🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бойко Рашков: КПКОНПИ не ме е уведомила, че иска да коригирам декларацията си

Бившият шеф на Бюрото за контрол върху СРС научил от медиите, че е обявен за неизряден - търсили го на неактуален адрес

Бойко Рашков    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият председател на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков заяви пред "Капитал", че определя като крайно некоректно и предизборно съобщението на сайта на КПКОНПИ, че е нарушил закона при деклариране на имуществото си. Рашков даде да се разбере, че не смята това за случайно.

Името на Рашков се появи на сайта на КПКОНПИ в екселска таблица от 23-ма души, които според комисията са подали през 2018 г. ежегодната си декларация за имущество и интереси, но проверката за тях е приключила с доклад за несъответствие между декларираните факти и установеното при проверката. В тези случаи комисията е длъжна писмено да уведоми деклариращия и да му даде 14-дневен срок, за да коригира декларацията си според установените несъответствия. Според КПКОНПИ Бойко Рашков е бил уведомен през март т.г., но въпреки това не е подал коригираща декларация.

А според данните на КПКОНПИ при него са установени значителни разминавания в декларираното и реалните наличности. Той е декларирал банкови влогове в размер на 82 016 лв., а имал 200 644 лв. Не е декларирал доходите на съпругата си, която има няколко влога в банки, съответно с 62 606 евро; 15 787 евро; 58 392 евро; 11 488 лв.; 21 352 лв.; 155 912 лв. и 20 896 евро, както и доходи от друга стопанска дейност в размер на 645 089 лв.

Истината е, че аз не съм уведомен за констатираните от комисията несъответствия, за да мога да упражня правото си на корекция съобразно техните изисквания, каза Рашков и подчерта - "те не са искали да ме уведомят". Рашков научил едва вчера от медиите, че КПКОНПИ е обявила името му сред лицата, които не са декларирали изрядно доходите си и не са коригирали декларациите си навреме, въпреки че са имали тази възможност. Днес, ден по-късно, той е отишъл лично в комисията, за да получи писмото, с което го известяват за констатираните разминавания, и показа документите пред "Капитал". Всъщност писмото на КПКОНПИ е адресирано до председателя на Националното бюро за контрол върху СРС, какъвто Рашков не е от декември 2018 г.

Бойко Рашков: Абсурд е в КПКОНПИ да не знаят откога не съм председател на Бюрото за СРС, ние работим в една сграда

"Само два факта ще спомена. Първо, известието за доставка на тяхното писмо, с което ме канят за коригираща декларация, не е с обратна разписка и никъде не е отбелязано аз да съм получил такова известие. И няма как да съм го получил, след като то е било изпратено на адрес, на който аз не живея от близо 27 години – от 1992 г.

Второ, аз съм подал декларация на 7 юни 2018 г., а писмото на КПКОНПИ от март т.г., което днес ходих лично да получа, е адресирано до председателя на Националното бюро за контрол върху СРС. Аз от декември 2018 г. не съм председател на това бюро.

На последно място – аз бях председател на НБКСРС, което се намира в същата сграда, в която се помещава КПКОНПИ – на един етаж над ръководството на комисията. Бюрото за контрол върху СРС даже има общи разходи с КПКОНПИ и непрекъснато си обменяме документи. Пита се толкова ли беше трудно моята декларация да я проверят и някой да ми донесе това писмо горе още докато бях председател на бюрото и да ми поискат да коригирам декларацията си. Освен това, абсурд е да не знаят до кой момент аз съм бил председател на този орган и откога съм престанал да бъда председател", заяви Рашков.

"Отделно от това съм категоричен, че анализът на моята декларация за 2017 г., направен от КПКОНПИ, е абсолютно некоректен. Аз подавам декларации пред Сметната палата в продължение на 25 години по един и същи начин. В тази декларация аз съм декларирал, както съм преценил, получените от мен доходи през 2017 г., но не с натрупване на доходите от предишните години. Напълно коректно, пак повтарям.

Той подчерта, че не знае доходите на съпругата си, но пък е абсолютен абсурд, че тя като действащ нотариус е декларирала доходите си за 2017 г. - същите доходи, които и той трябва да декларира. Що се отнася до недекларираните 645 089 лв. доходи от друга стопанска дейност, констатирани от КПКОНПИ, Рашков заяви, че няма никаква представа за такава дейност и такива средства и е силно заинтригуван.

Любопитното е, че Рашков се превърна в мишена на правоохранителните органи през последните години, след като оглави бюрото и започна политика на стриктен и ефективен контрол върху дейността по прилагане на СРС, което му навлече неприязънта на прокуратурата и ДАНС. Първо бе отстранен зам.-председателят на НБКСРС Георги Гатев, на когото отнеха допуска до класифицирана информация в скалъпено производство, а след изтичането на мандата на бюрото Рашков демонстративно не бе избран за нов мандат - със съучастието на парламентарната група на БСП, която проформа го предложи, но заедно с друг кандидат – по професия лесничей.

Компромат, който далеч не е безобиден

Поредният компромат срещу Рашков обаче не е толкова безобиден, колкото изглежда на пръв поглед, макар че може да е просто начин да бъде тормозен.

Според новия антикорупционен закон установяването на несъответствие между декларираното и провереното от комисията е основание за пълна ревизия на имуществото и доходите. В съобщението на КПКОНПИ от края на миналата седмица се припомня, че при установено несъответствие след срока за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 5000 лв., материалите от проверката се изпращат на НАП, а при несъответствие от не по-малко от 20 000 лв. комисията започва проверка на имуществото и доходите в рамките на процедурата за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество.

Статистиката на КПКОНПИ

В петък привечер КПКОНПИ съобщи, че е приключила проверката на ежегодните декларации, подадени през 2018 г., и на встъпителните и финалните декларации за имущество и интереси, подадени през периода от януари до септември 2018 г. Проверени са:

- 5 116 задължени лица, с ежегодна декларация;

- 3 568 задължени лица, с встъпителна декларация за имущество и интереси;

- 400 задължени лица, с финална декларация за имущество и интереси.

За общо 738 задължени по закона лица проверката е приключила с доклад за несъответствие във връзка с дялови участия, заплати, банкови сметки, имоти и др. След като комисията ги е уведомила да отстранят констатираното несъответствие или да направят писмени възражения, като посочат доказателства:

- 637 задължени лица са подали коригираща декларация;

- 98 задължени лица не са подали коригираща декларация;

- 35 задължени лица са подали коригираща декларация и са декларирали пред комисията, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала и за което лице е установеното несъответствието;

- 3 задължени лица са подали непълна коригираща декларация и са декларирали пред комисията, че не желаят да бъде публикувана информацията за лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала и за което е установеното несъответствието.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 2
    • + 2

    Тази комисия няма ли най-после да бъде закрита?

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 2
    • + 4

    Абе тия прости ли са, некадърни ли - или и двете?! Я бързо всички в неплатен отпуск - и на терасата-покрив при Шефа! Виж, в сауната няма да се събере цялата комисия, но барем по едно кебапче от барбекюто ще има за всеки. Повече не сте и заслужили. Аман вече от бутафория, мимикрия и простотии!!

    Нередност?
  • 3
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 3
    • + 2

    [quote#1:"evpetra"]Тази комисия няма ли най-после да бъде закрита? [/quote]

    Не. Други желания?

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

    И защо не? Докога корумпирани типове ще симулират борба срещу корупцията? И Вие ли сте от тези с евтините апартаменти?

    Нередност?
Нов коментар