"Софийска вода" и община Бургас обявиха поръчки за десетки милиони

Търговете са съответно за аварийна ВиК поддръжка и улични ремонти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две големи поръчки за поддържане на градска инфраструктура за срок от няколко години са в ход в София и един от по-големите градове - Бургас.

В столицата възложител е "Софийска вода" и става дума за аварийни ремонти в източната и южната част на града. Поръчката на "Софийска вода" е с прогнозна стойност 20.4 млн. лв. без ДДС. Нейната цена обаче ще се понижи, тъй като именно това е единственият критерий за оценка на офертите на участниците.

В Бургас търгът е на внушителна стойност на пръв поглед - 80 млн. лв., но всъщност включва аварийни улични ремонти в 8 квартала за по 10 млн. лв., и то за четири години.

ВиК поддръжката в София

Поръчката включва аварийни ремонти и строително-монтажни работи в южните и източните квартали на Столичната община - Лозен, Пасарел, Железница, Драгалевци, Симеоново, Студентски град, всички части на "Младост", Бусманци, Казичене, "Стрелбище", "Дианабад", "Изгрев", "Лозенец", части от жк "Яворов" и Слатина.

Кандидатите трябва да са изпълнили успешно сходни с търга дейности през последните пет години, а именно - строителни дейности по аварийна поддръжка, строително-ремонтни дейности на улични водопроводи, сградни водопроводни отклонения, спирателни кранове и пожарни хидранти.

Изпълнителят се задължава да осигури постоянно 24-часово аварийно реагиране при спешни ситуации, когато и както бъде изискано от концесионера на водните услуги в София. На изпълнителя не са гарантирани количества на възлаганите работи по договора.

Договорът се сключва за 28 месеца. Крайният срок за подаване на оферти е 28 февруари.

През лятото компанията "Райкомерс Конструкшън" е сключила такъв тип договор, но за кварталите в западната част на града - между Банкя, Панчарево и Владая, и по-централните части около Западен парк.

Бургаските улици

Поръчката на община Бургас е за основен ремонт, рехабилитация и текущо поддържане на улици и пътища в някои части на града. Става дума за 8 квартала в черноморския град - "Меден рудник", "Победа", Долно Езерово, "Център", "Крайморие", "Зора", "Изгрев" и "Сарафово". Кандидатите могат да подават оферти само за една позиция, съответно за един квартал.

Цената е единият основен критерий с тежест 50%. Другият е т.нар. "Структура и капацитет на участника", в който влизат различни служители на кандидата като пътен инженер или инженер геодезист, а третият е работната програма за изпълнение на строителство с тежест 35%.

Прогнозната стойност от 10 млн. лв. на квартал е максималната за целия период на договора, който е четири години.