Парламентарна комисия ще проучва данните за корупция с българското гражданство

Предложението за създаването й дойде от ДПС, но бе подкрепепно от депутати от всички парламентарни групи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. Предложението е подписано от 54 вносители начело с Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид, но сред тях има и депутати от всички парламентарни групи. За създаването на комисията гласуваха 161 народни представители, един остана против, а четирима се въздържаха.

Комисията се състои от 17 членове, пропорционално на тежестта на парламентарните групи, тя ще работи три месеца, неин председател ще бъде Йордан Цонев от ДПС, а зам. председател - Тома Биков от ГЕРБ. В мотивите за създаване на комисията се казва, че темата е важна за националната сигурност и за реализиране на стратегическата цел за влизане в Шенген. ДПС настоява за създаването на анкетна комисия още от лятото.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов обяви в Брюксел, където е за заседанието на срещата на върха на ЕС, че е поискал специална среща с вицепредседателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за наблюдението над правосъдните системи в България и Румъния. Темите са били две - тълкувателното решение за гражданската конфискация и скандалът с издадените български паспорти на чужди граждани въз основа на неверни документи, издавани от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

През есента вече бившият председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов бяха задържани по обвинения за организиране и участие в корупционна схема при издаването на удостоверения за български произход.