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". За тях предложението на Цацаров противоречи на закона и екоминистърът също ще наруши закона, ако го последва. Нено Димов от своя страна също обяви, че договорът за концесията трябва да се промени, защото площта й била спорна.

Според природозащитниците в изказванията на главния прокурор и екоминистъра се вижда кампания, с която се подготвя почвата за разширяване на концесията в Национален парк "Пирин".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 2

    А преди две седмици "Цацаров се подигра с публиката за собствеността на "Юлен" АД и опъна чадър над Цеко Минев"
    https://bivol.bg/cacarov-yulen.html

    Нередност?
  • 2
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx

    Пуснете пак новината за пенсионерите от центъра дето си искат турската баня с минерална вода.

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-(
    kdo52372883
    • + 1

    Със съдии като #Милка това решение не е особена изненада. В крайна сметка, логиката е следната:

    От една страна, не ни стиска направо да отменим решението, щото ни е бъз да не се вдигне много шум.

    От друга страна, #Цеко #Нено & Со. продължават яко да натискат, така че няма как и да потвърдим решението - макар то да е блестящо юридически издържано.

    Така че, що не върнем отначало делото - по изпитаната рецепта на Б. Боровинчев - така щото да тупаме топката и да печелим време. Пък после #КОЙ да му мисли. Те така.

    Нередност?
Нов коментар