Нашите престъпници вече са и ваши

ЕС и търговията с българско гражданство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата за търговията с българско гражданство очевидно започва да вълнува все повече европейските институции. На фона на очакваното от управляващите приемане на България в Шенген през пролетта все повече държави - членки на ЕС, си дават сметка, че корупционната схема с получаването на български паспорт може да се окаже риск за националната им сигурност.

От повече от година се знае, че хора, които са получили българско гражданство, впоследствие са извършвали престъпления. Показателна е историята на македонец, който по време на цялата процедура е бил в затвора в... Германия, а документите очевидно са били подавани от друг.

Международният отзвук на проблема изнервя премиера, който в края на миналата година първо се срещна в София с посланиците на държави от ЕС, а после и със зам.-президента на ЕК Франс Тимерманс, за да опровергава публикациите в чуждестранните медии. Причината най-вероятно е в притеснението, че скандалът може да застраши членството на България в Шенген, което ГЕРБ иначе биха използвали като коз в кампанията си за европейските избори. Още повече, че партията, която от години попечителства институциите по веригата, е част от настоящото управление, а нейният лидер - заместник на Бойко Борисов в правителството.

Всъщност търговията с гражданство показва нагледно сериозните рискове, които корупцията поражда. Ако сложната вътрешнополитическа обстановка в държавите-основателки на ЕС е причината те правят компромиси, затваряйки очите си за дълоките проблеми в България, въпрос на време е да осъзнаят, че тези проблеми много бързо могат да станат и техни, включително да застрашат националната им сигурност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов

    "На фона на очакваното от управляващите приемане на България в Шенген през пролетта все повече държави - членки на ЕС, си дават сметка, че корупционната схема с получаването на български паспорт може да се окаже риск за националната им сигурност."
    ==================
    Ако държавите, членки на ЕС, толкова се притесняваха, нямаше да пуснат на територията си 2 000 000+? "бежанци" без документи. Някакви 50 тарикати - рушветчии ще ги съборят.
    Хайде да не ставаме по-големи католици от папата.

    Нередност?
Нов коментар