🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инженер от "Воля" оглави комисията за контрол на СРС

БСП пожертва бившия председател Бойко Рашков, като остави ГЕРБ да изберат кого от левицата да подкрепят

След избирането им от Народното събрание, петимата членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства положиха клетва
След избирането им от Народното събрание, петимата членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства положиха клетва
След избирането им от Народното събрание, петимата членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства положиха клетва    ©  Надежда Чипева
След избирането им от Народното събрание, петимата членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства положиха клетва    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представителят на "Воля", инженер по образование, Пламен Иванов оглави Националното бюро за контрол на СРС, което Народното събрание избра в петък. За него гласуваха 126 депутати, против бяха 59, а петима се въздържаха. По един представител в петчленното бюро имат ГЕРБ - Огнян Атанасов, БСП - Илия Ганев, "Обединени патриоти" - Огнян Стоичков. И тримата бяха и в сегашния му състав. Номинираният от ДПС Илко Желязков (станал известен като "лейтенанта на Пеевски") беше избран за заместник на Иванов.

Интрига имаше само при БСП. Депутатите на левицата издигнаха две кандидатури - досегашния председател на бюрото Бойко Рашков и досегашния член Илия Ганев, като от самото начало беше ясно, че най-вероятно ще получат само едно място. Парадоксалното е, че при гласуването, Ганев, който по образование е лесничей, а професионалният му стаж е на пожарникар, получи най-много гласове от всички кандидати - 188 "за", без нито един глас против, т.е. за него гласуваха всички парламентарни партии. Според свидетелства на администрацията на бюрото за изтеклия мандат Ганев е на второ място по натрупани безпричинни отсъствия в комисията и не е в състояние да извърши проверка сам без експерт. В същото време, досегашният председател Бойко Рашков, чийто професионален профил единствено от всички кандидати напълно съответства на изискванията за работа в бюрото, демонстративно бе отхвърлен от всички парламентарни групи без БСП. За него са гласували 63-мата депутати от БСП, участвали във вота и двама от патриотите - Александър Сабанов и Павел Шопов.

На заседанието на парламентарната група на левицата миналата сряда се разразил спор дали не са сбъркали, защото като издигат и двамата оставят решението в ръцете на ГЕРБ, и как трябва да постъпят. Чули се предложения да оттеглят единия от номинираните, въпреки че процедурата по изслушването и проверката вече беше приключила. Въпросът е бил кого. Станало ясно, че и в ръководството на групата има различия. Корнелия Нинова не взела отношение. В разгара на дискусията Славчо Велков, който номинира Рашков заедно с депутата Филип Попов, дори предложил да се откажат и от двамата. В четвъртък на ново заседание все пак решили да останат с две номинации. При гласуването в залата в петък всички присъстващи от БСП подкрепиха Рашков, но мнозинството гласува с "против" и "въздържали се". Не толкова единодушни са били в левицата за Ганев, имало е хора в залата, които не са участвали в гласуването, разказаха народни представители.

Ганев има подкрепа на част от партийните структури в БСП. Бойко Рашков, който пък е бивш депутат от левицата, през последните години на няколко пъти изнесе данни, от които се видя, че бюрото не работи съвсем по правилата, един от членовете не ходил на работа в продължение на 400 дни и е имало решение, което прикрива нарушение. Тримата досегашни членове на националното бюро Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков, които бяха избрани в петък за нов мандат, са гласували да се изпрати лъжливо уведомление до гражданин, че той не е бил подслушван незаконно. Бойко Рашков е останал в малцинство и е бил принуден да подпише писмото.

През април т.г. председателят на бюрото заяви, че тримата членове – Стоичков, Ганев и Атанасов, отказват да извършват какъвто и да е контрол за прилагането на СРС. В резултат през 2018 г. не са извършвани редовните комплексни проверки на около 85% от общо над 190 структури в страната, които имат отношение към използването на специалните разузнавателни средства, пише в справка до депутатите, която стана известна в процеса на номинацията и изслушването на кандидатите. Повече за това кой кой е от тях - тук.

Членовете на бюрото имат петгодишен мандат и получават чисто над 5000 лв. заплата. Те трябва да имат не по-малко от 8 години юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред и да са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно". От новия състав само Огнян Стоичков е юрист.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Бойко Рашков - главен прокурор!

    Нередност?
Нов коментар