Една трета от бюджета на София ще е за ремонт на улици и за метрото

Столицата ще разполага с над 1.5 млрд.лв. през 2019 г., не се планира увеличение на местните данъци

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси (вече и по транспорт) Дончо Барбалов представиха проекта на бюджета за следващата година
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси (вече и по транспорт) Дончо Барбалов представиха проекта на бюджета за следващата година
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси (вече и по транспорт) Дончо Барбалов представиха проекта на бюджета за следващата година    ©  Цветелина Белутова
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси (вече и по транспорт) Дончо Барбалов представиха проекта на бюджета за следващата година    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общият бюджет на София - градът, който допринася за 40% от БВП на България, за 2019 г. ще бъде 1.587 млрд. лв. Това стана ясно при представянето на проекта за финансовата сметка на Столичната община през следващата година.

Спрямо 2018 г. разходите растат с едва 30 млн. лв., като общината не планира увеличение на местните данъци и такси. Единствената разлика в приходите е свързана с приетите промени за облагането на автомобилите, с които се въвежда и еко компонент при пресмятането на данъка.

Пари за зелен град?

Както припомня "Дневник", миналата година кметът Йорданка Фандъкова подчерта като приоритет екологията при представянето на бюджета за 2018 г. "Не виждате конкретни разписани средства за справяне със замърсяването на въздуха, но всъщност целият бюджет е за това", бяха точните й думи.

Тази година тази политика щяла да продължи, но парите за екология са свързани основно с ремонти на улици и метрото.

Сред най-големите разходи са 550 млн. лв. за транспорт и транспортна инфраструктура. От тях около 10% са за изграждане и ремонт на главни улици и булеварди, като например ще бъде завършен дългоочакваният ремонт на бул. "България". Той трябваше да приключи преди българското председателство на Съвета на ЕС, но процедурите се забавиха и беше отложен за след това. Трасето беше важно, тъй като свързваше две ключови дестинации за делегатите в периода януари-юни 2018 г. - резиденция "Бояна" и НДК.

Други големи ремонти, които ще се финансират, са на Източната тангента от бул. "Ботевградско шосе" до Северна скоростна тангента, на площада около "Александър Невски"

За третата линия на метрото и изгpaждaнeтo нa нoвoтo тpoлeйбycнo тpace oт ĸв. "Maнacтиpcĸи ливaди" дo "Люлин"ще се похарчат 307 млн. лв.

Общината ще отдели 133 млн. лв. за нови автобуси и трамваи - 20 с електрически двигатели и 60 на газ, както и 13 нови трамвая, уточнява "Дневник".

Другият "зелен" разход ще бъде за сметосъбиране и почистване на улиците - 206 млн. лв. За канализация и язовири са отделени 8 млн. лв.

Без промяна в месните данъци

Предвид, че предстоят общински избори догодина, очаквано данъците върху автомобилите и върху имотите остават без промяна.

Въпреки това някои от жителите на столицата ще усетят промяна в сумата, която плащат на общината, но тя е свързана с някои изменения, свързани с въвеждането на еко компонент при изчисляването на данъка за автомобилите и отпадането на някои облекчения при облагането на имотите.

Според Mediapool по сметки на общината данъкът за около една трета от колите, регистрирани в София, ще е по-малък през следващата година. За останалите ще има различно като размер увеличение. По-малко ще плащат собствениците на по нови автомобили, които отговарят на двата най-нови екостандарта - Евро 5 и Евро 6. За останалите две трети от собствениците на леки коли се очаква повишаване на сумата.

Други разходи

Парите за култура ще са общо 5.6 млн. лв., предава "Фокус". Минералните бани в Банкя и Овча купел ще получат 5.6 млн. лв. за реставрация и консервация.

Детски градини в кварталите "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Нови Искър", "Изток", "Горна баня", "Овча купел" и "Студентски град" ще бъдат изградени и ремонтирани за 19 млн. лв.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgh5n2 avatar :-|
    georgh5n2
    • + 1

    Да си оправят прогнозирането на приходите, пък после ще говорим за бюджет. Публична тайна е как СО събира относително малък процент от дължимите си данъци и такси!

    Нередност?
Нов коментар