🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Der Übermensch*

С агресивна реторика лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов се бори за по-добро място на претоварения националистически клон

С над 1 процент от гласовете на последните избори "Възраждане" е единствената партия извън парламента с държавна субсидия над 400 хил. лв. годишно
С над 1 процент от гласовете на последните избори "Възраждане" е единствената партия извън парламента с държавна субсидия над 400 хил. лв. годишно
С над 1 процент от гласовете на последните избори "Възраждане" е единствената партия извън парламента с държавна субсидия над 400 хил. лв. годишно    ©  Капитал
С над 1 процент от гласовете на последните избори "Възраждане" е единствената партия извън парламента с държавна субсидия над 400 хил. лв. годишно    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Къде спите, български военни? Защо не излезете и поне не се опитате да направите това, което турските ви колеги се пробваха да направят, макар и отчаяно и самоубийствено? Бога ми, ако аз разполагах с оръжие и подготвени хора, лично щях да тръгна напред."

Цитатът е от публикация в блога на Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане", от 12 август 2016 г., около месец след като Турция обяви, че в страната е осуетен опит за държавен преврат. Половин година по-късно – на предсрочните избори през пролетта на 2017 г., "Възраждане" спечели почти 38 хил. гласа (1.11%) и макар че остана извън Народното събрание, получи субсидия от над 400 хил. лв. годишно, за да развива дейността си. Националсоциалистическата риторика на Костадинов и поклонничеството към Русия препращат към ранния Волен Сидеров - преди да влезе в парламента през 2005 г., за да крепи управленията оттогава със "златен пръст", а от 2017 г. да е и част от официално управляващата коалиция.

Няма да пропуснем никого

В социалните мрежи Костадинов е известен и като Костя Копейкин. Този прякор е мотивиран от антиевро-атлантическата му активност, а в самия край на миналата година етимологията му неочаквано бе "осветена" и през фейсбук страницата на руското посолство в София. В нея Костадинов беше цитиран с коментара си, че протестиралите край коледната елха, дарена на София от Москва, са "олигофрени и малоумници". Става въпрос за български и украински граждани, които призоваха за освобождаване на задържаните украински моряци в руската атака срещу украински кораби в Керченския проток.

След телевизионен дебат по същия повод с представителя на "Демократична България" Стефан Тафров, бивш постоянен представител на България в ООН, лидерът на "Възраждане" написа в блога си: "Един ден цялата русофобска паплач ще отговаря пред съда за престъпленията си срещу България и българите. Ние от "Възраждане" ще се погрижим за това. Ще почнем от най-видните грантояди и отцеругатели и ще стигнем до последния интернет трол, продаващ Родината си за 2 долара на час. Гарантирам, че никого няма да пропуснем."

Няколко дни след това заради публикацията си "Конфузна история за елха и посолство" директна заплаха от Костадинов получи и ръководителят на българската секция на "Дойче веле" Александър Андреев. Адресирано до него писмо, подписано от Костадинов, завършва с думите: "Сандьо, ти ще си един от първите в списъка, нали знаеш?". С публикацията в блога си пак по адрес на Андреев лидерът на субсидираната от данъкоплатците "Възраждане" бе провидял, че "скоро ще дойде моментът, в който служители и проводници на либералния фашизъм у нас ще се наложи да плащат за деянията си".

Всъщност кой е Костадинов

Според автобиографичната справка, която лидерът на "Възраждане" е публикувал в блога си, той е на 40 години, женен, с две деца. Завършил е "Балканистика" и "Право" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". През 2017 г. е защитил докторска дисертация в Института по етнология и фолклористика на БАН на тема "Русините в Централна Европа – история и съвременност". От 2013 г. до 2017 г. Костадинов е бил директор на Регионалния исторически музей в Добрич, след което не посочва друго работно място. В момента е втори мандат общински съветник във Варна.

Партията "Възраждане" е регистрирана през 2014 г., но лидерът ѝ има по-дълъг политически опит. Като член на ВМРО той бе номиниран за кандидат-кмет на Варна през 2011 г. и подкрепен от коалиция с участието още на "Новото време" и "Гергьовден. "Г-н Костадинов е най-добрият вариант за алтернатива на статуквото" - каза тогава зам.-председателят на "Новото време" Красен Кралев, днес министър на спорта от ГЕРБ.

Месец преди изборите обаче беше арестуван, защото след етнически конфликт в селото на цар Киро – Катуница, бе повел към циганската махала във Варна команда от младежи с обръснати глави. По пътя си те трошаха стъкла на къщи и магазини, но стигането им до гетото беше осуетено. Костадинов обаче стигна до Общинския съвет на Варна. Година по-късно кариерата му във ВМРО пропадна заради неуспешния му опит да измести като лидер Красимир Каракачанов.

След това Костадинов набързо стана координатор на Националния фронт за спасение на България във Варна, но и отношенията му с Валери Симеонов завършиха с конфликт. През 2015 г. за втори път се кандидатира за кмет на града, като партията му "Възраждане" влезе в коалиция с "Атака" и "Нова сила", но се класира на пето място.

В националните новини обаче Костадинов се класира едва след улична разправия с Веселин Марешки (сега зам.-председател на парламента, тогава общински съветник във Варна) през 2014 г. В болницата се озоваха и двамата – лидерът на "Възраждане" заради замайване от шамара, който получил от лидера на "Воля", а Марешки - заради простуда и болки в гърло, които почувствал в ареста, където попадна след същия шамар. И така до пролетта на 2017 г., когато "Възраждане" изненадващо се яви на предсрочните парламентарни избори с листи в цялата страна. На доста места те бяха водени от хора с известни имена, преминали през други политически формации и задължително през конфликт с ГЕРБ по някакъв повод.

В името на народа

Политическата платформа на "Възраждане" е сбор от популистки цели: намаляване наполовина броя на депутатите, въвеждане на механизми за отзоваването им, отнемане на имущество на висши политици и изравняване на депутатските заплати със средната за страната. В икономиката - преразглеждане на всички приватизационни и концесионни сделки, премахване на данъка върху лекарствата и книгите, намаляване на ДДС за храни от първа необходимост и горивата.

Агресивният национализъм, носталгията по смъртното наказание, възхищението от чистките и комунистическите репресии от 40-те и 50-те години на миналия век, хомофобията, теориите за расова малоценност и етническо превъзходство Костадинов е запазил за персонална политическа употреба.

Във фейсбук профила си по повод първата реч на президента Румен Радев пред Народното събрание през януари 2017 г. е написал: "Гледам как някакви депутатоиди от управляващата коалиция ГЕРБ, "патриоти" и реформатори се възмущават как Радев им казал, че имат още една седмица (преди разпускането на парламента, след като и второто правителство на Борисов подаде оставка - бел. ред. ). Смея да твърдя, че огромна част от българския народ в момента мечтае следващото изречение, което Радев каже, да бъде: "В името на народа сте осъдени на смърт."

В друга публикация - в блога си през 2014 г. , когато основава "Възраждане", заявява: "Тази нечовешка сган просто няма място вече в нашата държава, да не кажа направо в нашата цивилизация. Тя за пореден път доказа, че общото й с останалата част от човешката раса е само външният вид." Конкретният повод е наводнението същата година, което отне живота на две деца и още единайсет души от циганското гето във варненския кв. "Аспарухово".

Лидерът на "Възраждане" е употребил по адрес на ромите и думата "подчовеци" - открита препратка към термина untermencshen, използван широко в нацистката риторика. Симпатиите на Костадинов към националсоциалистическата идеология получиха потвърждение и през февруари м.г. - в декларацията, с която партията му се застъпи за провеждането на т.нар. Луков марш в памет на водача на българските легионери преди 1944 г.

А какво се случи с парите ли?

Веднага след като стана ясно, че за близо 40-те хил. гласа, които спечели през 2017 г., "Възраждане" ще получава от държавата 417 хил. лв. годишно, Костадинов обяви, че ще върне субсидията. Но това не се случи. После от партията казаха, че тя ще бъде дарена на Фондация "Българска памет" на д-р Милен Врабевски, но и тази идея се е провали.

Третият вариант за оползотворяване на "нежеланата" субсидия Костадинов маркира пред в. "24 часа" - че парите ще бъдат използвани за обучението на децата на бесарабски българи. Неотдавна пред "Дневник" той отрече изобщо да е споделял подобна идея, въпреки че публикацията е достъпна в мрежата.

Преди време пред "Капитал" организационният секретар на "Възраждане" Николай Дренчев разказа, че целият първи транш от субсидията през 2017 г. (в размер на 130 хил. лв., тъй като изборите бяха през март) отишъл в държавния фонд "Инвитро". Част от парите била дарена и на фондация "Искам бебе", а с друга било платено помагалото по родинознание, съставено от самия Костадинов. През м.г. дребни суми били дарени и за ремонт на десетина войнишки паметника.

Данни на Сметната палата показват, че "Възраждане" няма постъпления от членски внос. Дренчев обаче твърди обратното: "Ние все пак имаме около 2 хил. души членска маса, които плащат, макар и минимален членски внос." С тези пари Костадинов пътувал из страната, за да гради нови структури.

И винаги имало къде да спи. Защото бил като Левски.

* Der Übermensch – "Свръхчовек" от немски. Терминът е въведен от Фридрих Ницше, но е широко интерпретиран в нацистката идеология като аргумент в теорията за превъзходството на арийската раса.

33 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf
    • - 7
    • + 22

    Явно защитаващи руските интереси!

    Нередност?
  • 2
    kalinganev avatar :-P
    Калин Ганев
    • - 1
    • + 20

    Успокоителното е, че в една и съща статия е описано как Костадинов изпитва възхищение от чистките и комунистическите репресии от 40-те и 50-те години на миналия век и същевременно изразява симпатии към националсоциалистическата идеология.

    Нередност?
  • 4
    bln1529995220568762 avatar :-|
    Georgi Raykov
    • - 12
    • + 16

    Този е скачал от партия на партия буквално. Не бива да се вземат насериозно такива, камо ли про-превратници.

    Нередност?
  • 5
    wwg1547145070594919 avatar :-|
    Ivan Prodanov
    • - 12
    • + 9

    Баси, тук коментирали само психично болни.

    Нередност?
  • 6
    elx38597030 avatar :-@
    elx38597030
    • - 23
    • + 13

    Него го цитира руското посолство, вие сте написали, че "Америка за България" ви издържа. Кажете ми каква е разликата?

    Нередност?
  • 7
    vsd28597032 avatar :-|
    vsd28597032
    • - 28
    • + 15

    Много удобно забравихте, че получи субсидия, след което я дари. Явно ви плаши като кандидатура за да го храните така

    Нередност?
  • 8
    xon2003 avatar :-|
    Starsky
    • - 29
    • + 13

    хаха Капитал явно са се припознали сред грантоядите и сега си мъстят. Чак прякор са му измислили. Няма лошо ама дайте нещо по-конкретно, данни, доказателства, а не просто дребно заяждане.
    А на Коста - честито - щом Капитал почнаха да те плюят, значи си на пътя на славата.

    Нередност?
  • 9
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 10
    • + 18

    Загледах се в тази особа на дебата с Тафров и тогава страшно ми заприлича на ром, включително по петната от витилиго. В моето училище имахме само двама мургави сънародника и единият все едно му е близнак. Ако бях видял Костадинов на улицата, щях да го поздравя с мисълта, че поздравявам съученика ми Т., вече пораснал.

    Нередност?
Нов коментар