НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Газпром" иска да плаща по-малко за транзит по бъдещата газова тръба

Това може сериозно да обърка сметките на "Булгартрансгаз" и да направи губещ проекта за почти 3 млрд. лв.

Руснаците настояват за по-ниска норма на възвръщаемост за проекта за газопровод до Турция към Сърбия
Руснаците настояват за по-ниска норма на възвръщаемост за проекта за газопровод до Турция към Сърбия
Руснаците настояват за по-ниска норма на възвръщаемост за проекта за газопровод до Турция към Сърбия    ©  Reuters
Руснаците настояват за по-ниска норма на възвръщаемост за проекта за газопровод до Турция към Сърбия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основният (и може би единствен) клиент на бъдещата газова тръба от Турция до Сърбия обяви, че намира таксите за пренос по нея за твърде високи.

Представителят на "Газпром Експорт" Дмитрий Грачов заяви по време на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране, че заложената норма на доходност от страна на "Булгартрансгаз" е прекалено висока. Обсъждането беше за правилата за провеждане на пазарния тест за интереса към газопровода, който ще струва 2.8 млрд. лв. Българският държавен газов оператор очаква да възстанови тази инвестиция именно чрез транзитните такси.

Какво искат руснаците

Заложената в подготвените от "Булгартрансгаз" документи норма на възвръщаемост на инвестицията е 8.86%. Според нея е определен размерът на транзитните такси - те трябва да осигурят годишни приходи в размер на 329 млн. лв., за да може газопроводът да е рентабилен и държавният газов оператор да плаща планирания кредит от 2.3 млрд. лева.

Според Грачов обаче, ако се намали тази норма на възвръщаемост, проектът ще стане по-атрактивен и може да позволи сключването на дългосрочни договори с повече компании.

Руснакът поиска още да няма и финансови обезпечения за кандидатите, които имат доказано добро финансово състояние. Представителят на "Газпром Експорт" настоява споровете по бъдещите договори за транзит да се разглеждат от Международен арбитражен съд в София или в Москва.

Грачов все пак потвърди готовността на неговата компания да участва в процедурата, но крайното решение щяло да се вземе след официалното публикуване на правилата и условията на пазарния тест. Възможност за корекции има до 21 декември, когато е планирано "Булгартрансгаз" да обяви третата фаза на т.нар. Open season процедура за проучване на пазарните възможности, в рамките на която трябва да се сключат договори за 90 на сто от капацитета й. Останалите 10% ще се търгуват на краткосрочна база през европейската платформа за резервиране на капацитет, за да се спазят правилата на ЕС за достъп до газовата мрежа.

Строеж под условие

Дали и как българската страна ще се съгласи с исканията на руснаците ще стане ясно, след като КЕВР публикува одобрените правила за провеждането на пазарния тест. Това се очаква да стане най-късно на 21 декември.

Пак за тогава е насрочено и пускането на обществената поръчка за изграждане на газопровода, макар че резултатите от пазарния тест ще са ясни чак на 18 януари.

"Само ако има реален икономически интерес за развитието на газоразпределителната инфраструктура, ще са налице всички основания да бъде дадено начало на процедурата за строителството й", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обеща още след приключването на пазарния тест да бъдат обявени имената на компаниите, които са подали обвързващи оферти и съответно ще ползват тръбата в следващите 15 години.

Наличието на такъв транзитен газопровод обаче е задължително условие за реализирането на концепцията за газовия хъб "Балкан". В тази връзка енергийният министър обясни, че България е съгласувала проекта с ЕК и в неговите рамки е предвидено още създаването на газова борса. "Въпросът трябва да се разглежда комплексно, а не на отделните му части", посочи Петкова и допълни, че никой не си прави илюзията, че могат да бъдат заобиколени, нарушени или неспазени правилата на ЕК. "Стари грешки няма да повтаряме", заяви още тя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gasfgas avatar :-P
    gasfgas

    За какво са й печалби на тази компания, важното е откат да има...

    Те проектите да не се правят за печалби, бе?

    Нередност?
Нов коментар