🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Днес се провежда форумът "Годишна среща на бизнеса с правителството"

Гледайте изказванията на еврокомисаря Валдис Домбровскис, премиера Бойко Боросов и изследователя Иван Кръстев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годишната среща на бизнеса с правителството традиционно следва пулса на важните процеси в Европа и страната и представя приоритетите на управляващите за предстоящата година. Тема на тазгодишното издание на форума е "Пътят на България към еврозоната: Какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът".

Тук и на фейсбук страницата на "Капитал" гледайте изказванията на специалния гост на форума – еврокомисаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, министър-председателя на България Бойко Боросов и изследователя Иван Кръстев.

Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар за еврото и социалния диалог

Бойко Борисов, министър-председател

Иван Кръстев, изследовател

Програма

Заявката на управляващите България да влезе във валутния съюз е историческо решение и сред най-позитивните новини за бизнес средата през последните години. Докъде са институциите при изпълнението на своя план за действие, как подобна историческа стъпка ще се отрази на икономиката и как бизнесът плавно да се подготви за промяната са част от върпосите, които ключови министри от правителството, банковия сектор и бизнеса ще обсъдят днес.

Участници

Как България изглежда в очите на своите европейски партньори и вижда ли Брюксел напредък по ангажиментите, които институциите тук поеха през лятото на 2018 г. Отговор на тези въпроси ще даде заместник-председателят на Европейската комисия, еврокомисарят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог и специален гост на събитието.

Защо българските институции направиха тази крачка и какви са ползите от желанието на страната да задълбочи своята евроинтеграция са въпросите към министър-председателя Бойко Борисов и изследователя Иван Кръстев, председател на УС на Центъра за либерални стратегии и основател на Европейския съвет за външна политика.

Хората, от които главно зависи дали и докъде страната ще изпълни заявените намерения за реформи - финансовият министър Владислав Горанов, и управителят на БНБ Димитър Радев, също са сред лекторите на събитието.

Даниел Грос, директор на влиятелният брюкселски тинк-танк Център за европейски политически изследвания (CEPS), ще представи своя анализ за ефекта на еврото върху компаниите в България. Своя опит ще споделят и представители на бизнеса от страни в региона, които вече са приели еврото - Бернхард Хенхапел, член на борда на директорите на Tatra Banka, Словакия, която е част от групата Raiffeisen Bank International и Марк Робинсън, специалист пазарни проучвания, ЦИЕ в Colliers International.

Все още няма коментари
Нов коментар