НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Булгартрансгаз" обяви търга за нов газопровод с цена от 2.73 млрд. лева

Целта е от 2020 г. да започне транзитът на газ от "Турски поток" към Сърбия

Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов не вижда проблем в кратките срокове за изпълнението на проекта.
Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов не вижда проблем в кратките срокове за изпълнението на проекта.
Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов не вижда проблем в кратките срокове за изпълнението на проекта.    ©  Надежда Чипева
Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов не вижда проблем в кратките срокове за изпълнението на проекта.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната компания "Булгартрансгаз" обяви конкурса за строежа на новата газова тръба от Турция към сръбската граница. Прогнозната стойност на проекта е 2.73 млрд. лв., което го прави най-големия от 2008-а насам, когато бе обявен предишният търг за АЕЦ "Белене". Около 500 млн. лв. от необходимата сума ще бъдат осигурени от собствени средства на дружеството, а останалите 2.3 млрд. ще са кредит.

Въпросният транзитен газопровод ще бъде дълъг над 450 км и с него България се надява да транспортира руски природен газ от "Турски поток" към Централна Европа, след като сегашните доставки през Украйна бъдат преустановени от 2020 г.

Обществената поръчка се обявява, преди да е сигурно, че към газопровода ще има достатъчен интерес и ще бъдат резервирани необходимите обеми за транзит. Това ще стане ясно на 31 януари, когато е планирано да бъдат обявени резултатите от фаза 3 на процедурата Оpen season ("Открит сезон"), която "Булгартрансгаз" провежда за проучване на пазарните възможности за изграждането на новото транзитно трасе.

Точно затова енергийният министър Теменужка Петкова уточни, че договорът за строежа на тръбата ще влезе в сила само ако в резултат от провеждането на икономическия тест бъдат сключени обвързващи договори за резервиране на капацитет и бъде взето окончателно инвестиционно решение за строителство.

Очаква се в рамките на тази процедура да бъдат резервирани до 90% от капацитета на тръбата за срок от 15 години основно от руската "Газпром". Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов каза, че имало и други потенциални кандидати, но не назова кои точно са те, оправдавайки се с търговската тайна.

Срокове с условности

Макар документацията за поръчката все още да не е публикувана, шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни, че има два крайни срока за изграждане на газопровода. До 31 декември 2019 г. е необходимо да бъде осигурена връзка на съществуващата сега газопреносна мрежа със сръбската граница, за да може от началото на 2020 г. да започнат доставките на газ, както е планирано. "След това до края на 2020 г. изпълнителят ще трябва да построи новото трасе до компресорната станция "Провадия", обясни Малинов.

Но дори и това изглежда твърде оптимистично, тъй като оферти ще се приемат до 15 февруари и следователно изпълнител трудно ще може да бъде избран преди лятото на следващата година. Неминуемо ще има обжалване на процедурата, което допълнително ще забави подписването на договори. Показателно е, че процедурата за строежа на междусистемната газова връзка с Гърция, която е десетократно по-малка като мащаб и финансиране, се точи вече близо година и няма изгледи за скорошно приключване.

Тарифите остават непроменени

Междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране одобри предложените от "Булгартрансгаз" параметри, по които ще се проведе пазарният тест на проекта. Това стана въпреки изразеното недоволство от "Газпром", че заложените транзитни такси са твърде високи.

Представителят на "Газпром експорт" Дмитрий Грачов заяви преди ден по време на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране, че заложената норма на доходност от страна на "Булгартрансгаз" в размер на 8.86% е прекалено висока. Според нея е определен размерът на транзитните такси - те трябва да осигурят годишни приходи в размер на 329 млн. лв., за да може газопроводът да е рентабилен и държавният газов оператор да плаща планирания кредит от 2.3 млрд. лева.

Руснакът беше поискал още да няма и финансови обезпечения за кандидатите, които имат доказано добро финансово състояние, но енергийният регулатор не се съгласи.

Пазарният тест ще се проведе в три етапа. Ако в рамките на първия не се получат необходимите оферти, във втория и третия "Булгартрансгаз" може да увеличи периода на договорите от 15 на 20 години и съответно да намали размера на транзитните такси.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар