🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полицията гони скейтбордистите от НДК заради нова наредба

От 1 декември каскадите с бордове и кънки в София се водя "нарушение на обществения ред"

Скейтбордистите пред НДК са част от идентичността на мястото в последните почти 30 години
Скейтбордистите пред НДК са част от идентичността на мястото в последните почти 30 години
Скейтбордистите пред НДК са част от идентичността на мястото в последните почти 30 години    ©  Мария Съботинова
Скейтбордистите пред НДК са част от идентичността на мястото в последните почти 30 години    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полицаи са изгонили децата, каращи скейтборд пред НДК, заради нова наредба на Столичната община за обществения ред, влязла в сила на 1 декември тази година. За това сигнализираха в социалните мрежи от организацията Sofia Skate City.

"Да напомним, че нашият глас не беше чут на общественото обсъждане, и съветът (Столичният общински съвет - бел. ред.) прие безумния текст на Иван Илиев (ГЕРБ): човекът, обявил децата, каращи скейтборд, извън закона!", посочват от гражданската инициатива, чиято кауза са изграждането на спортни площадки на територията на града за практикуване на скейтборд, BMX, кънки, лонгборд и др.

Новата Наредба за обществения ред на територията на Столичната община беше приета през септември и влезе в сила на 1 декември. Тя забранява "използването на парапети, огради, пейки, бордове на фонтани, оборудване и съоръжения на детски площадки, поставени в градините, парковете, детските и спортните площадки или на други места за обществено ползване за изпълнение на каскади с всякакъв вид средства за придвижване тип "борд", ролери, ролкови кънки и велосипеди".

Предвидено е немалко наказание: глоба в размер от 100 до 300 лв. и/или имуществена санкция в размер от 400 лв. до 600 лв. Същата наредба въведе разрешителен режим за уличните музиканти и забрани на гражданите да вдигат шум между 22 ч. вечерта и 8 сутринта, както и между 14 и 16 ч., макар в нито един нормативен акт да няма дефиниция какво точно се разбира под "шум".

Наредбата забранява още драскането по фасадите, оградите и по пътните съоръжения, повреждането на некролози, обяви, реклами, афиши и други материали, поставени на определените за тази цел места, разместването на "парковата мебел", тоест на пейките.

"Събирайте сили за протестни действия! Искаме да уведомим Йорданка Фандъкова, че щом ще обявяват война на децата на София, ние няма да се крием!", посочват от организацията Sofia Skate City.

Общинският съветник Иво Божков е коментирал, че той и негови колеги, гласували против наредбата, са готови да внесат предложение за отпадане на забраната.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    opz11314385 avatar :-|
    No Likes
    • - 3

    Не обичаме да има ред, но се оплакваме, че няма ред!

    Нередност?
  • 2
    creaturebg avatar :-|
    Creature

    полицейщина

    Нередност?
Нов коментар