Бъдещият скейт парк до Паметника на Съветската армия получи виза за проектиране

Идейният проект предвижда изграждане на площадка за екстремни спортове в Княжеската градина

Единственият в София скейт парк на открито се намира в Студентски град и бе открит през 2011 година
Единственият в София скейт парк на открито се намира в Студентски град и бе открит през 2011 година
Единственият в София скейт парк на открито се намира в Студентски град и бе открит през 2011 година    ©  Красимир Юскеселиев
Единственият в София скейт парк на открито се намира в Студентски град и бе открит през 2011 година    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спортните площадки и съоръжения за екстремни спортове, които е планирано да се изградят в Княжеската градина, вече имат издадена виза за проектиране от главния архитект на София Здравко Здравков. Целта е скоро около Паметника на съветската армия да бъде изграден скейт паркът, за който се говори още от януари, когато кметът Йорданка Фандъкова възложи на екипа на главния архитект да провери възможностите за изграждането му.

Най-вероятно обаче проектът ще продължи да се отлага във времето. На първо място, Министерството на културата ще трябва да одобри визата и после да стане ясно какви са възможностите за изпълнение на идейния проект. От публикуваната виза в сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) става ясно, че са били проверени три обекта до Паметника на съветската армия - голямата с рампа, езерото "Баба Яга" и Street скейт площадката откъм бул. "Цар Освободител". Според решението на Здравков застрояване се допуска само при положение че то обслужва основната паркова функция. Идеята е да се използват градските пространства, които вече са припознати от гражданите като подходящи за практикуването на екстремни спортове.

Надежда за скейтърите

За преобразуването на занемареното езеро "Баба Яга" в скейт парк, на който да се практикуват карането на скейтборд, BMX, кънки, лонгборд и други подобни спортове, се чака от години. Инициатор на идеята е гражданската организация Sofia Skate City, която вече е представила идеен проект. Процедурата обаче се бави, тъй като мястото има статут на паметник, заради което е необходимо и становището на Министерството на културата.

"Искаме езерото "Баба Яга" да се превърне в модерен скейт парк. За целта сме разработили идеен план, без остойностяване. Искаме да разберем дали ще бъде разрешено, за да предвидим оттук насетне следващите стъпки", коментира пред "Капитал" основателят на инициативата Делян Стефанов.

Нормативен проблем

Въпросът с липсата на места, предназначени за любителите на този тип спортове, беше повдигнат, след като през януари тази година Столичният общински съвет (СОС) прие наредба, забраняваща каскади със скейтборд върху публична собственост. Грешната интерпретация на един от членовете ѝ доведе до конфликт между каращите, органите на реда и общината. Тогава скейтбордистите се обединиха около позицията, че не може да се очаква от тях да не карат на някои места, при положение че в столицата няма достатъчно скейт паркове.

Последваха редица срещи с главния архитект на София, които имаха за цел да сложат на дневен ред изграждането на площадка в "Южен парк 2", който се намира зад столичния хотел "Хилтън", и други вероятни терени като езерото зад паметника на Незнайния войн и парк "Север". Все още обаче не са предприети действия от страна на общината по тези проекти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rwn31589484 avatar :-|
    rwn
    • + 1

    Уважаема Анина Сантова, допуснали сте грешка в подзаглавието!

    Ето как е в момента:

    "Идейният проект предвижда изграждане на площадка за екстремни спортове в Княжевската градина"

    Много хора допускат тази грешка и вместо "Княжеска", казват и пишат "КняжеВска", но Вие сте журналисти и трябва да знаете, че през 2011 година, по предложение на Вили Лилков, именуването на градината около Паметника на съветската армия се промени на Княжеска градина.

    Любопитното е, че дори в Столична община има грешка на сайта ми.

    Ето линк към Заседание № 91 от 09.06.2011 година

    council.sofia.bg/meetings-mandat-2007-2011/-/asset_publisher/2ZfXOJYOP2vC/content/zasedanie-91-ot-09-06-2011-godina


    Там, под № 365 е въпросното решение за преименуване.

    Анонсът е за КняжеВска", но ако отворите ПДФ документът, който е приложен, ще видите, че приетото решение за името е "Княжеска"!

    В Столична община трудно ще се намери някой да го промени, но тук, не би трябвало да е голям проблем!





    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Не може ли да бутнат паметника на окупатора и да строят там?

    Нередност?
Нов коментар